Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Δ. Ηλιούπολης: Δύο εργατικά ατυχήματα στον τομέα της Καθαριότητας


Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης, δύο νέα εργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες σε εργαζόμενους στην Καθαριότητα: συγκεκριμένα, μία εργαζόμενη τραυματίστηκε στο χέρι και της έκαναν ράμματα και άλλη μία έπαθε διάστρεμμα στο πόδι.
«Στο όνομα της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης προσωπικού, καθημερινά σε όλους τους χώρους δουλειάς, παραβλέπονται οι αντίξοες συνθήκες εργασίας και καταστρατηγούνται τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται», επισημαίνει το Σωματείο και καταγγέλλει: «Παρά τις παρεμβάσεις μας στην προηγούμενη διοίκηση καθώς και την ενημέρωση στη νέα δημοτική αρχή και τις καταγγελίες μας στο ΣΕΠΕ, υπάρχουν διπλοβάρδιες στην αποκομιδή, με ευθύνη της υπηρεσίας και της διοίκησης του δήμου, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι του προγράμματος του ΟΑΕΔ στην αποκομιδή ενώ απαγορεύεται».
Το Σωματείο καλεί σε οργάνωση της πάλης και διεκδικεί άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων:
Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της εργοδοτικής ευθύνης για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών.
Οργάνωση εργασίας με κριτήριο την ασφάλεια και την προστασία της υγείας του εργαζόμενου.
Οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι γνωμοδοτικό, με αλλαγή του νόμου, με δυνατότητα να σταματούν τη λειτουργία υπηρεσιών αν δεν πληρούν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας.
Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

δημοσίευσε ...