Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Αποτροπή της πραξικοπηματικής ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας στο Δήμο Ιωαννιτών


Μια μεγάλη μάχη έληξε επιτυχώς για τους εργαζόμενους τα ξημερώματα της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου 2019 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών, αποτρέποντας την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε εργολάβο που ακόμα και «πραξικοπηματικά» προσπάθησε να περάσει η Δημοτική Αρχή του κ. Μωυσή Ελισάφ.
Η μάχη των εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας που επιχείρησε να φέρει ο Δήμαρχος Ιωαννιτών ξεκίνησε από την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη όταν η Δημοτική Αρχή προγραμμάτισε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας που είχαν προκηρύξει τα συνδικάτα κατά του «αναπτυξιακού» νόμου της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και φορέων της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε καλέσει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων και η παρέμβαση τους δεν επέτρεψε την προκλητική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας την ημέρα που πανελλαδικά οι εργαζόμενοι αγωνίζονταν για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,  μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, το δικαίωμα στην απεργία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να καταργήσει με τον «αναπτυξιακό» νόμο.
Συνεχίστηκε η μάχη την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019 με εξίσου μαζική και δυναμική συγκέντρωση των εργαζομένων και φορέων της τοπικής κοινωνίας, ενάντια στην πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής να εκχωρήσει αρμοδιότητες της υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτες.
Όσο προκλητικά επίμονος να εξυπηρετήσει τα εργολαβικά συμφέροντα ακολουθώντας την νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε βάρος των εργαζομένων και των δημοτών, χαρατσώνοντας τους ακόμη περισσότερο, παρουσιάστηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Μωυσής Ελισάφ αλλά και οι σύμβουλοι της παράταξης του, άλλο τόσο και πολύ περισσότερο αποφασισμένοι να μην ανεχτούν την ιδιωτικοποίηση παρουσιάστηκαν οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Τίνα Ζέκα και ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος που πήραν το λόγο, όπως και άλλα συνδικαλιστικά στελέχη του Συλλόγου Εργαζομένων, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, αποδόμησαν πολιτικά, ιδεολογικά την επιλογή της Δημοτικής Αρχής για ιδιώτες στην καθαριότητα αλλά και την κατευθυνόμενη και κατά παραγγελία εισήγηση, μπακαλίστικης λογικής με αυθαίρετες εκτιμήσεις, που προσέκρουε επιπλέον στην ισχύουσα νομοθεσία και την καθιστούσε παράνομη.
Την «πραξικοπηματική» ενέργεια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να θέσει προς ψήφιση μόνο την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ακυρώνοντας την εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης προκειμένου να μην προσμετρηθούν οι αρνητικές ψήφοι και να περάσει μόνο με τις θετικές ψήφους των μελών της δημοτικής παράταξη του Δημάρχου κ. Ελισάφ, χωρίς να αποτελούν πλειοψηφία, σταμάτησε η δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων όπου με την συμβολική κατάληψη του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ!
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε, η παρέμβαση των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, ανάγκασε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο σε αναδίπλωση  φέρνοντας και τις δύο προτάσεις προς ψήφιση.
Η καταψήφιση της πρότασης του Δημάρχου κ. Μωυσή Ελισάφ για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ήρθε ως αποτέλεσμα των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, που τελικά όχι μόνο απέτρεψαν να δοθούν οι εργασίες καθαριότητας των δύο δημοτικών ενοτήτων (Ανατολής και Περάματος) αλλά δεν ανανεώνεται και η σύμβαση με εργολάβο ούτε στις δύο ενότητες που από παλαιότερα είχαν δοθεί ως εργολαβία και η σύμβαση λήγει σε ένα περίπου μήνα.
Υποχρέωση του Δημάρχου Ιωαννιτών μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την αποτροπή της εκχώρησης της καθαριότητας σε εργολάβο είναι, από ΧΘΕΣ να ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού και αναβάθμισης του μηχανολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας Καθαριότητας. Να πάρει πίσω τις «άνωθεν» εντολές για σχεδόν άδεια τα απορριμματοφόρα, βάζοντας εμπόδια στην ομαλή αποκομιδή απορριμμάτων προκειμένου να δημιουργεί τεχνητή εικόνα βρώμικης πόλης  φέρνοντας αντιμέτωπους τους εργαζόμενους με τους δημότες, όπως έκανε με την ανάληψη των καθηκόντων του για να παρουσιάσει τελικά την λύση των ιδιωτών ως μονόδρομο.
Αυτή η νίκη μας δείχνει την πολύ μεγάλη αξία των αγώνων που με αποφασιστικότητα ενότητα και ταξική συνείδηση έδωσαν οι εργαζόμενοι και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων και απαντάει στις συνδικαλιστικές μαριονέτες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που θεωρούν την απεργία και  τους κινηματικούς αγώνες «ξεπερασμένους» και που δεν οδηγούν πουθενά.
Κερδήθηκε μια πολύ μεγάλη μάχη, ο πόλεμος όμως ακόμα μαίνεται ….  
Την επίμονη βούληση του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων την συναντάμε στην πλειοψηφία των Δημάρχων που στοιχίζονται με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης για δήθεν ανάπτυξη, για την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου και θα χρησιμοποιήσουν ακόμα και «πραξικοπήματα» στα δημοτικά συμβούλια προκειμένου να εφαρμόσουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.
Με την συσπείρωση όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα, μόνος δρόμος για εμάς τους εργαζόμενους, ο δρόμος του ενωτικού, μαζικού, ταξικού αγώνα. Η ομοσπονδία όπως έχουμε επανειλημμένα καταθέσει να αντιμετωπίσει τις ιδιωτικοποιήσεις συνολικά και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά.
Να διαφυλάξουμε τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων
Να προστατέψουμε την εργασία μας και το μεροκάματο που πάμε στην οικογένεια μας για να ζήσει
Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής σχέσης εργασίας και Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Χρηματοδότηση από το κράτος για την αναγκαία αναβάθμιση του Μηχανολογικού Εξοπλισμού και την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων μηχανημάτων και απορριμματοφόρων


Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων


ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣEIΣ STOP!  
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ
          Μια μεγάλη νίκη για το Σύλλογό μας, η χθεσινή καταψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, των ιδιωτικοποιήσεων της αποκομιδής απορριμμάτων
Μια νίκη που ανήκει μόνο στους Εργαζόμενους.
          Ανήκει στους δεκάδες δημοτικούς υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών που βρέθηκαν στην κινητοποίηση του Συλλόγου μπροστά στο Δημαρχείο πριν ακόμα ξεκινήσει η συνεδρίαση το απόγευμα της Τετάρτης 26 Σεπτέμβρη, στην συγκέντρωση που είχε προκηρύξει το Σωματείο, στη στάση εργασίας το ίδιο βράδυ. Ανήκει στους εργάτες και τους άνεργους αυτής της πόλης, στην Ομοσπονδία, στο Εργατικό Κέντρο, στα σωματεία, σε όσους  στάθηκαν στο πλάι των δημοτικών υπαλλήλων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.
          Οι εργαζόμενοι στους δήμους αποδείξαμε ότι η οργάνωση του αγώνα μπορεί να φέρει μικρές ή μεγαλύτερες νίκες. Η συσπείρωση στο σωματείο μας, η μαζικότητα των αγώνων μας είναι ο λόγος που ακυρώθηκε η προσπάθεια για ιδιωτικοποιήσεις. Ήταν η προσπάθεια μας που ανάγκασε τις δημοτικές παρατάξεις να καταψηφίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ έχουν διακηρυγμένη θέση υπερ των επιχειρηματών, ενώ με τους χειρισμούς τους έστρωσαν το δρόμο για να φτάσουμε ως εδώ.
          Έτσι απαντήσαμε στην πράξη, σε εκείνους που επικαλούνταν τη δημοκρατία και την ίδια στιγμή την τσαλαπατούσαν χυδαία εκμεταλλευόμενοι το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις των εργοδοτών.
          Ήταν η απαίτησή μας για προσλήψεις προσωπικού, με σταθερές σχέσεις εργασίας που ένωσε τον αγώνα των εργαζόμενων στους δήμους με τα λαϊκά στρώματα της πόλης.
          Γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν τελείωσε. Η δημοτική αρχή χθες έδειξε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αν δεν βρει τρόπο να δώσει κέρδη στους επιχειρηματίες.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.
          Η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη ΣΗΜΕΡΑ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για προσλήψεις μονίμου προσωπικού. Να ξεκινήσει σήμερα το διαγωνισμό για την αγορά 4 απορριμματοφόρων που έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη. Εντωμεταξύ, να εφαρμόσει τη ψηφισμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για προσλήψεις εργαζόμενων ορισμένου χρόνου. Οποιοσδήποτε «λάθος» χειρισμός, οποιαδήποτε «καθυστέρηση» στις προσλήψεις, θα δημιουργήσει πραγματικό κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
    

δημοσίευσε ...