Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Β. Πετρόπουλος: Ξεσηκωμός παντού για μαζική καταδίκη του αντεργατικού εκτρώματος.

 


Άρθρο του Βασίλη Πετρόπουλου μέλους της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ, μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ και Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας       

ΓΙΑ 8 ΕΥΡΩ  ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ.

5000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ!

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ!

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε για διαβούλευση και με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων γυρίζοντας μας έναν αιώνα πίσω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω Οδηγία είχε υπερψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο από τη ΝΔ και τους  Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, ενώ όταν είχε κουβεντιαστεί στο Συμβούλιο της ΕΕ  την είχε υπογράψει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η οδηγία αυτή εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για αντεργατικές ανατροπές που έχουν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια  χώρες της Ε.Ε.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη και να ελαστικοποιήσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, να αυξήσει την εντατικοποίηση και να οδηγήσει σε νέα εργοδοτικά εγκλήματα που τα βαφτίζουν «ατυχήματα».

Για όσους πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο αφορά τον ιδιωτικό τομέα και όχι το δημόσιο πλανούνται πλάνη οικτρά. Οι ανατροπές που επιχειρούνται στα εργασιακά δεν κάνουν διακρίσεις. Πιο συγκεκριμένα,

Στο συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το δημόσιο εξαιρείται (1Α,69Α/69Β/70Α/182Α/189) για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (ΑΡΘΡΟ 25 &26) ισχύει και για υπηρεσίες του  Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Τ ι σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη καθαριότητας: 780ευρώ βασικός μισθός/30ημέρες που υπολογίζεται το ημερομίσθιο=26 ευρώ μικτά Χ 40% η προσαύξηση= 10.4 ευρώ μικτά. 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν τον πενθήμερο!!! Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι όποιος εργαζόταν Σάββατο θα έπαιρνε ένα ρεπό με αμοιβή την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στο νόμο ( ΑΡΘΡΟ 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση (παρότι στο νόμο υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων)

Η τιμωρία (ΆΡΘΡΟ 31) όσων υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι όπως οι καταλήψεις θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση κ 5000 ευρώ πρόστιμο.

Τώρα απαιτείται ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ με αποφασιστική αγωνιστική απάντηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για μαζική καταδίκη του αντεργατικού εκτρώματος, για να εμποδιστεί η κατάθεσή του στη Βουλή. διεκδικώντας 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.


 

δημοσίευσε ...