Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Ο Δήμαρχος Πειραιά απολύει εργαζόμενο με προβλήματα υγείας

 


Καταγγέλλουμε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη για την αυθαίρετη, αναίτια και εκδικητική απόφαση απόλυσης συναδέλφου, συμβασιούχου με δικαστική απόφαση, οδηγού της Υπηρεσίας Καθαριότητας με προβλήματα υγείας, «διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις».

«Υποδείξεις» που οδηγούν ξεκάθαρα σε βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων, στην απαξίωση της προσωπικότητας τους,  σε εντατικοποίηση της εργασίας, σε επιπλέον κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια τους.

Ο Δήμαρχος Πειραιά στήριξε την απόφαση απόλυσης του συναδέλφου σε κατασκευασμένες αναφορές των διάφορων δήθεν υπεύθυνων που έχει ορίσει παράτυπα σε θέσεις που δεν ανταποκρίνονται ούτε στις αρμοδιότητες των ειδικοτήτων τους αλλά ούτε και στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Για ποια «μη τήρηση του ωραρίου» γίνεται λόγος στην απόφαση απόλυσης, όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς συγκεκριμένο μηνιαίο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας, ενώ πολλοί ειδοποιούνται τηλεφωνικώς ακόμα και αυθημερόν για την ώρα που θα δουλέψουν ή όταν οι «υπεύθυνοι» λογαριάζουν ως ώρα προσέλευσης στην εργασία την ώρα που ξεκινάς το δρομολόγιο με όχημα και όχι την πραγματική ώρα που προσέρχεσαι στην εργασία σου.

Είναι «αναξιοπρεπής, ανάρμοστη – ανάξια συμπεριφορά εντός εργασίας» όταν διαμαρτύρεσαι για την εκμετάλλευση που ασκείται σε βάρος σου, για το μπούλινγκ που δέχεσαι καθημερινά στην εργασία σου και την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων σου; Ήταν τόσο ανάλγητη η συμπεριφορά των «υπεύθυνων» που ενώ γνώριζαν ότι ο συνάδελφος είναι διαβητικός και ινσουλοεξαρτώμενος τον ανάγκαζαν να δουλεύει νύχτα, αδιαφορώντας ότι έτσι απορυθμίζεται το σάκχαρο του.  

Είναι «άρνηση συνεργασίας στις συστάσεις συμμόρφωσης προϊσταμένων» όταν αρνείσαι να δουλέψεις πέρα του υποχρεωτικού ωραρίου που έχει δηλωθεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και σε καλούν να καλύψεις την δική τους ανοργανωσιά και τις πολλαπλές αστοχίες του προγραμματισμού που κάνουν;

Ποιοι είναι αυτοί οι «υπεύθυνοι» στο Δήμο Πειραιά που έχουν το αλάθητο και ο Δήμαρχος Πειραιά δεν μπήκε καν στη διαδικασία να ακούσει και την άλλη άποψη, αυτή του εργαζόμενου;

Ρητορικό είναι αυτό το ερώτημα, διότι γνωρίζουμε ότι είναι όλοι αυτοί οι «υπεύθυνοι» που «καλοταΐζει» η Δημοτική Αρχή με πλασματικά νυχτερινά και υπερωρίες που τις πραγματοποιούν στο σπίτι τους και όχι στην υπηρεσία. Είναι αυτοί που στην πλάτη των εργαζομένων της καθαριότητας μπορούν και παίρνουν το «ταβάνι» των υπερωριών σε γνώση της Δημοτικής Αρχής.

Στην απόφαση απόλυσης του συναδέλφου ενώ περιγράφονται πειθαρχικά παραπτώματα που δήθεν υπέπεσε, πουθενά όμως δεν περιγράφεται και δεν αιτιολογείται ο «σπουδαίος λόγος» σύμφωνα με τη διάταξη 672 του ΑΚ, που οδήγησε στην απόλυση του.

Σε μια περίοδο που η ακρίβεια και η φοροληστεία ξεζουμίζουν στην κυριολεξία το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης αποφάσισε αυθαίρετα, αυταρχικά και βίαια να ρίξει στην ανεργία εργαζόμενο του Δήμου με προβλήματα υγείας.

Καλούμε τον Δήμαρχο Πειραιά να πάρει πίσω την απόφαση απόλυσης και ο συνάδελφος να επιστρέψει στην εργασία του. 


 

δημοσίευσε ...