Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Με «φόρα» οι ιδιωτικοποιήσεις στο Δήμο Πειραιά


Με τους ψήφους των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής του κ. Ι.Μώραλη και της συνεργαζόμενης δημοτικής παράταξης του κ. Ν.Βλαχάκου το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά στην χθεσινή (2/12/2019) συνεδρίαση του αποφάσισε να δοθούν εργασίες της υπηρεσίας Πρασίνου σε εργολάβους. Οι Δημοτικές παρατάξεις «Πειραιάς για όλους» και « Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά» καταψήφισαν την πρόταση της ανάθεσης εργασιών σε εργολάβους.
Η απόφαση αυτή της Δημοτικής Αρχής του κ. Ι.Μώραλη εξηγεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, γιατί στην παρέμβαση μας στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκαν να καταγγείλουν το άρθρο 178 του «αναπτυξιακού» νόμου 4635/2019, που απλουστεύει τις διαδικασίες απόφασης για την εκχώρηση εργασιών των υπηρεσιών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου σε ιδιώτες και να δεσμευτούν ότι δεν θα το εφαρμόσουν, όπως πρότειναν στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι.
Ακολουθώντας την πεπατημένη, της έλλειψης προσωπικού, η Δημοτική Αρχή μετά τον Ηλεκτροφωτισμό προχωρά σε άλλη μία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας, αναθέτοντας εργασίες – αρμοδιότητες της οργανωμένης υπηρεσίας Πρασίνου σε εργολάβους.
Μπορεί ο Δήμαρχος Πειραιά για να μεταφέρει αλλού τις ευθύνες να επικαλείται έγγραφο της υπηρεσίας που δηλώνει την αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου με ίδια μέσα, καμία απάντηση όμως δεν έχει να δώσει στο ερώτημα, τι έκανε η Δημοτική Αρχή τα τελευταία 5,5 χρόνια που έχει την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Πειραιά για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού. Πότε και πως διεκδίκησε προσλήψεις μόνιμου ή ακόμα και έκτακτου προσωπικού για το Πράσινο αλλά και για τις άλλες υπηρεσίες του Δήμου;
Ας μην κρυβόμαστε η μεθοδολογία που οδηγεί στις ιδιωτικοποιήσεις είναι γνωστή σε όλους. Απαξιώνουν πρώτα την υπηρεσία από προσωπικό και τεχνολογικό-μηχανολογικό εξοπλισμό και μετά σαν λύση ανάγκης προσφεύγουν στην ανάθεση των εργασιών της σε εργολάβους. Την ίδια ακριβώς μεθοδολογία άλλωστε χρησιμοποίησε η Δημοτική Αρχή Πειραιά για την ανάθεση του Ηλεκτροφωτισμού σε εργολάβο, δεν έκανε κανένα αίτημα για πρόσληψη μονίμων ηλεκτρολόγων μέσω της 3Κ/2018, που της έδινε το δικαίωμα ο νόμος, προκειμένου να χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι της έλλειψη προσωπικού και την αδυναμία της υπηρεσίας για να παραχωρήσει τον Ηλεκτροφωτισμό του Δήμου σε εργολάβους.
Για την Δημοτική Αρχή Πειραιά  που είναι ολοφάνερο ότι στηρίζει την «ανάπτυξη» που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ και είναι ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της, αυτά είναι μόνο η αρχή και σηματοδοτούν στο τι θα επακολουθήσει κάνοντας φανερούς πλέον τους σχεδιασμού της.
Δεν θα σταματήσουμε να λέμε σε όλους τους τόνους ότι οι ιδιωτικοποιήσεις εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των εργολάβων. Είναι σε βάρος των εργαζομένων που μπαίνει σε αμφισβήτηση η ίδια η εργασία τους και το μεροκάματο τους αλλά και των δημοτών που καλούνται πάντα να πληρώσουν το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων και τα υπερκέρδη του εργολάβου.
Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να εφησυχάζει, γιατί όπως έχουμε επισημάνει οι απολύσεις που κάποιοι κάνουν ότι δεν τις βλέπουν, θα έρθουν μέσω της κατάργησης των υπηρεσιών όταν από αυτές θα τους έχουν αφαιρεθεί οι αρμοδιότητες, όπως ακριβώς γίνεται τώρα με την τακτική της «σαλαμοποίησης», κομμάτι – κομμάτι θα εκχωρούνται οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών σε εργολάβους. Επανειλημμένα άλλωστε έχει αναφέρει και ο Δήμαρχος Πειραιά ότι κανένας δεν είναι διατεθειμένος να πληρώνει και τους εργαζόμενους της υπηρεσίας και τον ιδιώτη.
Η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που «σιώπησε» στην ιδιωτικοποίηση του Ηλεκτροφωτισμού θα «σιωπήσει» και τώρα; Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την «Συνδικαλιστική Ανατροπή στους ΟΤΑ» (ΣΥΝ.ΑΝ), γιατί έφυγε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όταν συζητιόταν το θέμα της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας Πρασίνου; Καλές οι ανακοινώσεις ατομικής προβολής για τα ψηφίσματα στήριξης του Δημοτικού Συμβουλίου στους συμβασιούχους,  αλλά για τις ιδιωτικοποιήσεις στο Δήμο Πειραιά ούτε λέξη;
Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά να μην αφήσουν να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών στο δήμο και μέσα από συντονισμένο και αποφασιστικό αγώνα να καταργήσουμε και αυτές που ήδη προχώρησαν. Ο διαμελισμός των εργαζομένων σε πολλά Σωματεία στον δήμο και ο κατακερματισμός των αγώνων εξυπηρετεί μόνο την εκάστοτε Δημοτική Αρχή και τους «πρόθυμους» εργοδοτικούς συνδικαλιστές που την στηρίζουν για να μην χάσουν την θέση τους και τα προνόμια τους.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓ/ΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

δημοσίευσε ...