Κυριακή 15 Μαΐου 2022

ΣΟΜΕΔΠ: «Εκεί που μας χρωστάνε, τώρα ζητούν και το βόδι»


 

Ανακοίνωση του ΣΟΜΕΔΠ για το απειλητικό έγγραφο της Δ/νσης καθαριότητας – ανακύκλωσης να εργάζονται οι εργαζόμενοι όλες τις ώρες, όλες τις ημέρες, όλες τις εβδομάδες.  

Με αρ. πρωτ. 3517 στις 12/5/2022 η διεύθυνση καθαριότητας – ανακύκλωσης εξέδωσε ένα νέο «φιρμάνι» σχετικό με την απασχόληση του προσωπικού της διεύθυνσης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ με το «φιρμάνι» αυτό η διεύθυνση καθαριότητας - ανακύκλωσης καλεί τους τμηματάρχες, να χαρακτηρίζουν «ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΣ ΑΠΩΝ»  τους εργαζόμενους που δεν επιθυμούν να εργαστούν Σαββατοκύριακα, με συνέπεια την περικοπή ημερομισθίου.

Ερμηνεύοντας την με αριθμ. 282/24-11-2021 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά με τον δικό της τρόπο η διεύθυνση καθαριότητας – ανακύκλωσης διευκρινίζει στο έγγραφο της, «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν σε εξαήμερη βάση και να απασχολούνται όλες τις ημέρες της εβδομάδας, βάσει προγράμματος, προκειμένου να συμπληρώσουν τις υποχρεωτικές ώρες της εβδομάδας (είτε 32, είτε 40 ώρες ανάλογα την ειδικότητα), με την προϋπόθεση να παρέχεται μια ημέρα ανάπαυσης κατά την επόμενη εβδομάδα της απασχόλησης».

Προφανώς η διεύθυνση καθαριότητας – ανακύκλωσης δεν γνωρίζει τον τρόπο και το ωράριο λειτουργίας των εργαζομένων της διεύθυνσης, γιατί θα ήξερε ότι όλοι οι εργαζόμενοι εργάζονται από Δευτέρα έως Παρασκευή και συμπληρώνουν τις 32 ώρες υποχρεωτικής εβδομαδιαίας απασχόλησης, που προβλέπει η ΕΣΣΕ των μονίμων και η ΣΣΕ των ιδιωτικού δικαίου εργαζομένων που έχει υπογράψει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Προφανώς επίσης με το «φιρμάνι» αυτό η διεύθυνση καθαριότητας – ανακύκλωσης παραβλέπει και κάτι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό για τους εργαζόμενους. Παρά του γεγονότος ότι η διεύθυνση γνώριζε από τον περασμένο Οκτώβρη 2021 ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν τις δεδουλευμένες υπερωρίες τους από λάθη και παραλήψεις της διοίκησης, εντούτοις τους υποχρέωνε να δουλεύουν υπερωριακά. Αποτέλεσμα αυτού είναι στους εργαζόμενους της καθαριότητας ο δήμος Πειραιά να χρωστάει δεδουλευμένες υπερωρίες πολλών μηνών, καθιερώνοντας έτσι την απληρωσιά της εργασίας.

Γνωρίζει όμως η διεύθυνση πολύ καλά ότι μετά από τόσους μήνες απληρωσιάς, ούτε και τώρα θα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι της καθαριότητας, γιατί η απόφαση που επικαλείται στο έγγραφό της δεν καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων της διεύθυνσης καθαριότητας – ανακύκλωσης. Ωστόσο όμως εκδίδει απειλητικά και εκβιαστικά φιρμάνια για υποχρεωτική εργασία των Σαββατοκύριακων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν σε απειλές και εκφοβισμούς για δήθεν περικοπές του μεροκάματου. Να συσπειρωθούν στο σωματείο και μαζί να σταματήσουμε την εκμετάλλευση, την εντατικοποίηση της εργασίας και την απληρωσιά του μόχθου μας.   Κανένα ημερομίσθιο δεν μπορεί να κοπεί όταν έχουμε δουλέψει 32 ώρες υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις 11:00 το πρωί στα γραφεία του Σωματείου στο γκαράζ του δήμο Πειραιά (οδός Ρετσίνα 45 – Πειραιάς) θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών μας.

Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.

Θέματα Γενικής Συνέλευσης:

1.Απλήρωτες υπερωρίες

2.Ωράριο και συνθήκες εργασίας

3.Μέσα Ατομικής Προστασίας

(Η απουσία από την εργασία κατά την ώρα της συνέλευση είναι δικαιολογημένη από τον νόμο 1264/82.)  


 

δημοσίευσε ...