Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Έγγραφο Διαμαρτυρίας του ΣΟΜΕΔΠ στον κ. Σκουρλέτη για την αυθαίρετη περικοπή θέσεων εργασίας



Πειραιάς,11/12/2017
Αρ. Πρωτ.:25
Προς:
Υπουργό Εσωτερικών
κ. Πάνο Σκουρλέτη
κ. Υπουργέ,
μετά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους τον περασμένο Ιούνιο, καταθέσατε και ψηφίστηκε από την βουλή τροπολογία η οποία προέβλεπε την σύναψη νέων συμβάσεων στους εργαζόμενους σε υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων και των νομικών τους προσώπων που με νόμους είχαν παραταθεί οι συμβάσεις τους αλλά η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε άκυρες, όπως ακόμα η τροπολογία προέβλεπε και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ α’ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών (άρθρο 24 του ν. 4479/2017 ΦΕΚ-Α’ 94).
Με την εγκύκλιο 19 του Υπουργείου Εσωτερικών, Αριθ.  Πρωτ : οικ.22159 / 30 .6.2017, παρείχατε οδηγίες για την ορθή εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 4479/2017 (Α’ 94) και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι Δήμοι.
Ο Δήμος Πειραιά μετά τις παρεμβάσεις του Σωματείου μας αλλά έχοντας και η Δημοτική Αρχή την βούληση να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό, προχώρησε αν όχι πρώτος από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά στην λήψη των σχετικών αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσαν, την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων ανάλογων ειδικοτήτων του ισχύοντος Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), την τροποποίηση του Ο.Ε.Υ και σύσταση νέων οργανικών θέσεων, καθώς και την σύναψη νέων συμβάσεων με τους εργαζόμενους συμβασιούχους που είχαν ενεργή σύμβαση στις 7/6/2017, σύμφωνα με την τροπολογία και την ερμηνευτική εγκύκλιο 19 του Υπουργείου Εσωτερικών.
Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε και για λόγους που για εμάς παραμένουν αδιευκρίνιστοι, ότι το αίτημα του Δήμου Πειραιά για 53 νέες κενές οργανικές θέσεις (κυρίως ΔΕ Οδηγών) που συστάθηκαν μετά από τροποποίηση του ΟΕΥ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν συμπεριλαμβάνονται στις αποφάσεις της ΠΥΣ 33/2006 (ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./172/39755 και ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./170/34183).
Με την ενέργεια αυτή αντιλαμβάνεστε ότι, κλείνει η πόρτα της μόνιμης και σταθερής εργασίας σε 53 ανθρώπους, δεν καλύπτει κατά πολύ τον αριθμό των ήδη εργαζόμενων συμβασιούχων του αρθ. 24 του Ν. 4479/2017 και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας και της πειραϊκής κοινωνίας ενός από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, που θα κληθεί να τις αντιμετωπίσει με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή ακόμα χειρότερα να κάνει ανάθεση εργασιών της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβους.
κ Υπουργέ,
το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των και οι εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά, διαμαρτυρόμαστε για τον αποκλεισμό των εν λόγω 53 θέσεων από τον διαγωνισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Όπως αναφέραμε οι λόγοι του αποκλεισμού παραμένουν για εμάς αδιευκρίνιστοι, ωστόσο όμως είναι ξεκάθαρο ότι οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι εργαζόμενοι που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τις χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των διαδικασιών.
Ζητάμε από εσάς να προχωρήσετε σε λήψη της σχετικής απόφασης ώστε να συμπεριληφθούν στην προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων και των νομικών τους προσώπων και οι 53 οργανικές θέσεις που έχει ζητήσει με αίτημα του ο Δήμος Πειραιά.      

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας
                                          Μιλτιάδης Λουκίσας                Αργύρης Φώτης

δημοσίευσε ...