Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου απαξίωσε την υπηρεσία καθαριότητας και την «δωρίζει» σε εργολάβο με 16.000.000


Ισχυριζόμενη την αδυναμία της υπηρεσίας καθαριότητας, που δημιούργησε όμως η ίδια, να εκτελέσει την αποκομιδή απορριμμάτων και τον καθαρισμό δημόσιων χώρων, η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου επιχειρεί να κάνει προεκλογικό «δωράκι» 16.000.000 ευρώ στον εργολάβο αναθέτοντας του τις εν λόγω εργασίες.
Είναι απορίας άξιο, γιατί ενώ βρισκόμαστε λίγους μόνο μήνες πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ η ισχύουσα σύμβαση με τον εργολάβο λήγει τον Μάρτιο του 2020, ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης βιάζεται να δεσμεύσει από τώρα τον Δήμο με μια απόφαση 16.000.000 ευρώ για την πενταετία 2020-2025. Χρειάζεται πράγματι να αναρωτιόμαστε;
Το κύριο ζητούμενο όμως δεν είναι αυτό, είναι οι αιτίες τις οποίες επικαλείται η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου για την αδυναμία της υπηρεσίας καθαριότητας να εκτελέσει το έργο της και για τις οποίες όμως κύρια και αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η ίδια η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου. Ούτε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προχώρησε όλα αυτά τα χρόνια κάνοντας χρήση του άρθρου 24 του Νόμου 4479, αλλά ούτε και στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Αντίθετα η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου δείχνοντας ξεκάθαρα την πολιτική της βούληση να εξυπηρετήσει τα εργολαβικά συμφέροντα, κατασκεύασε «άλλοθι» απαξιώνοντας την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου προκειμένου να παρουσιάσει την ανάθεση της σε εργολάβο ως επιβεβλημένη.
Με αυθαιρεσίες και ελλιπής στοιχεία η Τεχνική Έκθεση καταλήγει στο «επιθυμητό» για την Δημοτική Αρχή αποτέλεσμα, μην λαμβάνοντας υπόψη την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετικό ερώτημα του Δήμου, ότι δεν μπορεί να ανανεωθεί η ισχύουσα σύμβαση με τον ιδιώτη εργολάβο μετά την λήξη της.   
Ευθύνες όμως για τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων έχει και η σημερινή κυβέρνηση που αφήνει ακόμα σε ισχύ το άρθρο 61 του Ν. 3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να αναθέτουν τις εργασίες της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβους.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. καλεί τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μαστοράκη και το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου να αποσύρουν το θέμα από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 και να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της υπηρεσίας καθαριότητας, παρέχοντας ποιοτικές και πραγματικά οικονομικότερες υπηρεσίες στους δημότες.

δημοσίευσε ...