Την Τετάρτη 22, σύμφωνα με την επαχθή συμφωνία των Βρυξελλών, πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή και το δεύτερο πολυνομοσχέδιο που αφορά:
α) στην κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων και την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 67 έτη, β) στην κατάργηση της ευνοϊκής μεταχείρισης και των εκπτώσεων φόρων (εισοδήματος, πετρελαίου) στους αγρότες, γ) στη θέσπιση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποίησεων (υπό την εποπτεία των τοκογλύφων και φερνή 50 δισ. ευρώ από την ελληνική περιουσία), δ) στην εισαγωγή στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής Οδηγίας για το «bail in» («κούρεμα» καταθέσεων, προστασία κάτω από τις 100.000 ευρώ) και... ε) στην υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την επιτάχυνση των δικών, μεταξύ των οποίων και αυτές για τα «κόκκινα δάνεια», τα χρεωμένα σπίτια των πολιτών δηλαδή (οι δικηγορικοί σύλλογοι ήδη έχουν αντιδράσει στο τελευταίο).
Το ενδιαφέρον στο τελευταίο, που δείχνει και τη μανιώδη επίθεση των τοκογλύφων και του κεφαλαίου ενάντια στο μισθωτό, στο συνταξιούχο, σε κάθε πολίτη που αδυνατεί να εκπληρώσει λόγω της κρίσης τις υποχρεώσεις του, έγκειται σε δύο σημεία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες:
- Το πρώτο έχει να κάνει ότι δε θα προβλέπεται καμιά προστασία της α' κατοικίας.
- Το δεύτερο έχει να κάνει με το ποιος θα αναλάβει τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών: ένας από τους «συμβουλάτορες» της τρόικας, που χρησιμοποίησε η επενδυτική αμερικανική εταιρεία «Alvarez and Marsal» («ειδικός σύμβουλος» και αυτή*) ως υπερεργολάβο για τα κόκκινα δάνεια στην Ισπανία: η «Nomura», η οποία χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση της «κυπριακής τραπεζικής διάσωσης».
Η αμοιβή της «Alvarez and Marsal» στην περίπτωση της Ισπανίας άγγιξε τα 2 εκατ. Ευρώ και στην περίπτωση της Κύπρου τα 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με το «Nomura» χρησιμοποίησε ως υπερεργολάβο και την επενδυτική «PwC».
Οι εικόνες με τις εξώσεις στην Ισπανία και τις δυνάμεις ασφαλείας να καλούνται να συνδράμουν στο να πετάξουν στην κυριολεξία τους πολίτες έξω από τα σπίτια τους είναι ακόμα νωπές στη μνήμη. Εκεί, βέβαια, οι κλειδαράδες αρνήθηκαν να βοηθήσουν τους δικαστικούς επιμελητές να ανοίξουν τις πόρτες των σπιτιών (σ.σ.: με αφορμή τις αυτοκτονίες που παρατηρούνταν) και οι πυροσβέστες (γιατί αυτοί έκαναν τις εξώσεις) αρνήθηκαν να υπακούσουν στις βουλές των τραπεζιτών και της «Nomura».
Εδώ; Οψόμεθα!
Γιώργης Χρήστου
* οι άλλες είναι οι: BlackRock, Oliver Wyman και Pimco.
πηγή : ergasianet.gr