Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Σ.Ο.Μ.Ε.Δ.Π: Η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων δεν είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης και εκδούλευσης



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή την πολυδιαφημισμένη στο διαδίκτυο ενέργεια του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά να διανείμει σε ευπαθείς χώρους εργασίας  του Δήμου «φαρμακεία πρώτης ανάγκης», αλλά και άλλων παρόμοιων ενεργειών συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων του Δήμου, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι :
Η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και οι συνθήκες εργασίας, δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο  εκμετάλλευσης και εκδούλευσης.
Οι εισφορές των εργαζομένων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που παρακρατούνται από τον πετσοκομμένο και απαξιωμένο μισθό ελέω μνημονίων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις υποχρεώσεις της εργοδοσίας στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας, η χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, η ύπαρξη Τεχνικού ασφαλείας και Γιατρού Εργασίας καθώς και η εφαρμογή προληπτικής ιατρικής (εμβολιασμοί – προληπτικές εξετάσεις κλπ) στους εργαζόμενους, είναι ζητήματα που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να απαιτούν να παρέχονται από την εργοδοσία.
Προφανώς η ενέργεια του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά έρχεται να καλύψει και κενά της διοίκησης, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος του Συλλόγου ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου του τμήματος αποκομιδής απορριμμάτων της διεύθυνσης καθαριότητας και όφειλε να είχε προχωρήσει τις διαδικασίες προμήθειας φαρμακευτικού υλικού πρώτης ανάγκης σε όλους τους χώρους εργασίας που είναι στην ευθύνη του και όχι να ενεργεί μικροπαραταξιακά και κοντόφθαλμα μετατρέποντας την υποχρέωση του σε εκδούλευση, μοιράζοντας «καθρεφτάκια» στους «ιθαγενείς».
Το Δ.Σ. του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά στην πρόσφατη πολύωρη συνάντηση με τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη εκτός των άλλων, απαίτησε από την Δημοτική Αρχή, η οποία βρήκε λογική την απαίτηση και δεσμεύτηκε να υλοποιήσει άμεσα, την έγκαιρη χορήγηση όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), τον εμπλουτισμό των Μ.Α.Π. και με άλλα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό Φ.Ε.Κ. κατόπιν συνεννοήσεως με τον τεχνικό ασφαλείας, την εφαρμογή προληπτικής ιατρικής φροντίδας με άμεσο εμβολιασμό όλων των εργαζομένων Ι.Δ.Ο.Χ. και όσων μόνιμων ή αορίστου χρόνου δεν έχουν κάνει, καθώς και προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για όλο το προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας και άλλων ευαίσθητων χώρων εργασίας (ηλεκτρολογικό – κήποι – συνεργεία), ενώ τέλος τα μέλη του Δ.Σ. απαίτησαν την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών σε  χώρους εργασίας όπου δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και διατρέχουν άμεσο κίνδυνο οι εργαζόμενοι.
Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε όπου ο μαύρος κατάλογος με τα ατυχήματα στον κλάδο μας μεγαλώνει ραγδαία από την εντατικοποίηση της εργασίας, από την έλλειψη προσωπικού, την απαξίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας δεν μπορεί να μπαίνουν στον ολετήρα της εκμετάλλευσης και της ιδιοτέλειας προκειμένου να εξυπηρετήσουν προσωπικά και μικροπαραταξιακά συμφέροντα. Όπως επίσης και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων δεν μπορεί αντιμετωπίζεται με «φιλανθρωπία» ή επαιτεία.
Το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά δεν είναι η πρώτη φορά που καλεί  όλα τα Σωματεία – Συλλόγους εργαζομένων του Δήμου `να κάνουμε όλοι μαζί την υπέρβαση και να μπει τέλος στην πολυδιάσπαση των εργαζομένων του Δήμου σε πολλά «μικρά» ή «μεγάλα» σωματεία – συλλόγους.
Αν πραγματικά σκεφτόμαστε με το ΕΜΕΙΣ και όχι με το ΕΓΩ, η ενοποίηση όλων των σωματείων – συλλόγων είναι επιτακτική ανάγκη για ενιαία έκφραση, αντίσταση και αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμαστε από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους κυβερνητικούς υποτακτικούς του στα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα.
Αντίθετες απόψεις είναι σίγουρο πως ρίχνουν νερό στο μύλο της εργοδοσίας και της κυβέρνησης που μας θέλουν κατακερματισμένους και αδύνατους να αντιδράσουμε μαζικά και ενιαία. Όπως επίσης είναι σίγουρο ότι οι αντίθετες απόψεις συντηρούν τον παραγοντισμό και εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς και ατομικές φιλοδοξίες, προσδεμένες στο άρμα του εργοδοτικού, κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού.
Βάζουμε μπροστά το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ
Αν όχι τώρα, πότε;
Σ.Ο.Μ.Ε.Δ.Π / 20-11-2016

δημοσίευσε ...