Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Βασίλης Γκιτάκος: Με κατασκευασμένες κατηγορίες, προσπαθούν να μας εκφοβίσουν και να πλήξουν το δικαίωμά μας στην απεργία


Όπως έχει γράψει το ergasianet.gr, η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων, και συγκεκριμένα το δυναμικό και μαχητικό αγώνα των εργαζομένων στους δήμους, τον Ιούνιο 2017, τότε που πάλευαν για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, τότε που πάλευαν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά (σ.σ.: και εξακολουθούν να αγωνίζονται). Η αστική δικαιοσύνη… μίλησε, και σέρνει τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε δίκη με την κατηγορία -και πάλι- της ρύπανσης περιβάλλοντος. Μεταξύ αυτών, και δύο μέλη του ΜΕΤΑ, ο Βασίλης Γκιτάκος (επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ) και ο Γιώργος Χαρίσης (γραμματέας του ΜΕΤΑ και τότε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής).
Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, το πόσο μεγάλη ευαισθησία οι Αρχές στις απεργίες των εργαζομένων για την ρύπανση του περιβάλλοντος και τις πιθανές μεταδοτικές ασθένειες, αλλά όταν όταν έκλεισε ο ΧΥΤΑ Φυλής με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΕΔΣΝΑ, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου δηλαδή, κι ενώ τα σκουπίδια στους δρόμους κυριολεκτικά έκαναν… βόλτα, τότε η αστική δικαιοσύνη ήταν… τυφλή και η κυβέρνηση… άφωνη. Ουδεμία κίνηση.
Πώς σχολιάζει, όμως, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, τη νέα συνδικαλιστική δίωξη, που ουσιαστικά συνιστά μια ακόμη προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος;
Όπως τονίζει, «η “αριστερή” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις προηγούμενες δεξιές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όχι μόνο στην ψήφιση και εφαρμογή των μνημονίων αλλά και στην ποινικοποίηση των εργατικών και κοινωνικών αγώνων. Στη… μεταμνημονιακή Ελλάδα, όπως την αυτοανακήρυξαν, συνεχίζονται οι διώξεις συνδικαλιστών καθίζοντας στο σκαμνί με κατασκευασμένα αδικήματα, όχι μόνο τους εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά ουσιαστικά το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας».
«Έχουν εκτιμήσει, όπως και οι προηγούμενοι», συμπληρώνει, «πως με αυτόν τον τρόπο θα κάμψουν την αγωνιστικότητα των εργαζομένων και οι εκπρόσωποι τους θα το σκεφτούν καλά πριν ξαναλάβουν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις. Τους απαντάμε: “Κούνια που τους κούναγε”! Οι εργαζόμενοι δεν εκφοβίζονται και δεν τρομοκρατούνται από τέτοιες ενέργειες, αντίθετα δυναμώνουν και συσπειρώνονται ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της εξαθλίωσης που συνεχίζουν να εφαρμόζονται».
«Εμείς, όλοι όσοι αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και αυτών που τις υπηρετούν και τις εφαρμόζουν, όπως είπε πρόσφατα ο Μανώλης Γλέζος, και συμφωνώ σε αυτό, λογοδοτούμε μόνον μπροστά στους εργαζομένους και στο λαό. Σε καμία κυβέρνηση, σε καμία δημοτική Αρχή, σε κανέναν εργοδότη, και βεβαίως όχι σε αυτούς που κατασκευάζουν κατηγορίες», καταλήγει.

δημοσίευσε ...