Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Η Δημοτική Αρχή Πειραιά καταπίνει την κάμηλο και διυλίζει τον κώνωπα στα θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.



Σε «εντεταλμένη» υπηρεσία, από την Δημοτική Αρχή Πειραιά, η Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης ζητά με έγγραφό της γραπτές εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά (ΣΟΜΕΔΠ), Βασίλη Γκιτάκο, για το γεγονός που κατήγγειλε το Σωματείο με δελτίο τύπου στις 16/4/2024 και αφορούσε την απόρριψη (άδειασμα) πάνω από 8 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων ανεξέλεγκτα στο χώρο του αμαξοστασίου.

Η Δημοτική Αρχή και ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης, αντί να απολογούνται για το γεγονός ότι τον χώρο εργασίας του αμαξοστασίου της οδού Ρετσίνα 45 τον έχουν αυθαίρετα και παράνομα μετατρέψει σε μια απέραντη χωματερή με τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, επιχειρεί να εκφοβίσει απειλώντας με συνδικαλιστικές διώξεις, τον πρόεδρο και τα μέλη του ΣΟΜΕΔΠ, γιατί κατήγγειλαν για πολλοστή φορά μια κατάσταση που είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Αν θίχτηκε η Δημοτική Αρχή από τις φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε δεν φταίμε εμείς. Πως αλλιώς μπορεί κανείς να απαντήσει στον Δήμαρχο όταν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου μας αποκαλεί ψεύτες και ότι τίποτα από αυτά που λέμε δεν ισχύουν;

Στο έγγραφό της η Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης, στο οποίο δεν αναφέρει ούτε την ημερομηνία του γεγονότος, δεν παραλείπει, προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της Διεύθυνσης και της Δημοτικής Αρχής, να επιρρίψει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στον πρόεδρο του ΣΟΜΕΔΠ αναφέροντας ότι το περιστατικό μπορεί να συνέβη και κατά την ώρα της δικής του βάρδιας στο αμαξοστάσιο 12:00 τη νύχτα με 6:30 το πρωί, όταν γνωρίζουν και οι πέτρες πλέον στο αμαξοστάσιο ότι το περιστατικό έγινε στις 4:00 το απόγευμα. Συνεχίζει στο έγγραφό της η Διεύθυνση να αναρωτιέται επίσης πως και δεν το αντιλήφθηκε στη βάρδια του ο πρόεδρος του ΣΟΜΕΔΠ.

Συμπτωματικά όμως το ίδιο αναρωτιόμαστε και εμείς, πως δεν το αντιλήφθηκαν η διευθύντρια και όλοι οι προϊστάμενοι των τμημάτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας - Ανακύκλωσης που και οι ίδιοι καθημερινά εργάζονται νύχτα, όπως φαίνεται από τις καθημερινές νυχτερινές προσαυξήσεις που τους καταβάλει η Δημοτική Αρχή; Όπως επίσης αναρωτιόμαστε, από πότε Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά χρειάζεται ειδική άδεια για να περιοδεύσει σε χώρους εργασίας και να μιλήσει με εργαζόμενους;

Με μεγάλη επιμέλεια στο έγγραφό της η Διεύθυνση – Καθαριότητας επιχειρεί να αποτινάξει όλες τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης για το περιστατικό, που ξαναλέμε ότι δεν γίνεται για πρώτη φορά και να τις φορτώσει σε οδηγό που δήθεν ενεργώντας αυτοβούλως απέρριψε τα απορρίμματα του απορριμματοφόρου χύμα στο αμαξοστάσιο. Δεν απορούμε.

Για το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε 57 ανθρώπινες ζωές, η κυβέρνηση βρίσκει ένοχο μόνο τον σταθμάρχη προσπαθώντας να καλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η Περιφέρεια Αττικής, το μακρύ χέρι του κράτους στην τοπική διοίκηση, καταθέτει εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις αποζημίωσης θυμάτων ή συγγενών θυμάτων της πυρκαγιάς στο «Μάτι» που δικαιώνονται πρωτόδικα, ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στα θύματα. Τι είναι και για τη Δημοτική Αρχή Πειραιά που εφαρμόζει απαρέγκλιτα την ίδια πολιτική, την ευθύνη για την μετατροπή του αμαξοστασίου σε απέραντη χωματερή να την φορτώσει σε εργαζόμενους – οδηγούς, για να απαλλαγεί από τις αποκλειστικά δικές της ευθύνες;

Όσο και να προσπαθούν ούτε ο πρόεδρος του ΣΟΜΕΔΠ ούτε και κανένα άλλο μέλος του ΔΣ εκφοβίζεται ή τρομοκρατείται από τις εκδικητικές και αυταρχικές τακτικές της Δημοτικής Αρχής.  

Να γνωρίζει καλά η Δημοτική Αρχή και όποιος άλλος ενδιαφερόμενος, ότι τα μέλη του ΔΣ του ΣΟΜΕΔΠ απολογούνται στους εργαζόμενους και μόνο σ’ αυτούς.

Δεν θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε και να αντιδρούμε μαζί με τους εργαζόμενους στην αντεργατική πολιτική που μαυρίζει τη ζωή μας και είναι κόντρα στα συμφέροντα και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


 



δημοσίευσε ...