Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Με επίκληση της "ατομικής ευθύνης" επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της η Δημοτική Αρχή Πειραιά

 


Χρησιμοποιώντας την τακτική της κυβέρνησης περί «ατομικής ευθύνης» η δημοτική αρχή Πειραιά επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του αμαξοστασίου της οδού Ρετσίνα 45 όπως αυτή διαπιστώθηκε στο υπ’ αριθμ. Πρωτ. 566416/3-8-2020 έγγραφο της διεύθυνσης υγειονομικού ελέγχου και περιβαλλοντικής υγιεινής Π.Ε. Πειραιά και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο στο χώρο του αμαξοστασίου, ύστερα από την καταγγελία στην οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά από την προκλητική αδιαφορία της δημοτικής αρχής στις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας.

Με αοριστολογίες, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και κυρίως χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο, τόσο ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Ρέππας όσο και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης καθαριότητας και ανακύκλωσης που υπογράφουν το έγγραφο με υπ’ αριθ. Πρωτ. ΔΚΑ 4563/25-8-2020, εστιάζουν στους ελέγχους που θα πρέπει να κάνουν οι προϊστάμενοι των τμημάτων της διεύθυνσης αν οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και αν ακολουθούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι και ο αντιδήμαρχος αλλά και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης ή δεν βρίσκονται στον Δήμο Πειραιά ή προσπαθούν να κοροϊδέψουν κατάμουτρα τους εργαζόμενους, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς να μην γνωρίζουν ότι στους εργαζόμενους δεν χορηγούνται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που ορίζει η τελευταία Κ.Υ.Α. Αρ.43726/8-6-2019 (ΦΕΚ Τεύχος Β’, Αρ,Φυλ. 2208, 8/6/2019), στους εργαζόμενους δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Εμβολιασμών σύμφωνα με την νομοθεσία, στους εργαζόμενους από την περίοδο της καραντίνας δεν χορηγούνται τα απαραίτητα μέσα προστασίας για την μετάδοση του κορωνοϊού και ότι στους χώρους εργασίας και στα οχήματα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις. Όλα αυτά θα τα γνώριζαν βέβαια καλύτερα αν τα επανειλημμένα έγγραφα του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την προστασία των εργαζομένων, δεν είχαν πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων.

Η εγκύκλιος που κυκλοφόρησε το Υπουργείο Εσωτερικών για μέτρα στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες προστασίας των εργαζομένων αλλά υποτιμά και τη κρισιμότητα της κατάστασης όταν εκθέτει τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες χωρίζοντάς τους σε κατόχους Ι.Χ. ή μη.  Όταν επίσης μεταφέρει στην ατομική ευθύνη τους συναδέλφους που γυρνάν από διακοπές αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό χωρίς να παίρνει το κράτος ή οι Δήμοι την ευθύνη τόσο για προληπτικά τεστ όσο και την καταβολή των απαραίτητων ΜΑΠ (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ).

Μπροστά στην έξαρση της μετάδοσης του κορωνοϊού που αποδεικνύει προκλητικά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης παίζοντας «στα ζάρια» την υγεία των εργαζομένων και του λαού, προκειμένου να μη βάλει σε κίνδυνο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων,

απαιτούμε:

Να σταματήσει κάθε μεταφόρτωση αντικειμένων (στρώματα, ογκώδη, απόβλητα σαρώθρων και καδοπλυντηρίων κλπ) στο χώρο του αμαξοστασίου.

Υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ με ευθύνη της δημοτικής αρχής και μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους μόνιμους ή συμβασιούχους, είτε επιστρέφουν από άδεια είτε όχι.

Απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων, χώρων εργασίας και οχημάτων.

Άμεση χορήγηση όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) καθώς και των απαραίτητων μέσων προστασίας για την μετάδοση του κορωνοϊού (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, φόρμες μιας χρήσης, γυαλιά προστασίας κλπ).

Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 (ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ,ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ) και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους

Να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Να προσληφθεί μόνιμος Γιατρός Εργασίας.

Η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων δεν παζαρεύεται!  

Το Δ.Σ.


 

δημοσίευσε ...