Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

ΣΟΜΕΔΠ: Με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής στην υπηρεσία καθαριότητας επικρατεί ανοργανωσιά, ανισότητα, αναξιοκρατία και εκφοβισμός.


Μετά τις συχνές παρεμβάσεις του Δ.Σ. του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά τόσο στην Δημοτική Αρχή όσο και στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, καταφέραμε μετά και την τελευταία παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2017 και μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, στην καταβολή της μισθοδοσίας που θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες να αποδοθούν σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σε ποιο Σύλλογο – Σωματείο είναι μέλη, τα χρήματα που αντιστοιχούν στο γάλα του 2013 που δεν τους είχε χορηγηθεί.
Όπως επίσης πάλι χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων του Δήμου Πειραιά βάζοντας κριτήριο τον Σύλλογο – Σωματείο που είναι εγγεγραμμένοι, η Διοίκηση του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά  παρεμβαίνοντας ουσιαστικά, κατάφερε να διορθωθεί η μισθοδοσία και να αποκατασταθεί η πολυετής αδικία σε βάρος συναδέλφων που από το 2010 που εντάχθηκαν στο καθεστώς των ΒΑΕ δεν τους είχε καταβληθεί το ένα από τα τρία πλασματικά κλιμάκια σύμφωνα με την νομοθεσία, με αποτέλεσμα να πληρώνονται λιγότερο από αυτό που δικαιούνταν έχοντας φυσικά και μείωση στις συντάξιμες αποδοχές τους.
Επειδή όμως με την ανακοίνωση μας αυτή δεν βγήκαμε να «ευλογήσουμε τα γένια μας», γιατί έχουμε μάθει οι παρεμβάσεις και οι αγώνες μας να μην συνοδεύονται με επικοινωνιακές φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, αλλά αντίθετα θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των εργαζομένων και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παρά του ότι το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα για εμάς, δεν καταφέραμε όπως έγινε με την καταβολή σε χρήμα του γάλακτος που δεν είχε χορηγηθεί, να γίνει το ίδιο και για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που και αυτά δεν έχουν χορηγηθεί και σύμφωνα με την νομοθεσία (άρθρο 97 του Ν.4483/2017) για τα έτη 2012 έως και 2016 πρέπει να αποτιμηθούν σε χρήμα και να αποδοθούν στους δικαιούχους.
Το αξιοπερίεργο όμως είναι, όπως φάνηκε και από στην παρέμβαση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι συνδικαλιστές Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, που κατέχουν θέσεις ευθύνης, έχοντας άγνοια νόμου, αλλά κυρίως της εργοδοτικής συνδικαλιστικής συμπεριφοράς που τους διακρίνει, με τις λανθασμένες και επικίνδυνες αντιλήψεις που εκφράζουν, οδηγούν την Δημοτική Αρχή να μην αναγνωρίζει την οφειλή για τα μέσα υγιεινής και ασφάλειας που χρωστάει ο Δήμος στους δικαιούχους εργαζόμενους για τα έτη 2012 έως 2016.
Για το θέμα αυτό και επειδή θίγονται άμεσα τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα ζητήσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την Δημοτική Αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου όλους τους διαγωνισμούς που έγιναν και όλες τις ονομαστικές καταστάσεις παραλαβής των Μέσων Ατομικής Προστασίας(ΜΑΠ) για τα έτη 2012 έως και 2016 που θα αποδεικνύουν ότι σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους χορηγήθηκαν όλα τα ΜΑΠ που νόμιμα δικαιούνται.
Ενώ καλούμε τους εργαζόμενους Μόνιμους – Αορίστου Χρόνου και Ορισμένου Χρόνου να μην παρέχουν καμία εργασία, σύμφωνα με την νομοθεσία, εφόσον δεν τους έχουν χορηγηθεί Μέσα Ατομικής Προστασίας και γάλα.
Δεν μπορεί η ΠΟΕ – ΟΤΑ με αφορμή την μακάβρια λίστα των συναδέλφων που έχασαν ακόμα και την ζωή τους κατά την εργασία τους και που αυξάνεται ραγδαία, να έχει ανακηρύξει το 2018 ως έτος υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, η Δημοτική Αρχή Πειραιά στηριζόμενη στις αντιλήψεις και απόψεις συνδικαλιστικών στελεχών που κατέχουν θέσεις ευθύνης, προφανώς για να κάνουν το καλό και υπάκουο παιδί προκειμένου να κρατήσουν την θέση τους, να ερμηνεύουν μαζί κατά το δοκούν την νομοθεσία και να απαξιώνουν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
Η απαξίωση όμως της Δημοτικής Αρχής Πειραιά για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων καταδεικνύεται  και από το γεγονός ότι παρά τις συχνές παρεμβάσεις του Δ.Σ. του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών συνεχίζεται όπως και από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές να μην εφαρμόζεται προληπτική ιατρική και οι ετήσιες εξετάσεις των εργαζομένων όπως ορίζει ο νόμος καθώς και οι εμβολιασμοί που είναι ελλιπείς. Ενώ γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας δεν υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια περίπου.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι σε όλες τις ενέργειες και παρεμβάσεις του Σωματείου μας που αποσκοπούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων του Δήμου, οι διοικήσεις των υπόλοιπων Συλλόγων – Σωματείων που έχουν δικαιούχους εργαζόμενους στην δύναμη τους, κράτησαν παγερή σιωπή και αδιαφορία αποδεικνύοντας με ποιανού το μέρος είναι, των εργαζομένων ή της διοίκησης και πόσο βαθιά εμποτισμένες στον εργοδοτικό συνδικαλισμό είναι.
