Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα. Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία για ΟΛΟΥΣ συνεχίζεται!

 


Δελτίο τύπου της ΔΑΣ-ΟΤΑ για την απεργιακή κινητοποίηση και τις συναντήσεις με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Η ΔΑΣ ΟΤΑ χαιρετίζει την μεγάλη και μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στους δήμους. Η μεγάλη συμμετοχή έδωσε απάντηση στην κυβέρνηση και στους δημάρχους ότι οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω από την απαίτηση τους για το δικαίωμα στη Μόνιμη και Σταθερή Δουλειά.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης η Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ προχώρησε σε δύο συναντήσεις η πρώτη ήταν με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα υπεύθυνο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η δεύτερη με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.


 

Και στις δύο συναντήσεις και με τον αν. υπουργό εσωτερικών αλλά και με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, υποστηρίξαμε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Σήμερα στους δήμους υπάρχουν μεγάλα κενά από μόνιμο προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών και η λύση δεν μπορεί να είναι οι προσλήψεις συμβασιούχων και οι ιδιωτικοποιήσεις. Για τους αναπτυξιακούς οργανισμούς επισημάναμε ότι αυτοί αποτελούν τα εργαλεία που έχει δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εργολάβων. Δηλώσαμε ότι γνωρίζουμε καλά πως αυτή είναι στρατηγική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν είναι ανεχτό από τους εργαζόμενους στους δήμους και απαιτήσαμε εδώ και τώρα την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και παράλληλα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των υπηρεσιών.

Παράλληλα ειδικά στην συνάντηση με τον αν. υπουργό εσωτερικών απαιτήσαμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη τροπολογία που νομοθέτησε το προηγούμενο διάστημα, υποχρεώνοντας τους δημάρχους να εξαντλούν όλα τα ένδικα μέσα σε περίπτωση που συνάδελφοι μας συμβασιούχοι δικαιωθούν στα δικαστήρια.

Οι απαντήσεις που έδωσαν ο αν. υπουργός αλλά και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ουσία δεν έπειθαν ούτε τους ίδιους. Το πρώτο πράγμα που μας είπε ο αν. υπουργός ήταν να δηλώσει αναρμόδιος για θέματα προσωπικού και να μας παραπέμψει στον υπουργό Μάκη Βορίδη. Ωστόσο όμως είχε άποψη για τους εργαζόμενους.

Για τους συναδέλφους με συμβάσεις ΕΣΠΑ ο αν. υπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε την συνέχιση της χρηματοδότησης για τα επόμενα δύο χρόνια και δεν θα υπάρχει πρόβλημα, ενώ για τους συμβασιούχους με συμβάσεις covid ξεκαθάρισε την βούληση της κυβέρνησης να τους απολύσει στο τέλος του Μάη. Για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων,  γενικά και αόριστα  μίλησε για  προγραμματισμό προσλήψεων, αξιοποιώντας όμως οι δήμαρχοι τους «αναπτυξιακούς οργανισμούς».

Σε ότι αφορά την επαίσχυντη τροπολογία της υποχρεωτικής εξάντλησης  όλων των ένδικων μέσων, ο κ. Πέτσας δεν έβγαλε άχνα.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν συμβασιούχοι 10, 15 και 20 χρόνια, αναφερόμενος στους συμβασιούχους μέσω του ΕΣΠΑ και ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί, χωρίς όμως να αναλάβει καμία απολύτως δέσμευση και χωρίς να αρθρώσει κάποια πρόταση για την λύση του προβλήματος.

Ενώ αναφορικά με τους εργαζόμενους με συμβάσεις covid δήλωσε ότι οι συνάδελφοι δεν μπήκαν με τόσο «διαφανείς» διαδικασίες(!)

Για δε τις σχολικές καθαρίστριες υποστήριξε, μόνο στα λόγια, ότι είναι ενάντια στις εργολαβίες.

Τέλος στην πρόταση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας για κλείσιμο όλων των δήμων απάντησε, ουσιαστικά υπεκφεύγοντας, ότι θα προχωρήσει σε άμεση συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΕΔΕ.

Τόσο η ΣΥΝ.ΑΝ αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΑΣΚ που βλέπουν στην κυβέρνηση και στους δημάρχους «συμμάχους» και «συνεργάτες» αυτό που πρότειναν και στις δύο συναντήσεις ήταν να βγει μια μεγάλη προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση. Όπως τις προηγούμενες που πέταξε πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία. Ουσιαστικά με την στάση και την πρόταση τους στέκονται αντίθετοι  με το αίτημα της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης και την απαίτηση για άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Από τη μεριά μας δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Κυβέρνηση και ΚΕΔΕ είναι από την ίδια πλευρά, εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Στόχος τους το τσάκισμα όλων των δικαιωμάτων μας, της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και η αντικατάσταση της με ελαστικές μορφές εργασίας, σκοπός τους  η ολοκληρωτική άλωση των υπηρεσιών των δήμων από τους ιδιώτες. Αυτές τις κατευθύνσεις δίνει η ευρωπαϊκή ένωση, αυτή είναι η απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετούν.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους και τα σωματεία του κλάδου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσουν:

Καμιά απόλυση εργαζομένου

Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών.

                                                                                                                        ΑΘΗΝΑ 25-5-2022

δημοσίευσε ...