Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Απέραντη «κοιλάδα των Τεμπών» από τα εργοδοτικά εγκλήματα οι χώροι εργασίας

 Από το σημείο που έγινε το εργατικό δυστύχημα στην Ν/Ζώνη Περάματος

Απέραντη «κοιλάδα των Τεμπών» από τα εργοδοτικά εγκλήματα οι χώροι εργασίας

Ένας νεκρός και δύο σακατεμένοι στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

 

Άλλος ένας εργαζόμενος που ξεκίνησε για τη δουλειά του και δεν γύρισε πίσω στην οικογένεια του.

Πρόκειται για εργαζόμενο στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος που έχασε τη ζωή του κατά την ώρα της εργασίας ενώ δύο ακόμη συνάδελφοι του βρίσκονται τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

 Οι τρεις εργαζόμενοι συμμετείχαν σε επισκευαστικές εργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη σε πλοίο το οποίο είναι ανελκυσμένο σε μία από τις τρεις πλωτές δεξαμενές της Ζώνης. Οι εργαζόμενοι ήταν σε σκαλωσιά για να τοποθετήσουν τέταρτο πτερύγιο στην προπέλα πλοίου, ένα πτερύγιο έπεσε στη σκαλωσιά και χτύπησε τους εργάτες.

Δεν υπήρχε τεχνικός ασφάλειας για μία τόσο σοβαρή εργασία. Επίσης, οι αποδυναμωμένες επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας εντοπίζουν σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στη Ζώνη.

Αποτελεί ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και ελέγχου απ’ τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Είναι όλα αυτά τα οποία σταθερά διεκδικούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία του κλάδου, έχοντας πραγματοποιήσει 4 απεργίες από την αρχή του χρόνου ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί περιστατικά αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, 1 νεκρός και 2 τραυματίες στο Ναυπηγείο της Σύρου.

Την ίδια στιγμή που Κυβέρνηση και εργοδοσία οργανώνουν φιέστες στο Πέραμα και πανηγυρίζουν για την ανάπτυξη, οι εργαζόμενοι θρηνούν νεκρούς συναδέλφους την ώρα της εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτή τη ΣΣΕ δεν την έκαναν υποχρεωτική ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και η επόμενη της ΝΔ, βάζοντας τα κέρδη της εργοδοσίας πάνω από τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Δεν ξεχνάμε ότι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που βάζει στο ζύγι κόστους – οφέλους την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, έχει στοιχίσει την τελευταία δεκαετία τη ζωή 65 συναδέλφων μας, ενώ εκατοντάδες είναι οι σακατεμένοι και επίσης εκατοντάδες που νοσούν με επαγγελματικές ασθένειες, στον κλάδο των ΟΤΑ.

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του 47χρονου εργάτη και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους δύο τραυματίες.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των συναδέλφων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος που εδώ και έξι μήνες δίνουν τον δικό τους δίκαιο αγώνα, διεκδικώντας μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής τους, να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι ανύπαρκτοι και να κηρυχθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.


 

δημοσίευσε ...