Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Β. Γκιτάκος: «με τον αγώνα μας να στείλουμε το νέο αντεργατικό τερατούργημα στον αγύριστο!»


 

Στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των Συνδικάτων  στην Πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά κατά του νέου αντεργατικού τερατουργήματος της κυβέρνηση, μίλησε ο Βασίλης Γκιτάκος γραμματέας του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο Βασίλης Γκιτάκος που είναι και υποψήφιος δήμαρχος με την «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγίας Βαρβάρας στην ομιλία του ανέφερε:

Συναδέφισσες και συνάδελφοι

Η κυβέρνηση παραφουσκωμένη από το αποτέλεσμα των εκλογών, θεωρεί ότι μπορεί να καταργήσει  δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων όπως είναι το 8ωρο, η πενθήμερη εργασία, το δικαίωμα στην απεργία και άλλα που επιχειρεί να καρατομήσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα «Γεωργιάδη» και  κατακτήθηκαν με την πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Όχι συνάδελφοι δεν θα τους αφήσουμε να τα καταργήσουν!

Και το μήνυμα αυτό τους το στέλνουν οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε Πειραιά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Ακόμα δεν εφάρμοσαν τις δήθεν «γενναίες» αυξήσεις του 1.5 ευρώ την ημέρα και η κυβέρνηση σπεύδει να φέρει «ισοδύναμα» προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και της εργοδοσίας.

Και αν το αντεργατικό νομοσχέδιο «Γεωργιάδη» τιτλοφορεί ως νόμος για την προστασία των εργαζομένων, τότε πραγματικά Ποιος από τους προστάτες θα μας προστατέψει, ποιος???

Έρχεται σε συνέχεια του απεργοκτόνου νόμου «Αχτσιόγλου» και του νόμου – έκτρωμα «Χατζηδάκη», με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο Οδηγία της ΕΕ.

Οδηγία η οποία  εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για αντεργατικές ανατροπές που έχουν προχωρήσει ήδη εδώ και πολλά χρόνια  χώρες της Ε.Ε.

Ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων,  γυρίζοντας μας έναν αιώνα πίσω

Και αποτελεί την επιτομή της αντεργατικής πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και του εργασιακού μεσαίωνα που ετοιμάζει η κυβέρνηση να μας επιβάλει.

Υποκριτικά ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης βγαίνει στα κανάλια και ισχυρίζεται ότι το αντεργατικό τερατούργημα του δεν αφορά τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και θεατρινίστικα εκφράζει  την έκπληξή του για τη συμμετοχή στην σημερινή απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο, προσπαθώντας άθλια έτσι να κρύψει την αλήθεια.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι το νομοσχέδιο αφορά όλους τους εργαζόμενους και σε δημόσιο και σε ιδιωτικό τομέα.

Για τους εργαζόμενους με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου που εργάζονται στο δημόσιο ισχύει ότι «όπου δεν ορίζεται διαφορετικά,  εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας  για τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας».

Το νομοσχέδιο εισάγει τη δοκιμαστική περίοδο. Η εφαρμογή της διάταξης ειδικά στους ΙΔΟΧ, θα δώσει τη δυνατότητα σε δημάρχους, περιφερειάρχες, διοικητές νοσοκομείων αλλά και  άλλους πολιτικούς προϊσταμένους να κάνουν βρώμικο παιχνίδι εκδούλευσης και εκμετάλλευσης σε βάρος τους. Αν μάλιστα κριθεί «ανεπιτυχής» η δοκιμαστική περίοδος τότε οι εργαζόμενοι απολύονται αυτοδίκαια, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η απόλυση τους, ούτε για την καταχρηστικότητα της!

Στα άρθρα 25 και 26 η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση ισχύει και για υπηρεσίες του  Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι.

Τι σημαίνει πρακτικά η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη καθαριότητας: 780ευρώ βασικός μισθός/30ημέρες που υπολογίζεται το ημερομίσθιο=26 ευρώ μικτά Χ 40% η προσαύξηση= 10.4 ευρώ μικτά.

Δηλαδή : 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν το πενθήμερο!!!

με 32 ευρώ το μήνα θα μας έχουν για 4 μέρες παραπάνω στην δουλειά.

Όταν το ισχύον καθεστώς προβλέπει,  ότι όποιος εργάζεται Σάββατο του χορηγείται  ένα ρεπό την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπει το άρθρο 28 του νόμου και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση, παρότι στο νόμο υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Η εμπειρία μας τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά όσο και από τις προηγούμενες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μας έχει δείξει ότι όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια συνοδεύονται από βάρβαρες διατάξεις καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων.

Στο νέο αντεργατικό τερατούργημα «Γεωργιάδη» αυτό γίνεται πράξη με το άρθρο 31.

Περιφρουρούν την απεργοσπασία και ποινικοποιούν την απεργία.

Για όσους λοιπόν υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι, όπως για παράδειγμα οι καταλήψεις, θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με 5000 ευρώ πρόστιμο και 6μηνη φυλάκιση. Σε περίπτωση υποτροπής αυτά θα διπλασιάζονται.

Τα Πρόστιμα και η ποινή φυλάκισης θα επιβάλλονται ακόμα και για «ψυχολογική βία», δηλαδή ποινικοποιούν ακόμα και  την παραίνεση ή το μοίρασμα ανακοίνωσης σε απεργοσπάστη.

Στόχος και αυτού του νομοσχεδίου και της κυβέρνησης είναι το οργανωμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, μάχεται καθημερινά και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, διεκδικεί καλύτερες συνθήκες και όρους ζωής και εργασίας,

γιατί τις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που καλλιεργούν τη λογική της ανάθεσης, παρουσιάζουν τα ψίχουλα για παντεσπάνι και βαφτίζουν το κρέας ψάρι, η κυβέρνηση τις έχει στο «τσεπάκι» της.

Είναι οι ίδιες ηγεσίες που μαζί με τον υπουργό εργασίας βρίσκουν ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο κινείται σε θετική για τους εργαζόμενους κατεύθυνση και προσπαθούν να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους και να τους πείσουν ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά το Δημόσιο, όταν στα άρθρα του γίνεται ξεκάθαρη αναφορά.

Συναδέλφισες και συνάδελφοι

Οι ανατροπές που επιχειρούνται στα εργασιακά γνωρίζουμε ότι δεν κάνουν διακρίσεις. Όλα τα μέτρα που μαυρίζουν τη ζωή των εργαζομένων, ανεξάρτητα σε ποιους εφαρμόστηκαν πρώτα, επεκτάθηκαν σε όλους.

Δεν μπαίνουμε ούτε στη διαδικασία του κοινωνικού αυτοματισμού ούτε και του κανιβαλισμού, που θέλει η κυβέρνηση να μας βάλει.

Και αν κάνει πως δεν καταλαβαίνει ο υπουργός εργασίας, γιατί απεργούμε, το καταλαβαίνουν πολύ καλά όλοι οι εργαζόμενοι, από το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, τους μισθούς πείνας, τα εργοδοτικά εγκλήματα, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τους πλειστηριασμούς, το ανοχύρωτο κράτος σε πλημύρες πυρκαγιές και σεισμούς που χάνονται ζωές, λαϊκές περιουσίες και καταστρέφεται ο φυσικός μας πλούτος.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο μαζικά ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας για να στείλουμε το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης στον αγύριστο,

διεκδικώντας 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.

Καλή δύναμη για την συνέχεια!

δημοσίευσε ...