Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011
Πνιγμένος στα δάνεια ο Πειραιάς
πηγή : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16%2F01%2F2011&id=241689
Σε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά του Δήμου Πειραιά προσανατολίζεται ο Β. Μιχαλολιάκος. Συσκέπτεται με στενούς του συνεργάτες και μελετούν τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης. «Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας», απαντούν.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το ταμείο «κοντεύει να στεγνώσει» και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων του επόμενου μήνα.
Ο Δήμος Πειραιά ανακυρήσσεται πανελλαδικά πρωταθλητής στα χρέη. Οι δανειακές του υποχρεώσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εσωτερικής απογραφής που έχει στη διάθεσή της η «Κ.Ε.», αγγίζουν τα 139 εκατ. ευρώ. Ποσό αυξημένο κατά 8 εκατ. ευρώ από πέρυσι το καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα, η μισθοδοσία των εργαζομένων γίνεται μέσω χρημάτων που καταλήγουν στο ταμείο του δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και επαρκούν μόλις για τα 2/3 των εργαζομένων. Ο Αν. Καρλές, αναπληρωτής δήμαρχος και υπεύθυνος οικονομικών («παλιά καραβάνα» από την εποχή Αγραπίδη), εκτιμά ότι ο δήμος έχει ελάχιστες ελπίδες βιωσιμότητας με τη σημερινή οικονομική κατάσταση. «Η μισθοδοσία ετησίως είναι 35 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για το 2010 ήταν μόλις 26 εκατ. ευρώ. Πώς, λοιπόν, θα πληρώσουμε το προσωπικό;», αναρωτιέται.
Αποτελεί κοινό μυστικό, βέβαια, ότι μετακινούνταν κονδύλια από τα ανταποδοτικά έσοδα του δήμου, πλην όμως πρόκεται για χρήματα που προορίζονταν για την καθαριότητα και όχι για τις αμοιβές των εργαζομένων.
Η απογραφή στον Δήμο Πειραιά έβγαλε ότι υπηρετούν συνολικά 1.534 υπάλληλοι ως μόνιμοι και με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η μηνιαία μισθοδοσία τους είναι περί τα 2,5 εκατ. ευρώ. Οι εποχικοί ανέρχονται σε 155 με μηνιαίες αμοιβές περίπου 123.000 ευρώ.
Ο μεγαλύτερος όγκος των υπαλλήλων βρίσκεται στις κεντρικές υπηρεσίες, όπου βρίσκονται 850 μόνιμοι υπάλληλοι και άλλοι 82 με σύμβαση αορίστου χρόνου. Εχουν, επίσης, μεταταχθεί 57 από τις δύο δημοτικές επιχειρήσεις, 43 εργάζονται στη φιλαρμονική και άλλα 43 άτομα ως σχολικοί φύλακες. Συνολικά οι μόνιμοι είναι 1.075 με κόστος μηνιαίας μισθοδοσίας 1,7 εκατ. ευρώ και άλλοι 70 εποχικοί με 49.000 ευρώ μηνιαίως. Στην υπηρεσία καθαριότητας εμφανίζονται 459 (μόνιμοι και αορίστου χρόνου) και 85 εποχικοί. Συνολικά από τα ανταποδοτικά κάθε μήνα καταλήγουν στη μισθοδοσία 789.218 ευρώ.
Η μεγαλύτερη πληγή του δήμου είναι τα δάνεια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το σύνολο του χρέους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανέρχεται στα 139.931.471 ευρώ! Το ετήσιο τοκοχρεολύσιο ξεπερνά τα 17 εκατ. Από το 2004 και μέχρι τις παραμονές των τελευταίων δημοτικών εκλογών συνήφθησαν 13 μεγάλα δάνεια, όλα με κυμαινόμενο επιτόκιο από 5% έως 11,44% δεκαπενταετούς ή εικοσαετούς διάρκειας.
«Αυτά είναι που σήμερα αποτελούν βρόχο στο δήμο, καθώς αδυνατεί να τα καλύψει. Οχι μόνον αυτά, αλλά και τις πληρωμές των προμηθευτών», διαπιστώνει ο Αν. Καρλές και συμπληρώνει: «Την πρώτη ημέρα που ανέλαβα με ενημέρωσαν οι υπάλληλοι ότι είχαν έρθει στο δημαρχείο δύο δικηγόροι, που ήθελαν να προχωρήσουν σε κατάσχεση, καθώς ο δήμος χρωστάει σε πελάτη τους. Μπορεί να έφυγαν εκείνη τη μέρα, αλλά υποσχέθηκαν ότι θα ξανάρθουν». Ποδαρικό κι αυτό για νέα χρονιά...
Β.Γ. που πήγαν τα λεφτά οεο ???
Εκεί που τα έψαχνε και ο κος Φασούλας όταν ανέλαβε...!!!
για διαχειριστικό έλεγχο μίλαγε αλλά δεν τον είδαμε ...οεο !!!
"timeo Danaos et dona ferentes"