Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

ΣΟΜΕΔΠ: 17 Ιανουαρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - Να παρθούν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

 


ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Την περασμένη Κυριακή 8/1/2023 η οικογένεια των εργαζομένων στους δήμους και η εργατική τάξη έχασε άλλη μία συναδέλφισα όταν κόπηκε το νήμα της ζωή της με φρικτό τρόπο κατά την ώρα της εργασίας της, ως συνοδός απορριμματοφόρου, πραγματοποιώντας αποκομιδή απορριμμάτων στον δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η συναδέλφισα που απεβίωσε ακαριαία μετά την σφοδρή πρόσκρουση διερχόμενου αυτοκινήτου στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, αλλά και το υπόλοιπο πλήρωμα του απορριμματοφόρου, δεν είχαν καμία ενεργή σύμβαση εργασίας με τον δήμο!!!

Κάθε προσπάθεια της δημοτικής αρχής να συγκαλύψει το γεγονός αναρτώντας εκ των υστέρων δήθεν πενθήμερης διάρκειας συμβάσεις με τους εν λόγω εργαζόμενους, περισσότερο ισχυροποιούν το γεγονός της «μαύρης» εργασίας παρά το διαψεύδουν.

Το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν συμβάλει να θεσπιστεί τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσει όσο και η σημερινή είναι αυτό που ωθεί την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών στις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό, ποδοπατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος.

Όσο η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των δημάρχων, θεωρούν τους εργαζόμενους αναλώσιμους και αντιμετωπίζουν  τα μέσα και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων ως κόστος που πρέπει να μειώσουν, τόσο θα συνεχίζονται και θα πληθαίνουν οι θάνατοι εργαζομένων, οι σακατεμένοι συνάδελφοι και αυτοί που νοσούν από επαγγελματικές ασθένειες.

Η πολιτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων που την στηρίζουν, ευθύνονται για την περικοπή πόρων στους δήμους, για την τραγική έλλειψη προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας,  για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δεν δίνονται ή χορηγούνται με το σταγονόμετρο, για τις τριτοκοσμικές συνθήκες στους χώρους δουλειάς, για τα ασυντήρητα και ανασφαλή οχήματα, για τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών μέσω των απευθείας αναθέσεων, των «Αναπτυξιακών Οργανισμών των ΟΤΑ» και των ΣΔΙΤ.

Αυτή η πολιτική είναι εγκληματική και γεννά θανάτους εργαζομένων, σακατεμένους εργαζόμενους και αρρώστους από επαγγελματικές ασθένειες.

Οι εργαζόμενοι δεν περιμένουμε σωτήρες που θα μας σώσουν, δεν περιμένουμε μια κυβερνητική εναλλαγή από τις εκλογές να λύσει τα προβλήματα μας, γιατί έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι κάτι τέτοιο ποτέ δεν το είδαμε, αντίθετα αυτοί που προεκλογικά βάζουν ψεύτικα διλήμματα «ή αυτοί ή το χάος» την ίδια πολιτική εφαρμόζουν.

Αν θέλουμε πραγματικά να βάλουμε τέλος στα εργοδοτικά εγκλήματα, αν θέλουμε να σταματήσουμε να θρηνούμε και να λυπόμαστε νεκρούς συναδέλφους και σακατεμένους, τώρα χρειάζεται να κάνουμε δική μας υπόθεση την διεκδίκηση για υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 συμμετέχουμε μαζικά στην πανελλαδική απεργία στέλνοντας μήνυμα ότι ο αγώνας για υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, ο αγώνας για τις ζωές μας, θα συνεχιστεί.

Στις 17 Ιανουαρίου 2023 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από κυβέρνηση και δημάρχους:

-           Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

-          Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Να γίνει εκσυγχρονισμός των οχημάτων.

-          Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους.

-          Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.

-          Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον Τεχνικό Ασφαλείας και τον Γιατρό Εργασίας. Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους Δήμους.

-          Να αναγνωριστεί το εργατικό ατύχημα και να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

-          Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.

-          Να  αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σταδίου 29 - Αθήνα)

ΤΟ ΣΟΜΕΔΠ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

 ΣΤΙΣ 09:00π.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ



δημοσίευσε ...