Ως θετική εξέλιξη για την ανακοπή των μνημονιακών πολιτικών στη χώρα μας αλλά και ως νέα βάση για να διεκδικήσει εκ νέου το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα όλα όσα έχασε το προηγούμενο διάστημα από τις μνημονιακές (συγ)κυβερνήσεις, χαρακτηρίστηκε από τα μέλη του ΜΕΤΑ στην Αττική η απόφαση του πρωθυπουργού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.
Όπως τονίστηκε, με αφορμή την πορεία προς τις κάλπες της επόμενης Κυριακής, για ένα μεγάλο πανεργατικό, παλλαϊκό ΟΧΙ, το ΜΕΤΑ είναι και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως άλλωστε και όλο το προηγούμενο διάστημα, με παρεμβάσεις προς την κοινωνία των πολιτών, τα συνδικάτα, τα σωματεία, προκειμένου να υποστηριχθεί το ΟΧΙ στα μνημόνια, στη λιτότητα, στους εκβιασμούς, στην τρομοκρατία του λαού.
Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε, το ΜΕΤΑ ήταν αυτό που ζητούσε ο αντιμνημονιακός αγώνας να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά, και αυτό γίνεται με το Δημοψήφισμα: ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η νεολαία βγαίνουν στο προσκήνιο, και αυτοί αποφασίζουν για την τύχη τους, αυτοί παρεμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις, και με το ΟΧΙ τις μπλοκάρουν.
Από τα μέλη του ΜΕΤΑ, που πρωτοστάτησαν προκειμένου ο αγώνας για την ανατροπή των μνημονίων να πάρει και πολιτικά χαρακτηριστικά -όπως για παράδειγμα η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που άμεσα επηρεάζει μισθούς και συντάξεις, ή η κρατικοποίηση των τραπεζών που σήμερα παίζουν το βρόμικο πόλεμο της κατατρομοκράτησης του λαού με τις καταθέσεις (Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς), υπογραμμίστηκε πως:
Το ΟΧΙ θα ανατρέψει και τα -απολύτως ταξικά υπέρ του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου- δύο κείμενα των τοκογλύφων - δανειστών, και το σημερινό και της 25ης Ιουνίου που εδόθη ως τελεσίγραφο, που μεταξύ άλλων ζητούν:
- Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί.
- Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 (νόμος Βρούτση) για το ασφαλιστικό.
- Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κ.λπ.).
- Να μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο.
- Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις.
- Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ.
- Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους.
- Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από 700 εκατ. ευρώ.
- Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%.
- Να παγώσουν οι συντάξεις μέχρι το 2021.
- Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014.
- Να περικοπούν κατά 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την Υγεία, τα επιδόματα κ.λπ.
- Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
- Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο.
- Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση.
- Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά.
- Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρείες και τους ελεύθερους επαγγελματίες (μπλοκάκια).
- Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος).
- Να μειωθεί το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ στις καταθέσεις
- Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών
- Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.
- Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.
Τα παραπάνω, λοιπόν, όπως επισημάνθηκε από τα μέλη του ΜΕΤΑ, πρέπει να καταστούν γνωστά σε όλους τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τη νεολαία, σε όλους τους πολίτες, για να ξέρουν τι σημαίνει το «ναι», που με τόσο σθένος άρχισαν ήδη να προπαγανδίζουν τα μνημονιακά κόμματα, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και το κεφάλαιο.