Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Δελτίο Τύπου της ΔΑΣ-ΟΤΑ για το 50ο Έκτακτο Καταστατικό Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ

 


Την Τρίτη 1η Οκτώβρη 2024 πραγματοποιήθηκε το 50ο έκτακτο καταστατικό συνέδριο της ΠΟΕ – ΟΤΑ στη Αθήνα με σκοπό το άνοιγμα του καταστατικού της ομοσπονδίας ως προς την ένταξη στη δύναμη της εργαζόμενων – συμβασιούχων στους δήμους.

Μετά από 20 χρόνια συνεχούς άρνησης, παραταξιακών τακτικισμών και κοντόφθαλμων αντιλήψεων περί διασφάλισης των συσχετισμών δυνάμεων, φτάσαμε από το 2004 στο 2024 για να γίνει το πρώτο βήμα ανοίγματος του καταστατικού προκειμένου να εγγράφονται εργαζόμενοι – συμβασιούχοι και να έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα συνέδρια της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Από τις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις που υπήρξαν μέχρι και μέσα στις εργασίες του 50ου έκτακτου καταστατικού συνεδρίου, οι δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ με τις τοποθετήσεις τους, κατέστησαν με πλήρης σαφήνεια και εμπεριστατωμένα την πάγια θέση αλλά πρωτίστως τον αγώνα της παράταξης για ισότιμη ένταξη όλων των εργαζόμενων, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας, τόσο στη δύναμη των πρωτοβάθμιων σωματείων όσο και της ομοσπονδίας, χωρίς αστερίσκους και αποκλεισμούς. Θέση που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την διεκδίκηση και τους αγώνες που πρωτοστατεί η ΔΑΣ-ΟΤΑ για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κρατική χρηματοδότηση.

Παράλληλα ανέδειξαν την αναγκαιότητα αλλαγής του καταστατικού για την ενότητα του κλάδου, την οργάνωση και την μαζικοποίηση των αγώνων ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.  Απέναντι στην κοροϊδία των σχεδόν μηδενικών αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, απέναντι στην ακρίβεια, ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και στην φοροληστεία, στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Διευκρινίζουμε ότι για να υπάρξουν αλλαγές στο καταστατικό της ομοσπονδίας χρειάζεται να συμφωνήσει το 75% των αντιπροσώπων του συνεδρίου.

Με αυτό το δεδομένο η ΔΑΣ-ΟΤΑ ως η καθοριστική δύναμη ώστε μετά από 20 χρόνια να υπάρξει καταστατική αλλαγή, που ως πρωταρχικό και απόλυτο στόχο έχει την ενότητα του κλάδου, την ενδυνάμωση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος και τη μαζικοποίηση των αγώνων, με την ενσωμάτωση πλέον των 16.000 εργαζόμενων στους δήμους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που μέχρι σήμερα οι περισσότεροι παρέμεναν ασυνδικάλιστοι «εκτός των τειχών» των σωματείων και της ομοσπονδίας, ψήφισε την πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης ΣΥΝ.ΑΝ. για την ένταξη των εργαζομένων – συμβασιούχων στα προγράμματα ΕΣΠΑ και των εργαζομένων που έχουν αποσπάσει πρωτόδικες αποφάσεις για μετατροπή της σύμβασης τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Η υπεύθυνη στάση της ΔΑΣ-ΟΤΑ προς τους εργαζόμενους συμβασιούχους και το εργατικό κίνημα εκθέτει απόλυτα την ηγεσία της πλειοψηφούσας παράταξης της «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» και την πρόταση της που είναι εγκλωβισμένη στα μικροπαραταξιακά της συμφέροντα και στην διατήρηση των συσχετισμών δυνάμεων στην ομοσπονδία, αποκλείοντας μεγάλο αριθμό εργαζόμενους – συμβασιούχους από την δύναμη της ομοσπονδίας.  Κυρίως όμως με την ψήφο της η ΔΑΣ-ΟΤΑ χάλασε τα σχέδια της ΣΥΝ.ΑΝ. που προφανώς ευελπιστούσε στην «ασυμφωνία» μας προκειμένου να μην γίνει συνέδριο και να μην υπάρξει καμία καταστατική αλλαγή, συνεχίζοντας έτσι να ρίχνει νερό στο μύλο της διάσπασης και κατακερματισμού των εργαζομένων και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Επειδή πολλά ακούστηκαν στο συνέδριο από τις παρατάξεις ΣΥΝ.ΑΝ. – ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) περί ανάληψης ευθύνης, οικειοποίησης και «πρωτοκαθεδρίας» με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφοθηρία και την εκμετάλλευση της καταστατικής αλλαγής, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η καταστατική αλλαγή είναι αποτέλεσμα χρόνιων πιέσεων και αγωνιστικής διεκδίκησης των εργαζομένων – συμβασιούχων και των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο των ΟΤΑ.  

Σε καμία περίπτωση η ψήφος της ΔΑΣ-ΟΤΑ δεν αποτελεί πισωγύρισμα ή υπαναχώρηση από την πάγια θέση της παράταξης, όπως τολμούν να τη συκοφαντούν οι δυνάμεις των «Αγωνιστικών Κινήσεων Συσπειρώσεων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) προκειμένου να βγουν από την αφάνεια, αλλά τους διαψεύδουν τα ίδια τα γραφόμενα τους, τα πρακτικά προηγούμενων συνεδρίων και τα mail συμφωνίας με την πρόταση που έστελναν τις προηγούμενες ημέρες. Άλλωστε οι δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ και του ΠΑΜΕ είναι αυτές που έμπρακτα με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και καθημερινή πάλη στους χώρους δουλειάς, οργανώνουν, πρωτοστατούν και υπερασπίζονται το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία και την εγγραφή όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα. Ξεκαθαρίζοντας ωστόσο την αντιπαράθεση μας με την ηγεσία των «Αγωνιστικών Κινήσεων Συσπειρώσεων» πρόβλημα δεν θα δημιουργούσε η θέση που έχουν για τους εργαζόμενους – συμβασιούχους, το πρόβλημα το δημιουργούν με τη στάση τους στο συνέδριο και απέναντι στη ΔΑΣ-ΟΤΑ προκειμένου να το εκμεταλλευτούν για να δικαιολογηθούν στα μέλη τους, αποκρύπτοντας όμως άθλια την αλήθεια.   

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ όπως επισήμαναν σε όλους τους τόνους οι ομιλητές της παράταξης και μέσα στο συνέδριο, ανεξάρτητα από την απόφαση του συνεδρίου, που αναμφίβολα δημιουργεί ρήγμα στον τοίχο εσωστρέφειας και αποκλεισμών που έχουν σηκώσει τόσα χρόνια οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, θα συνεχίσει να πρωτοστατεί  στον αγώνα για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και την εγγραφή όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

                                                                                      ΑΘΗΝΑ 3-10-2024

δημοσίευσε ...