Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Δήμος Θεσσαλονίκης: Νέο εργατικό ατύχημα εργαζόμενης στην καθαριότητα


Θύμα της προκλητικής αδιαφορίας και απαξίωσης της Δημοτικής Αρχής Μπουτάρη να παρέχει Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους
Με εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα μεταφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου και παραμένει για νοσηλεία, συμβασιούχος εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, όταν την ώρα της αποκομιδής απορριμμάτων καυστικά υγρά πετάχτηκαν επάνω της κατά την διαδικασία συμπίεσης των απορριμμάτων από την πρέσα του απορριμματοφόρου.
Με το φαινόμενο αυτό και απροστάτευτοι έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων και αναδεικνύει την επικινδυνότητα της εργασίας τους αλλά και την αναγκαιότητα παροχής στολών για την προστασία των εργαζομένων από την επαφή τους με διάφορα χημικά – τοξικά υγρά ή στερεά αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
Πόσο μάλλον δε όταν η Δημοτική Αρχή του κ. Μπουτάρη αδιαφορεί προκλητικά για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και δεν τους παρέχει ούτε τα στοιχειώδεις Μέσα Ατομικής Προστασίας που περιγράφονται στην σχετική ΚΥΑ, χωρίς μάλιστα να έχει την παραμικρή επίπτωση λόγω κενού της νομοθεσίας.
Ενώ η κυβέρνηση, παρά την συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων – δυστυχημάτων που αυξάνονται καθημερινά δραματικά, έχει βάλει στην κλίνη του Προκρούστη το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για να το περικόψει ή και να το καταργήσει  προκειμένου εξοικονομηθούν …δημοσιονομικά οφέλη.  
Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες μαζί με την πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές και την πολιτική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου συμπιέζουν σε υπέρτατο βαθμό τα εργασιακά δικαιώματα και το κόστος εργασίας, αδιαφορώντας για την υγιεινή, την ασφάλεια και την ζωή τελικά των εργαζομένων, που αποτελούν γι αυτούς μόνο αριθμούς πάνω σε λογιστικά φύλλα.
Με την ζωή των εργαζομένων δεν μπορεί να παίζει κανένας! Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρέχει εργασία όταν δεν του παρέχονται από την υπηρεσία τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
Είναι επιτακτική ανάγκη για να σταματήσουμε επιτέλους να θρηνούμε θύματα της αδιαφορίας και της αναλγησίας του κράτους και της πλειοψηφίας των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αντιδράσουμε δυναμικά και να ανατρέψουμε την σημερινή δραματική κατάσταση που επικρατεί.
Η ομοσπονδία να οργανώσει τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις του κλάδου απαιτώντας συνεχής και αποτελεσματικούς ελέγχους, αυστηρή νομοθεσία για την εργοδοσία, νομοθετικό πλαίσιο για τα εργατικά ατυχήματα – δυστυχήματα στο δημόσιο και τις επαγγελματικές ασθένειες, άνοιγμα της σχετικής ΚΥΑ προσθέτοντας και άλλα Μέσα Ατομικής Προστασίας που αποδεδειγμένα χρειάζονται οι εργαζόμενοι, επέκταση και σε άλλες ειδικότητες του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στελέχωση όλων των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό και συνεχής εκπαίδευση, αντικατάσταση του παλαιού και παρωχημένου μηχανολογικού εξοπλισμού με νέο, σύγχρονο και ασφαλή, κατάλληλη επισκευή και συντήρηση των οχημάτων – μηχανημάτων, συνθήκες και χώροι εργασίας που πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, εμβολιασμοί και προληπτική ιατρική, τεχνικό ασφαλείας και γιατρό εργασίας με καθοριστικό και όχι διακοσμητικό ρόλο.
Αυτοί ξέρουμε πως μας αντιμετωπίζουν, το θέμα είναι ΕΜΕΙΣ πως αντιδρούμε! 
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 28-6-2018

δημοσίευσε ...