Σάββατο 25 Μαΐου 2024

ΣΟΜΕΔΠ: «Γιώργο Λαμπράκη, το στίγμα σου θα παραμείνει ανεξίτηλο στους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά»

 


Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά καθώς και πλήθος εργαζόμενων, συντρόφων, συνοδοιπόρων, συγγενών και φίλων, παραβρέθηκαν στην πολιτική τελετή στο Γ’ νεκροταφείο στη Νίκαια, για να αποχαιρετίσουν τον συνάδελφο, σεμνό αγωνιστή, Γιώργο Λαμπράκη.

Για τον Γιώργο Λαμπράκη που είχε διατελέσει πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, επικήδειο εκφώνησε ο Βασίλης Γκιτάκος σημερινός πρόεδρος του Σωματείου, ο οποίος ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να αποχαιρετίσουμε βαθιά συντετριμμένοι, το σύμβολο συνδικαλιστή - αγωνιστή του Δήμου Πειραιά, και πρώτο πρόεδρο του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, συνάδελφο Γιώργο Λαμπράκη.


 

Συνάδελφε – συναγωνιστή – φίλε, Γιώργο

Φεύγεις αλλά το στίγμα που άφησες στους  συναδέλφους σου στον Δήμο Πειραιά, θα παραμείνει ανεξίτηλο, του άοκνου εργαζόμενου, του τίμιου συνδικαλιστή, του αγωνιστή – υπερασπιστή του δίκιου των εργαζομένων, του σεμνού συνάδελφου.

Από την πρώτη μέρα εργασίας σου στο δήμο Πειραιά μέχρι και την τελευταία μέρα πριν την συνταξιοδότηση σου, ήσουν πάνω στο τιμόνι του απορριμματοφόρου, χωρίς να έχεις ποτέ επιδιώξει την παραμικρή ευνοϊκή μεταχείριση  στην εργασία σου.

Ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκες το βαρύ όνομα - κληρονομιά - από τον αγωνιστή της ειρήνης και της δημοκρατίας, πατέρα σου Γρηγόρη Λαμπράκη.

Και εκπροσώπησες επάξια την κληρονομιά του πατέρα σου, με την τεράστια συμβολή σου στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με την ανιδιοτελή αγωνιστική σου συμμετοχή και δράση στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες.

Η προσφορά σου Γιώργο Λαμπράκη στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι μεγάλη.

Από όποια θέση και αν κατείχες στις διοικήσεις Σωματείων,

ήσουν πάντα μπροστάρης σε όλους τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, στους αγώνες του κλάδου, στους αγώνες της εργατικής τάξης.

Δεν λύγισες ποτέ

Δεν κρύφτηκες ποτέ

Δεν τα δίπλωσες ποτέ

και δεν συμβιβάστηκες ποτέ με το άδικο και την εκμετάλλευση.  

Πόσες και πόσες μάχες δεν έδωσες Γιώργο μπροστά  στις κρατικές δυνάμεις καταστολής, στα αμαξοστάσια, στα δημαρχεία, στις χωματερές, στα υπουργεία, στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας μαζί με τους εργαζόμενους, καλύτερες ημέρες.

Η πρωτοπόρα συνδικαλιστική σου δράση Γιώργο Λαμπράκη, παραμένει αξεπέραστη έως σήμερα στο Δήμο Πειραιά και είναι αναγνωρισμένη και καταξιωμένη στη συνείδηση όλων των συναδέλφων σου.

Ήσουν πάντα δίπλα στα προβλήματα των εργαζομένων και μέσα σε ένα θολό συνδικαλιστικό τοπίο στο Δήμο Πειραιά, κατάφερες να γίνεις το αποκούμπι τους σε κάθε δυσκολία, να σε συμβουλεύονται, να σε εμπιστεύονται.

Κατάφερες όμως και πρωτοστατώντας στους εργατικούς αγώνες για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, η μεγάλη σου προσφορά στο κίνημα να αναγνωρίζεται ακόμα και από τους αντιπάλους σου.

Συναγωνιστή Γιώργο

Ο καπετάν Γιώτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, Γραμματέας του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης έλεγε «Οι ζευγάδες φεύγουν, μωρέ! Η σπορά μένει. Και φουντώνει. Και μεγαλώνει. Και καρπίζει. Και ρίχνει νέους σπόρους στη γη…»

Κι εσύ Γιώργη τη σπορά σου την έριξες, με την ταξική σου κατεύθυνση, με την μαχητικότητά σου, την αλληλεγγύη και κυρίως την σεμνότητα σου, που πάντα σε χαρακτήριζαν.

Να είσαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή, όσο δύσκολες και αντιδραστικές να είναι οι συνθήκες, η σπορά σου θα καρπίσει και θα ρίξει νέους σπόρους στη γη, ενισχύοντας τον αγώνα για να βγουν οι εργαζόμενοι και ο λαός σε ξέφωτο, χωρίς πολέμους και προσφυγιά.

Γιώργο Λαμπράκη

Χρέος και υπόσχεση δική μας, να συνεχίσουμε στον αγωνιστικό, ταξικό δρόμο που άνοιξες στο Δήμο Πειραιά,  για το δίκιο των εργαζομένων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σύντροφε Γιώργο, είμαι πολύ περήφανος που έστω και τώρα ακολουθώ τα βήματα σου. Καλό ταξίδι!»


Μέσα σε έντονο κλίμα συγκίνησης και θλίψης η τελετή ολοκληρώθηκε με χειροκρότημα, με όλους και όλες να φωνάζουν με μια φωνή «αθάνατος», αλλά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

δημοσίευσε ...