Τρίτη 9 Μαΐου 2023

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Η επόμενη ημέρα των εκλογών χρειάζεται δυνατό οργανωμένο εργατικό κίνημα


 

Ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ για την συνάντηση της ομοσπονδίας με την ΚΕΔΕ, την συνεδρίαση το ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, την «αξιολόγηση – στοχοθεσία» και την επόμενη μέρα

Την Τετάρτη 3 Μαΐου η ομοσπονδία συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ όπως κλήθηκε, προκειμένου να τεθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους δήμους με έμφαση στο ζήτημα της υποστελέχωσης, των σχεδόν μηδενικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, της ομηρίας των χιλιάδων συμβασιούχων και της ανάγκης να μονιμοποιηθούν όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα όταν η πλειοψηφία των δημάρχων μόνο με λόγια υποστήριξαν για ακόμα μία φορά τις μόνιμες προσλήψεις, ενώ στην πράξη τόσα χρόνια, μαζί με τις κυβερνήσεις, έχουν απαξιώσει τις υπηρεσίες των δήμων, τις έχουν αφήσει χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου αυτό να το χρησιμοποιούν ως άλλοθι για ιδιωτικοποιήσεις και εργολαβίες.

Η εξήγηση ήρθε και δια στόματος του προέδρου της ΚΕΔΕ που χαρακτήρισε τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με συμβάσεις COVID ως ρουσφέτια των δημάρχων. Αντιμετωπίζουν δηλαδή τους εργαζόμενους συμβασιούχους, ειδικά αυτούς που κλήθηκαν μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό που έχει απομείνει στους δήμους να σηκώσουν το βάρος της πανδημίας, απαξιωτικά και με πελατειακή αντίληψη που αφού πρώτα τους ξεζούμισαν τώρα θέλουν να τους πετάξουν σαν στημένες λεμονόκουπες στην ανεργία. Αλλά και για τους υπόλοιπους συμβασιούχους εργαζόμενους η αντιμετώπιση είναι ίδια!

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν παρέλειψε επίσης να πάρει θέση και υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, …αν αυτές συμφέρουν, όπως υποστήριξε!

Αλλά ποιον άραγε συμφέρουν; Τους δημότες που θα απολαμβάνουν χαμηλότερο επίπεδο υπηρεσιών και κυρίως θα τις «χρυσοπληρώνουν» με ακόμα μεγαλύτερο χαράτσι δημοτικών τελών, τους συναδέλφους που θα χάσουν τη δουλειά τους, αυτούς που θα απομείνουν με ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας ή τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις συμφέρουν μόνο τους εργολάβους και τους επιχειρηματικούς ομίλους;

Την Πέμπτη 4 Μαΐου συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας

Τα εκλεγμένα μέλη της ΔΑΣ-ΟΤΑ, ανέδειξαν τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν με αφορμή το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα 2.500.000 εκατομμύρια εργαζομένων και λαού που πλημύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες σε όλη τη χώρα, με την απαίτηση να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας.

Επεσήμαναν ότι, όπως σε άλλες χώρες, στη Γαλλία, στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Μεγάλη Βρετανία και αλλού, οι εργαζόμενοι και ο λαός ξεσηκώνονται ενάντια στην βάρβαρη και αντεργατική πολιτική του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, μόνο έτσι και εδώ, με τον λαό στους δρόμους, μπορούμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στα οξυμένα προβλήματά μας, που έχουν να κάνουν με τη ζωή και την εργασία μας.

Με μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στις 21 Μάη 2023, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ως κριτήριο ψήφου την κατάσταση που μας έχουν φέρει όλοι αυτοί που κυβέρνησαν. Είναι οι ίδιοι που τώρα προσπαθούν με δήθεν υποσχέσεις για 3.5% αυξήσεις στους μισθούς το …2024, ενώ ο ονομαστικός μισθός μας έχει πέσει 25% από το 2011 και η αγοραστική μας δύναμη πολύ παραπάνω λόγω του πληθωρισμού, όπως και το εκλογικό επίδομα που για ακόμα μία φορά είναι στη λογική του «πουρμπουάρ».

