Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Ακρωτηριάζουν τα συνδικάτα για να υλοποιούν την αντεργατική τους πολιτική


Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης το υπουργείο εργασίας συνεχίζοντας το «έργο»  Αχτσιόγλου στον συνδικαλιστικό νόμο, προωθεί την ηλεκτρονική ψήφο για αποφάσεις κινητοποιήσεων και την δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών στελεχών.
Πίσω όμως από την ωραία εξωτερική εμφάνιση του εγχειρήματος, χρησιμοποιώντας επικοινωνιακές λεξούλες, «δικαίωμα», «ανεμπόδιστη και καθολική συμμετοχή» και άλλα τέτοια «πιασάρικα», η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και στο παρελθόν έχει πράξει προσπαθεί να κρύψει άθλια την αλήθεια και τους στόχους της.
Στόχοι που σαφέστατα έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση του κεφαλαίου και τις κατευθυντήριες εντολές που δίνει ο ΣΕΒ και η ΕΕ, για κατάργηση της απεργίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών και αξιών, δημιουργώντας έτσι ελεγχόμενα συνδικάτα και άβουλους συνδικαλιστές που θα σιωπούν ή και θα συναινούν στην επέκταση της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και την εξαθλίωση των εργαζομένων.
Η μειοψηφική για τον λαό κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί δημοκρατία, όπως και οι προκάτοχοί της, να κυβερνά με το 1/4 των ψήφων του εκλογικού σώματος, αλλά αντιδημοκρατικό να παίρνονται αποφάσεις για απεργίες με λιγότερο του 50% + 1, γιατί «βλάπτουν σοβαρά» τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που υπερασπίζεται. Αυτή είναι η «δημοκρατία» τους!
Παίρνοντας την σκυτάλη από τη κα. Αχτσιόγλου και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ακόμα πιο ασφυκτικό το νομοθετικό πλαίσιο κατά του δικαιώματος της απεργίας, επινοώντας την ψήφο «εξ αποστάσεως» που μόνο την δημοκρατία δεν υπηρετεί, όπως επικοινωνιακά ισχυρίζεται η σημερινή κυβέρνηση.
Με την ηλεκτρονική ψήφο η κυβέρνηση ΚΑΤΑΡΓΕΙ μία από τις βασικότερες αρχές στη λειτουργία των συνδικάτων, τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων – μελών. ΚΑΤΑΡΓΕΙ το δικαίωμα στην άμεση ενημέρωση και την ελευθερία έκφρασης ανταλλαγής απόψεων και θέσεων. ΚΑΤΑΡΓΕΙ εντέλει και αυτός είναι ο στόχος, την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων – μελών στα συνδικάτα.
Μαζί με την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ενεργής και μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα τους με την ηλεκτρονική ψήφο εξ αποστάσεως, η κυβέρνηση εντείνει παράλληλα και  την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι  από τις δυνάμεις καταστολής, το ξύλο και τα χημικά και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, επιχειρώντας την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακελώματος των συνδικαλιστών δημιουργώντας το «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών στελεχών».  
Γίνεται ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος, που έχει περίτεχνα καλλιεργηθεί από όλες τις κυβερνήσεις μέσα από οργανωμένες επιθέσεις κατασυκοφάντησης των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων, αλλά και  την βοήθεια ελεγχόμενων συνδικαλιστικών ηγεσιών, ψάχνει να βρει την «χαριστική βολή» για το μαχητικό συνδικαλιστικό κίνημα που μπαίνει εμπόδιο στους σχεδιασμούς της.
Μπορεί τα συγκεκριμένα μέτρα να μην έχουν κάποια άμεση οικονομική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους, έχουν όμως κάτι πολύ σημαντικό και πολύ πιο ουσιώδες. Αυτό που θέλουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΣΕΒ είναι να κόψουν την φωνή, να κόψουν την δύναμη, να κόψουν την μαχητικότητα των εργαζομένων, να υπερασπίζονται και να διεκδικούν. Επιδιώκουν να ακρωτηριάσουν τα μέλη από το σώμα που είναι τα συνδικάτα και να τα αφήσουν μόνα τους και ξεκομμένα, ανήμπορα για κάθε αντίδραση.
Αυτό όμως το γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι και δεν θα το επιτρέψουν. Με συσπείρωση στα συνδικάτα τους με μαζικότητα και αποφασιστικότητα στις διεκδικήσεις και στους αγώνες,  δεν θα νομιμοποιήσουν καμία βίαιη και αυταρχική επιβολή περιορισμού ή κατάργησης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων καθώς και την μετατροπή των συνδικάτων σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.
Βασίλης Γκιτάκος

δημοσίευσε ...