Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ για την συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Δήμαρχο Πειραιά

 


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, την Τρίτη 30 Γενάρη 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη στο πλαίσιο των συναντήσεων που αποφάσισε η Ε.Ε. με τους δημάρχους των τριών μεγάλων δήμων, Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Πειραιά.


 

Στη συνάντηση οι δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ ανέδειξαν τα προβλήματα του δήμου Πειραιά, που τα συναντάμε και στην πλειοψηφία των δήμων της χώρας. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την τεράστια υποστελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες, με την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτή του πρασίνου δέκα πλατειών που έχουν δοθεί σε ιδιωτική εταιρία, με τη λειτουργία του «Αναπτυξιακού Οργανισμού», δηλαδή της Ανώνυμης Εταιρείας του δήμου Πειραιά, που έχει περάσει μεγάλο τμήμα των μελετών των έργων στο δήμο, εφόσον οι υπηρεσίες έχουν αποδεκατιστεί από μηχανικούς.

Ο δήμαρχος παραδέχθηκε τα προβλήματα, ταυτόχρονα όμως έχει τεράστια ευθύνη εφόσον όλα αυτά τα χρόνια υλοποιεί στο ακέραιο την πολιτική των Κυβερνήσεων που μας έχει φτάσει εδώ. Ευθέως δήλωσε ότι θα συνεχίσει στην ίδια ρότα με εργολαβίες και με πέρασμα αρμοδιοτήτων στον αναπτυξιακό οργανισμό με το πρόσχημα ότι «δε γίνεται τίποτα». Δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι επίσης λόγω έλλειψη φυλάκων σχεδιάζει και την ιδιωτικοποίηση της φύλαξης δημοτικών κτηρίων, παιδικών χαρών κλπ.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν άνοιξε κανένα από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά. Περιόρισε τη συζήτηση αυστηρά στο να πάρει τη λεκτική στήριξη του δημάρχου στην κατάργηση της διάταξης Βορίδη και στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Όμως η εναντίωση στην περαιτέρω λειτουργία των υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δεν είναι ζήτημα απλώς μερικών λεκτικών συμφωνιών, αλλά είναι μάχη που πρέπει να δοθεί από τους εργαζόμενους στους δήμους, κόντρα στις λογικές της συναίνεσης, της ηττοπάθειας και του «κλεισίματος του ματιού» στους κάθε λογής εργολάβους. Σε αυτόν τον αγώνα, ο δήμαρχος Πειραιά, όπως και η τεράστια πλειοψηφία των δημάρχων, δεν είναι απλώς απόντες, αλλά βρίσκονται σε συμφωνία με τις Κυβερνήσεις, βάζοντας τη δική τους σφραγίδα για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις γρηγορότερα.

Συνάδελφοι τώρα θα πρέπει σε κάθε δήμο, σε κάθε υπηρεσία να ανοίξει η συζήτηση μπροστά στην απεργία στις 28 Φλεβάρη. Να πάρουν αποφάσεις τα ΔΣ των Σωματείων, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, να οργανωθούν απεργιακές επιτροπές όπου υπάρχει ανάγκη. Να βάλουμε όλο αυτό το διάστημα τις διεκδικήσεις μας μπροστά και στις 28 Φλεβάρη όλες υπηρεσίες των δήμων να είναι κλειστές! Να τους πονέσουμε εκεί που πονούν και η απεργία να αποτελέσει αναφορά σε κάθε επόμενη μάχη που έχουμε να δώσουμε μέχρι να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας.

Αθήνα, 30-01-2023

δημοσίευσε ...