Συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε την Τετάρτη το μεσημέρι ο νέος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης για θέματα που αφορούν στους εργαζομένους στους δήμους.
Ο υπουργός τόνισε προς τους συνδικαλιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πως «θα γίνει προσπάθεια διοικητικής μεταρρύθμισης στο Δημόσιο, χωρίς απολύσεις και κυρίως χωρίς αιφνιδιασμούς και αυταρχικότητα», υπογράμμισε όμως παράλληλα πως δίδεται μεγάλη σημασία από την κυβέρνηση η οικονομική συμφωνία με τους δανειστές και η αποδέσμευση από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, καθώς έτσι «θα δοθεί η δυνατότητα ριζικής αλλαγής στα οικονομικά της χώρας, προκειμένου να στηριχτούν οι κοινωνικές δομές, η εργασία και οι εργαζόμενοι». Επιπλέον, εξέφρασε τη βούλησή του για σταδιακή αναμόρφωση έως κατάργηση του «Καλλικράτη» αλλά και για τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Και όλα αυτά, μέσα από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, συνδικάτα - αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τι έθεσαν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Από την πλευρά της, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ έθεσε μια σειρά ζητημάτων, όπως:
- Κατάργηση της αξιολόγησης προσωπικού και δομών.
- Κατάργηση του προσχηματικού επανέλεγχος της μετατροπής συμβάσεων.
- Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στους ΟΤΑ μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, 5μηνα, κοινωφελή εργασία κτλ.
- Απελευθέρωση προσλήψεων προσωπικού (ειδικά στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες).
- Σύσταση θέσεων για τους εργαζομένους που έχουν τελεσίδες αποφάσεις, όσον αφορά στη μετατροπή τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
- Διορισμό των αδιόριστων του ΑΣΕΠ.
- Επαναπρόσληψη απολυμένων – διαθέσιμων (σχολικών φυλάκων, δημοτικών αστυνομικών).
- Επαναλειτουργία της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης.
- Να μπει τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών καθαριότητας.
- Να μην μετατρέπονται οι ΦοΔΣΑσε Α.Ε., όπως πρόσφατα στη Στερεά Ελλάδα αλλά να παραμείνουν ΝΠΔΔ.
- Κατάργηση του 8ωρου – επαναφορά του 6ωρου στους παιδικούς σταθμούς.
- Επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και σε άλλες ειδικότητες ((σ.σ.: το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ έχει προτείνει να γίνει επέκταση και σε ευαίσθητους χώρους εργασίας ανεξαρτήτου ειδικότητας, όπως ΧΥΤΑ, ΣΜΑ, αμαξοστάσια κ.λπ.)
- Να δοθεί η εκλογική αποζημίωση 2012 και 2014 (απεμπλοκή από τις οφειλές των δήμων προς το κράτος).
Τι είπε το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ
Στην παρέμβαση του, το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου επικεντρώθηκε στις απολύσεις των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών
Για τους σχολικούς φύλακες, κατέθεσε εκ νέου το αίτημα για επαναφορά όλων των απολυμένων πίσω στη δουλεία τους στα σχολεία και επανασύσταση του θεσμού, την αποκατάσταση της αδικίας για τους εργαζομένους που αναγκάστηκαν να πάνε υποβαθμισμένοι από ΔΕ σε ΥΕ στα νοσοκομεία (σ.σ.: στο σημείο αυτό, ο υπουργός είπε ότι να τους δοθεί η ευχέρεια επιλογής αν θέλουν να γυρίσουν ή όχι).
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο θέμα των χαμένων ενσήμων και της εξαγοράς τους, ζητώντας την άμεση παράταση του δικαιώματος εξαγοράς που λήγει τώρα το Φεβρουάριο, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για την κυβέρνηση να επεξεργαστεί την ευνοϊκότερη ρύθμιση γι’ αυτούς που θέλουν να τα εξαγοράσουν.
Για τους δημοτικούς αστυνόμους, τονίστηκε η ανάγκη επιστροφής όλων των συναδέλφων που έχουν απολυθεί και αυτών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (σ.σ.: έθεσε από μόνος του ο υπουργός το θέμα της επανασύστασης της υπηρεσίας ή όχι). Στο τραπέζι του διαλόγου, έθεσε επίσης το ζήτημα αυτών που έχουν εξαναγκαστεί να εξοριστούν από τον τόπο κατοικίας τους , αφήνοντας πίσω τις οικογένειες τους και τέλος ενημέρωσε τον υπουργό για τις θέσεις και την υπηρεσία που έχουν συστήσει αρκετοί δήμοι της χώρας με πρόβλεψη κενών οργανικών θέσεων (π.χ., 265 στο Δήμο Αθηναίων) με τις αρμοδιότητες που είχε η δημοτική αστυνομία.
πηγή: ergasianet.gr