Ακούσαμε και ακούμε για χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία, στην Παιδεία και γενικά στο δημόσιο τομέα (σ.σ.: μην ξεχνάμε τους ΑΣΕΠίτες 98 που περιμένουν να διοριστούν… ακόμα, αφού δεν έχουν βγει τα ΦΕΚ τοποθέτησή τους), αλλά… άλλες οι βουλές των δανειστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις «διαπραγματεύσεις» επαναφέρουν το αίτημα για μειώσεις σε αποδοχές του Δημοσίου και ζητούν «πάγωμα» των προσλήψεων στην επόμενη διετία. Η αιτιολογία; Ότι καταγράφουν «αύξηση της μισθολογικής δαπάνης» και «εκτίναξη των προσλήψεων τακτικού και έκτακτου προσωπικού».
Έκτακτο προσωπικό, παράταση συμβάσεων
Οι δανειστές φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την αθρόα μονιμοποίηση έκτακτου προσωπικού μέσω της Δικαιοσύνης. καθώς η διοίκηση δεν έχει πλέον την υποχρέωση να ασκήσει ένσταση στις δικαστικές αποφάσεις, όπως ίσχυε στο παρελθόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μονιμοποιούνται εκατοντάδες συμβασιούχοι με δικαστικές αποφάσεις και να μην ασκείται έφεση από τους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει βέτο στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού καθώς και στην παράταση συμβάσεων.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι διατάξεις της τροπολογίας του ΥΠΕΣ για την παράταση των συμβάσεων για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των ΟΤΑ και σε άλλους δημόσιους φορείς αποσύρθηκε μετά από αίτημα των δανειστών καθώς περιελάμβανε την παράταση συμβάσεων που θα υπογράφονταν στο… μέλλον με αποτέλεσμα να προδιαγράφουν μεγαλύτερη διάρκεια εργασίας λόγω επιμήκυνσης!!! [σχετικό θέμα ergasianet.gr: Συμβάσεις καθαριότητας: «Συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις» και απέσυραν την τροπολογία(;)].
Υγεία, Παιδεία
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται να έχουν εκφράσει την δυσαρέσκεια τους και για τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο με αιχμή την Παιδεία και την Υγεία. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί αρχικά για 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Παιδεία και κατόπιν ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά μέχρι το 2018. Οι εταίροι έθεσαν βέτο για την πρόσληψη 5.000 εκπαιδευτικών και τα κενά καλύφθηκαν με αναπληρωτές, ενώ οι υποσχέσεις Τσίπρα για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία φαίνεται ότι θα μείνουν στα χαρτιά.
Προς αναλογία 1-10, «πάγωμα» προσλήψεων
Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr από τις Βρυξέλλες, οι εταίροι συζητούν εκ νέου την αύξηση της αναλογίας προσλήψεων – αποχωρήσεων στο 1 προς 10 από 1 προς πέντε όπως ισχύει σήμερα, καθώς και την αισθητή μείωση των συμβασιούχων, ενώ δεν αποκλείεται και το πάγωμα των προσλήψεων για δύοχρόνια σε όλο το Δημόσιο – ίσως με εξαίρεση την Υγεία.
Υψηλόμισθοι, ειδικά μισθολόγια
Παράλληλα, συζητούνται σενάρια νέων περικοπών σε κατηγορίες υψηλόμισθων δημόσιων υπαλλήλων οι οποίες -σε συνδυασμό με την παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια στα οποία θα επιβληθούν νέες περικοπές– «θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων», όπως λένε.
Πηγή : ergasianet.gr