Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Έγγραφο του ΣΟΜΕΔΠ στο δήμαρχο Πειραιά για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

 


Έγγραφο απέστειλε χθες Δευτέρα 10 Ιούνη 2024 το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά στο Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη για την προστασία των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση λόγου καύσωνα.

Συγκεκριμένα το έγγραφο του ΣΟΜΕΔΠ αναφέρει:

 

Θέμα: «Μέτρα για την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων»

Συνημμένο 1 : Σχετική Εγκύκλιος Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

κ. Δήμαρχε,

 

Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί εκτός από την εντατικοποίηση της εργασίας από την τραγική έλλειψη προσωπικού, έρχονται αντιμέτωποι  και με τα προβλήματα που τους δημιουργεί η θερμική καταπόνηση.

Οι συνάδελφοι - εργαζόμενοι στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στα τεχνικά συνεργία και όσοι γενικά απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους, είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.

Το ίδιο πρόβλημα όμως υπάρχει και στους οδηγούς όπου τα κλιματιστικά των μηχανημάτων – οχημάτων δεν αποδίδουν σωστά ή δεν λειτουργούν, όπως πρόβλημα υπάρχει και στους διοικητικούς υπαλλήλους όταν στα κλιματιστικά των χώρων εργασίας τους δεν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρηση ή δεν λειτουργούν καθόλου.

Ακόμα και στα δημοτικά λεωφορεία που χρησιμοποιούν οι δημότες για την μετακίνησή τους, τα κλιματιστικά δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα οι οδηγοί εκτός του να καταπονούνται από την υπερβολική ζέστη μαζί με τους δημότες, γίνονται και αποδέκτες των έντονων παραπόνων και της οργής των δημοτών, για κάτι που την ευθύνη έχει η δημοτική αρχή.    

Επειδή το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά προτεραιότητα έχει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, μπροστά στον επερχόμενο καύσωνα απαιτούμε:

   Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C.

   Πρόβλεψη προστασίας της υγείας των εργαζομένων  που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).

   Άμεση επισκευή, συντήρηση όλων των κλιματιστικών μονάδων των μηχανημάτων – οχημάτων και των κλειστών χώρων εργασίας και αντικατάστασης όπου χρειάζεται.

   Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας

   Μέσα Ατομικής Προστασίας, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

   Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή σε αυτές την συνθήκες είναι εγκληματικό να συνεχίσουν να εργάζονται.

   Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

   Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 

δημοσίευσε ...