Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Μονιμοποίηση 709 συμβασιούχων σε δήμους – Το ΦΕΚ με την απόφαση

Συνολικά 709 συμβασιούχοι περιφερειών και δήμων της χώρας, με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για την παραμονή τους στις θέσεις τους, μονιμοποιούνται με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε ΙΔΑΧ, όπως ρητά αναφέρεται στη σχετική από 19 Μαρτίου 2015 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 544Β/06-04-15). Ανάμεσα σε αυτούς, και οι 499 συμβασιούχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης (σ.σ.: διαβάστε αναλυτικότερα για αυτούς το ρεπορτάζ το alterthess.gr, που παρατίθεται παρακάτω).
ΦΕΚ 544Β/06-04-15




Απόφαση Κατρούγκαλου δικαιώνει 499 συμβασιούχους του Δ. Θεσσαλονίκης

Δικαιώνονται 499 συμβασιούχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης από την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την οποία μετατρέπονται οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, τα ονόματά τους αναγράφονται στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 544Β/06-04-15) στις 6 Απριλίου, σχετικά με την κατανομή προσωπικού σε εκτέλεση αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού έτους 2015. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω συμβασιούχοι –που προέρχονται από τις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ- είχαν μονιμοποιηθεί με δικαστική απόφαση το Νοέμβριο του 2013 από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία έγινε αμετάκλητη στις 2 Φεβρουαρίου του 2014.

Το «μπλόκο» Μητσοτάκη

Παρ’ όλα αυτά, τον Αύγουστο του 2014, ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώριζε τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου για μόλις 45 άτομα από τα συνολικά 560, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο έως το 2016 απαγορεύονται οι προσλήψεις προσωπικού από δευτεροβάθμια ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Παρά την συγκεκριμένη απόφαση, οι 499 υπάλληλοι, οι οποίοι προσέφυγαν στην ελληνική δικαιοσύνη και πέτυχαν τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, συνέχιζαν να εργάζονται στις θέσεις τους- στον τομέα καθαριότητας και σε διάφορες άλλες διοικητικές υπηρεσίες του δήμου.

Εξελίξεις στη δίωξη των δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκης

Από εκεί και πέρα, εξελίξεις αναμένονται και στο θέμα της δίωξης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έξι αιρετών του δήμου Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμφθηκαν από τον τέως γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιο Καρούζο, ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι – μέλη της Οικονομικής Επιτροπής- για τη μη άσκηση έφεσης ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση δικαίωσης συμβασιούχων.

Πρόκειται για τον πρώην αντιδήμαρχο και πρώην πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον πρώην αντιδήμαρχο Γιώργο Αρβανίτη, τον πρώην επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και τους δημοτικούς συμβούλους Αναστάσιο Τελίδη, Μαρία Ακριτίδου - Γιαννουλοπούλου και Στεφανία Τανιμανίδου. Η απολογία των έξι αιρετών στο πειθαρχικό έχει οριστεί για τις 21 Απριλίου.

Ειδική τροπολογία για αιρετούς που δε διώχνουν συμβασιούχους

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του alterthess.gr, έχει ήδη κατατεθεί προς το υπουργείο Εσωτερικών πρόταση ειδικής τροπολογίας προκειμένου να συμπεριληφθεί στο επόμενο νομοσχέδιο για την Δημόσια Διοίκηση και αφορά στην πειθαρχική δίωξη εκείνων των αιρετών που συνηγόρησαν και εφάρμοσαν δικαστικές αποφάσεις υπέρ συμβασιούχων δήμων.

Συγκεκριμένα, βάσει της πρότασης, δίνεται η δυνατότητα στο δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 αυτού για την άσκηση ή μη ένδικών μέσων, όπως αυτό κρίνει με βάση το συμφέρον του δήμου και με σαφή αιτιολόγηση. Η εν λόγω διάταξη για την άσκηση ή τη μη άσκηση ενδίκων μέσων, προηγούμενων σχετικών αποφάσεων δημοτικού συμβουλίου, προτείνεται να έχει αναδρομική ισχύ από την ισχύ εφαρμογής του Ν3852/2010.
Πηγή: alterthess.gr

δημοσίευσε ...