Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη - ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - Να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

 


ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΠΑΝΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ –ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ 8ΩΡΟ - ΤΗΝ 5ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2023

και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10:00 το πρωί στην Πλατεία Καραϊσκάκη - Πειραιά

Πριν ακόμα φανεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, με σπίτια και περιουσίες ακόμα θαμμένες στα νερά και τις λάσπες, η κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλή ένα νέο νομοσχέδιο - τερατούργημα για τα εργασιακά.

Μετά 140 χρόνια από την καθιέρωση του 8ωρου και τους αγώνες για την  υπεράσπιση του, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθιερώσει την 13ωρη ημερήσια εργασία, την 78ωρη εβδομαδιαία εργασία. Μας θέλουν δηλαδή να δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο και μέχρι τα 74 όπως προβλέπει άλλη νομοθετική διάταξη.

Στο συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το δημόσιο εξαιρείται (1Α,69Α/69Β/70Α/182Α/189) για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (ΑΡΘΡΟ 25 &26) ισχύει και για υπηρεσίες του  Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Τι σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη καθαριότητας: 780ευρώ βασικός μισθός/30ημέρες που υπολογίζεται το ημερομίσθιο=26 ευρώ μικτά Χ 40% η προσαύξηση= 10.4 ευρώ μικτά. 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν το πενθήμερο!!! Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι όποιος εργαζόταν Σάββατο θα έπαιρνε ένα ρεπό με χορήγηση την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στο νόμο ( ΑΡΘΡΟ 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση (παρότι στο νόμο υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων).

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο και η Οδηγία της ΕΕ υπηρετούν δήθεν την …προστασία των εργαζομένων, δεν πείθουν κανέναν. Άλλωστε η εμπειρία, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τις προηγούμενες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μας έχει δείξει ότι όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια συνοδεύονται από βάρβαρες διατάξεις καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων.

Η τιμωρία έρχεται από το άρθρο 31 για  όσους υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι, όπως οι καταλήψεις, θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση κ 5000 ευρώ πρόστιμο. Πρόστιμα και ποινή φυλάκισης θα επιβάλλονται ακόμα και για «ψυχολογική βία», την παραίνεση δηλαδή ή το μοίρασμα ανακοίνωσης της απεργίας.

Γυρίζουμε την πλάτη σε όσους προσπαθούν να μας πείσουν ότι το νέο τερατούργημα στα εργασιακά δεν αφορά το δημόσιο. Αφορά και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα αλλά και τα μέλη των οικογενειών μας, τα παιδιά μας, που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα.

Δίνουμε αποφασιστική αγωνιστική απάντηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη συμμετοχή μας στην ΑΠΕΡΓΙΑ την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2023 και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10:00 το πρωί σστην Πλ. Καραϊσκάκη - Πειραιά,  διεκδικώντας 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.

Όπως ο νόμος Χατζηδάκη έμεινε στα χαρτιά από τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων και των συνδικάτων, έτσι και το αντεργατικό τερατούργημα Γεωργιάδη, με τον οργανωμένο και δυναμικό αγώνα των εργαζομένων, να έχει την ίδια τύχη!


 

δημοσίευσε ...