Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Γέμισε ψύλλους το αμαξοστάσιο του δήμου Πειραιά και η δημοτική αρχή σφυρίζει αδιάφορα

Την πλήρη και προκλητική αδιαφορία της δημοτικής αρχής του κ. Γιάννη Μώραλη αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την εμφάνιση ψύλλων στο αμαξοστάσιο της οδού Ρετσίνα 45.

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά μετά τις καταγγελίες εργαζομένων στο χώρο του αμαξοστασίου για τα αλλεπάλληλα κρούσματα από τσιμπήματα ψύλλων προχώρησε σε παρέμβαση τόσο στην διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης όσο και στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Πειραιά προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεση απεντόμωση του χώρου και να προφυλαχθεί η υγεία των εργαζομένων και των δημοτών που κάνουν χρήση της Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Θεωρούμε τουλάχιστον απαράδεκτη και σίγουρα καταδικαστέα τη στάση της ιδιαιτέρας του δημάρχου, που είναι με παράλληλα καθήκοντα και αν. προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης με ανάθεση, να ρίξει ευθύνες και να «επιπλήξει» με τον τρόπο της τους εργαζόμενους, γιατί όπως ισχυρίστηκε, επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν στον δήμαρχο για το γεγονός. Αν νομίζει ότι έτσι προστατεύει τον δήμαρχο, της λέμε ότι η συμπεριφορά της αυτή περισσότερο τον εκθέτει.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα του Δήμου στην παρέμβαση μας, για άμεση απεντόμωση όλου του χώρου του αμαξοστασίου και των οχημάτων, τελικά η απεντόμωση πραγματοποιήθηκε μόνο σε 7 λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας και σε 7 γραφεία που στεγάζονται στο χώρο. Όπως μας πληροφόρησε το συνεργείο απεντόμωσης γι’ αυτούς τους χώρους είχε μόνο εντολή και πως αν οι χώροι συμπεριλαμβανομένων και των λεωφορείων που πραγματοποιήθηκε η απεντόμωση δεν παραμείνουν κλειστοί για 3 ημέρες, αν δεν πραγματοποιηθεί επαναληπτική απεντόμωση εντός 10 ημερών και αν δεν γίνει τελικά και απεντόμωση σε όλους τους υπόλοιπους χώρους του αμαξοστασίου και σε όλα τα οχήματα, τότε το πρόβλημα με τα τσιμπήματα των ψύλλων θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους με κίνδυνο την υγεία τους. Η δε απάντηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Πειραιά στο ερώτημα μας γιατί δεν έγινε η απεντόμωση σε όλους τους χώρους όπως μας είχε διαβεβαιώσει ήταν εντελώς προσχηματική, ότι περιμένει δήθεν επίσημη έγγραφη απάντηση της διεύθυνση καθαριότητας – ανακύκλωσης για τους χώρους που έγινε απεντόμωση. Και όσο ο Γεν. Γραμματέας περιμένει την «επίσημη απάντηση» οι ψύλλοι θα συνεχίζουν να «γαζώνουν» τους εργαζόμενους…..!!!

Οι ψύλλοι, οι κατσαρίδες, τα κουνούπια και οι αρουραίοι δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Σήμερα όμως το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και θα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, όσο ο χώρος του αμαξοστασίου της οδού Ρετσίνα 45 συνεχίζει να αποτελεί ένα απέραντο σκουπιδότοπο από την ανεξέλεγκτη μεταφόρτωση ογκωδών αντικειμένων και λυμάτων (στρώματα, έπιπλα, μπάζα, απόβλητα σαρώθρων και καδοπλυντηρίων κλπ), με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων κατά την εργασία τους θα συνεχίσει να βρίσκεται σε μόνιμο κίνδυνο όσο η δημοτική αρχή παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και καταγγελίες μας, δεν μεριμνά για την χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, την εφαρμογή προληπτικής ιατρική, τον προγραμματισμό εμβολιασμών, για ανθρώπινες συνθήκες στους χώρους εργασίας και για την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων.

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων θα συνεχίσουν να βασίζονται στην τύχη τους όσο η δημοτική αρχή του κ. Μώραλη, όπως όλες οι εργοδοσίες, θεωρεί τους εργαζόμενους αναλώσιμους. Φάνηκε και από την περίοδο καραντίνας που η δημοτική αρχή δεν χορήγησε τα απαιτούμενα μέσα προστασίας των εργαζομένων από την μετάδοση του κορωνοϊού, φαίνεται και στα επικοινωνιακά σποτάκια του δημάρχου που παρουσιάζει ως δήθεν έργο της δημοτικής αρχής το έργο των εργαζομένων που χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας καθαρίζουν δρόμους, πλατείες κλπ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο Δήμος Πειραιά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της «Μαύρης Βίβλου» των εργοδοτών που αυθαιρετούν και απαξιώνουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας βάζοντας την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στη ζυγαριά του κόστους.

Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή Πειραιά δεν μπορεί να επικαλούνται άγνοια των προβλημάτων που δημιουργεί η αδιαφορία και η απαξίωση τους προς τους εργαζόμενους.

Είμαστε εδώ για να τους τα υπενθυμίζουμε διαρκώς! Είμαστε εδώ για να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων!

Απαιτούμε:

Άμεση απεντόμωση και μυοκτονία σε όλους τους χώρους του αμαξοστασίου της οδού Ρετσίνα 45, καθώς απεντόμωση και σε όλα τα οχήματα του δήμου.

Να σταματήσει η μεταφόρτωση αποβλήτων και ογκωδών αντικειμένων στους χώρους του αμαξοστασίου.

Εφαρμογή της Κ.Υ.Α. Αρ.43726/8-6-2019 (ΦΕΚ Τεύχος Β’, Αρ,Φυλ. 2208, 8/6/2019) για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, την εφαρμογή προληπτικής ιατρικής (εξετάσεις) και τους εμβολιασμούς.

Καταβολή σε ΟΛΟΥΣ τους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν. 4368/2016 καθώς και τις επιπλέον ημέρες κανονικής άδειας σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ και σύμφωνα με τον αρ.Πρωτ.27/ 26-6-2020 έγγραφο που έχει αποστείλει το Σωματείο μας.

Η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων δεν παζαρεύεται! 

Το Δ.Σ.



δημοσίευσε ...