Όταν για 12 και πλέον χρόνια μας λένε όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν ότι δεν αντέχει η οικονομία για αυξήσεις στους μισθούς, αλλά πολύ καλά αντέχει να έχουμε παγκοσμίως τα πρωτεία στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ, για να μας εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Όπως επίσης η οικονομία πολύ καλά αντέχει και για να καταγράφουν ρεκόρ κερδών για το 2022 οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, όταν οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν ξεπεράσει το όριο της εξαθλίωσης.

Οφείλουμε το βλέμμα μας να είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα των εκλογών, γιατί η οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί θα είναι σίγουρα αντεργατική, μιας και όλοι αυτοί που μας έχουν επιβάλλει με την πολιτική τους την σημερινή κατάσταση, συμφωνούν στο «Ταμείο Ανάκαμψης» και στο νέο υπερμνημόνιο για τους εργαζόμενους που το συνοδεύει.

Έχουμε εμπειρία τόσα χρόνια ότι η μία κυβέρνηση συνεχίζει το αντιλαϊκό πρόγραμμα της προηγούμενης. Πως ότι θετικό υπήρξε, κερδήθηκε μόνο όταν το εργατικό κίνημα βγήκε στους δρόμους για να διεκδικήσει, να αποσπάσει, να βάλει εμπόδια. Και πρέπει αφενός στις κάλπες να κάψουμε τα αντιλαϊκά τους σενάρια και αφετέρου στα σωματεία να οργανώνουμε τον αγώνα, να μην αφήσουμε μέρα να πάει χαμένη.

Οπότε μπροστά στις εκλογές στις 21 Μάη οι εργαζόμενοι μπορούμε για άλλη μια φορά να πούμε ότι δεν αλλάζει τίποτα; Μπορούμε να ξεχάσουμε τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, που πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και δεν άφησαν να κρυφτούν οι αιτίες για το έγκλημα, αλλά έβαλαν στο προσκήνιο το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ΖΩΕΣ μας»; Μπορούμε να ελπίσουμε ότι η λύση θα έρθει από τα πάνω, με την αλλαγή του δημάρχου, του υπουργού ή της κυβέρνησης, παρόλο που τόσα χρόνια ο ένας παίρνει τη σκυτάλη από τον άλλο; Μπορούμε στο παραβάν να ξεχάσουμε την καθημερινότητά μας; το ότι δε βγαίνει ο μήνας, το ότι το σούπερ μάρκετ είναι απλησίαστο και ότι χρωστάμε το νοίκι, τη ΔΕΗ και το αέριο; Να ξεχάσουμε ότι οι δήμοι είναι άδειοι και στενάζουν οι συνάδελφοι που ούτε άδεια μπορούν να πάρουν; Να ξεχάσουμε τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που δε λαμβάνονται, τα ΜΑΠ που δε δίνονται, τους 65 νεκρούς στον κλάδο μας από το 2014 και μετά; Μπορούμε να πάμε και να δώσουμε μία ακόμα ευκαιρία σε όλους αυτούς που μας έφεραν μέχρι εδώ;

Ή μπορούμε να τους μαυρίσουμε, να στηρίξουμε τις δυνάμεις που αγωνίζονται καθημερινά μαζί μας και να οργανώσουμε τον αγώνα για την ανατροπή;

Η επιλογή του μικρότερου κακού δεν μπορεί να υπάρχει σε κανέναν. Από την εμπειρία μας επίσης, τουλάχιστον των τελευταίων δώδεκα χρόνων, αυτή η επιλογή οδήγησε τους εργαζόμενους στα ακόμα χειρότερα

Τέλος, για το θέμα της στοχοθεσίας – αξιολόγησης η ΔΑΣ-ΟΤΑ επεσήμανε ότι θα αποτελέσει το  κύριο εργαλείο στη διαμόρφωση της αυριανής μέρας στο δημόσιο. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει φέτος με κάθε τρόπο να την προωθήσει, ακριβώς γιατί θέλουν να στοιχίσουν τους δημόσιους υπάλληλους στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής τους. Για ακόμα μία φορά βγήκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και επαναπροκηρύχθηκε νέα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι συνάδελφοι καλύπτονται για να μη συμμετέχουν στην αξιολόγηση για το 2022 (που δεν έχει βγει παράνομη η απεργία-αποχή) και για τη διαδικασία στοχοθεσίας - αξιολόγησης για το 2023 (που επαναποκηρύχθηκε η απεργία-αποχή από την ΑΔΕΔΥ).

Αθήνα, 05-05-2023

δημοσίευσε ...