Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας


Είτε αποτελούν διαρροές της κυβέρνησης για να μετρήσει αντιδράσεις, είτε είναι ανακαλύψεις «δαιμόνιων» δημοσιογράφων, ένα είναι το σίγουρο, από την στιγμή που έγινε απαίτηση των «θεσμών» («49 προαπαιτούμενα» 2015) το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας να αποτελέσει δημοσιονομικό όφελος και μέρος του «πλεονάσματος», η εθελόδουλη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα επιχειρούσε να το εφαρμόσει.
Είναι γνωστό ότι και στην έκθεση συμμόρφωσης της ευρωπαϊκής επιτροπής για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος από τη μείωση των κονδυλίων που διατίθενται για το ανθυγιεινό επίδομα.
Όπως ξεκάθαρα από την αρχή είχαμε τονίσει, εκεί αποσκοπούσε και η σύσταση της επιτροπής «σοφών», που καθόλου τυχαία δεν προβλέφθηκε η εκπροσώπηση εργαζομένων σε αυτήν, της οποίας το πόρισμα θα οδηγούσε σε τσεκούρωμα ή ακόμα και κατάργηση του επιδόματος από εργαζόμενους που λόγω της επικινδυνότητας της εργασίας τους το λαμβάνουν.
Σύμφωνα με το σημερινό (17/7/2018) δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΤ, που δεν έχει μέχρι στιγμής διαψευστεί, το ανθυγιεινό επίδομα ψαλιδίζεται σημαντικά ενώ στις χαμηλότερες κατηγορίες εργαζομένων που παίρνουν 70 και 35 ευρώ ενδέχεται να σταματήσει η καταβολή του.
Με πρόσφατη την άρνηση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να δώσει το πόρισμα της επιτροπής στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ κατά την επεισοδιακή συνάντηση που είχαν την Δευτέρα 17/7/2018, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος αφήνοντας τους εκπρόσωπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού να προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους για το αντίθετο.
Η αντίδραση για αποτροπή των περικοπών ή της κατάργησης του επιδόματος πρέπει να είναι άμεση. Αν περιμένουμε πότε το πόρισμα της επιτροπής κατατεθεί στη βουλή για να γίνει νόμος, τότε θα μετρήσουμε άλλη μια απώλεια στα εργασιακά μας δικαιώματα.
Τα Συνδικάτα χρειάζεται να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και συντονισμένα να οργανώσουν τον αγώνα βγαίνοντας επιθετικά απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όχι μόνο για την διαφύλαξη του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αλλά για την επέκταση του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που το δικαιούνται από το είδος της εργασίας τους, όπως και την ένταξη τους στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 17-7-2018

δημοσίευσε ...