Είναι αδιανόητο να έχουμε αναδείξει την εντατικοποίηση της εργασίας ως έναν από τους κύριους λόγους πρόκλησης εργατικών ατυχημάτων και ο προϊστάμενος καθαριότητας που είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, να αισθάνεται ικανοποιημένος από τα συγχαρητήρια που του απέδωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας για την επιβολή 12 – 14 ωρών εργασίας στους εργαζόμενους της υπηρεσίας.
Επίσης να τονίσουμε ότι για όλα τα παραπάνω είναι άμεσα ενημερωμένος ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, όπως και για τα παλαιά και φθαρμένα ελαστικά που χρησιμοποιούνται στα οχήματα – μηχανήματα του Δήμου χωρίς να γίνεται η έγκαιρη και προβλεπόμενη αντικατάσταση τους, για την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα χώρων εργασίας του Δήμου, που εγκυμονούν  κινδύνους πρόκλησης εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών, καθώς και για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους από το καθεστώς ανοργανωσιάς, ανισότητας, εκφοβισμού και αναξιοκρατίας που επικρατεί στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
Με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής στην οποία επανειλημμένα το Δ.Σ. του Σωματείου μας το έχει επισημάνει, στην υπηρεσία καθαριότητας παρατηρούνται φαινόμενα άνισης μεταχείρισης των εργαζομένων, σε ότι αφορά το ωράριο, τις ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας αλλά και της αναντιστοιχίας στην κατανομή της νυχτερινής προσαύξησης και των υπερωριών, που γίνονται πεδίο εκμετάλλευσης και εκφοβισμού των εργαζομένων από τον κάθε λογής …«υπεύθυνο» και τελικά να καταβάλλεται στους εργαζόμενους πολύ μικρότερη αμοιβή από αυτήν που δικαιούνται.
Παρά του ότι επίσης επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να υπάρχει τουλάχιστον εβδομαδιαίος προγραμματισμός, προκειμένου και οι εργαζόμενοι να προγραμματίζουν την οικογενειακή τους ζωή, αντίθετα δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός βαρδιών και ωραρίου με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να περιμένουν στο τηλέφωνο για να ειδοποιηθούν την τελευταία στιγμή το πότε θα προσέλθουν για εργασία.
Συνεχίζεται να παρατηρείται το φαινόμενο οδηγοί και εργάτες καθαριότητας (που δεν αντιμετωπίζουν κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας) ενώ έχουν προσληφθεί με αντικείμενο εργασίας την αποκομιδή απορριμμάτων, έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ και τους καταβάλλετε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, να είναι τοποθετημένοι παράτυπα και παράνομα σε γραφεία και να «απολαμβάνουν» και το maximum των υπερωριών.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η καθαριότητα του Δήμου Πειραιά πραγματοποιείται από το φιλότιμο των εργαζομένων. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να το εκμεταλλευτεί. Η ανοχή και η υπομονή έχει και όρια.
Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά συνεχίζει την μάχη για την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας που έχουν επινοηθεί από την Ε.Ε. και τις μνημονικές κυβερνήσεις της χώρας προκειμένου να μετατρέψουν την μόνιμη και σταθερή εργασία, σε ολιγόμηνη, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους.
Το γεγονός ότι ο Δήμος Πειραιά, όπως και άλλοι δήμοι, θα προσλάβει 460 περίπου εργαζόμενους, τους μισούς σχεδόν του υπάρχοντος προσωπικού, μέσα από προγράμματα ομηρίας και εκμετάλλευσης «κοινωφελούς εργασίας», που θα αμείβονται κατά πολύ λιγότερο από τους μόνιμους και Αορίστου Χρόνου αλλά για την ίδια εργασία, μας δείχνει την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών και οι αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δείχνει και την νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση για την εργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων του μνημονιακού και ευρωενωσιακού μπλοκ.
Οι αγώνες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα για μετατροπή όλων των ΙΔΟΧ σε Αορίστου χρόνου για εμάς δεν σταμάτησε ποτέ και συνεχίζεται για την επαναφορά όλων των εργαζομένων που απολύθηκαν μετά τον εμπαιγμό της κυβέρνησης με τον διαγωνισμό της 3Κ/2018 και τις επιπτώσεις που είχε στους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες των Δήμων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά να συσπειρωθούν και να δώσουν δύναμη στο Σωματείο που καθημερινά χωρίς ιδιοτέλεια, συνδιαλλαγές, συμβιβασμούς και εκπτώσεις αγωνίζεται και διεκδικεί. Η ενότητα και η αποφασιστικότητα με ταξικό προσανατολισμό είναι τα κύρια συστατικά για να αντιμετωπίσουμε την νέα επίθεση στα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα.
Η «μεταμνημονιακή Ελλάδα» που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  τα «Ζάππεια» και οι «Πρέσπες» δεν είναι τίποτα άλλο από παραπάνω σφίξιμο της θηλιάς στο λαιμό των εργαζομένων και της κοινωνίας από τα αιματηρά πλεονάσματα που έχουν υποσχεθεί και συμφωνήσει με τους «θεσμούς» του κεφαλαίου.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ


δημοσίευσε ...