Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Καμία αύξηση ωραρίου ούτε στους Παιδικούς Σταθμούς ούτε πουθενά – ΟΧΙ στην εντατικοποίηση της εργασίας.

 


Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, έκλεισαν στις 11/3/2020, λόγω lockdown. Από την αρχή της πανδημίας, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ακυρώνουν και καταστρατηγούν, εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Οι δήμαρχοι, δεν έχασαν την ευκαιρία να τις εφαρμόσουν και να τις υλοποιήσουν στο έπακρο. Το προσωπικό απασχολείται σε άλλες υπηρεσίες, που δεν έχουν συνάφεια με τον κλάδο, καθώς και αντίστοιχα καθορίζεται το ωράριο, παρακάμπτοντας και καταπατώντας το θεσπισμένο παιδαγωγικό 6ωρο ή 6.30ωρο των Συλλογικών Συμβάσεων για το βοηθητικό προσωπικό.


Σε πολλές των περιπτώσεων, εμφανίζεται το φαινόμενο οι εργαζόμενοι στους Βρεφικούς – Παιδικούς Σταθμούς να εργάζονται και Σαββατοκύριακο. Ενώ σε ότι αφορά τις διακοπές του Πάσχα, καταπατάται ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς με εγκύκλιό του, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει «Ως εκ τούτου, στο προσωπικό των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των ΟΤΑ – το οποίο άλλωστε καθ’ όλο το κρίσιμο αυτό χρονικό διάστημα απασχολείται σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίες δεν διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω Πάσχα – δεν δύναται να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις των παρ. 1 του άρθρου 16 και παρ. 3 του άρθρου 7 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών (ΦΕΚ 4249/Β/2017) περί διακοπών εργασίας από την Μ. Πέμπτη ως την Κυριακή του Θωμά.».

Επίσης καμία πρόβλεψη και καμία ρύθμιση δεν υπήρξε, για τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εξαντλώντας την 10ημερη άδεια που προβλέπεται,δημιουργώντας τους έτσι τεράστια προβλήματα, σε περίπτωση επιβεβλημένων αναγκών απουσίας από την εργασία.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ως γνωστόν, άνοιξαν πάλι 1/6/2020, καθορίζοντας την λειτουργία τους επιδημιολογικά μέτρα και πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, που όμως στην πλειονότητα των δήμων έγιναν κουρελόχαρτα και δεν τηρήθηκαν. Παρ’ ότι τα μέτρα αυτά, έκαναν ακόμα πιο επιτακτική,την ήδη υπάρχουσα ανάγκη, για επιπλέον προσωπικό, όλα τα παραπάνω που έχουν προηγηθεί, προμήνυαν αυτό που θα επακολουθούσε.

Οι δήμαρχοι βρήκαν  ως πρόφαση την πανδημία και την οικονομική κρίση και προχώρησαν σε απολύσεις εργαζομένων. Με τον Δήμαρχο Αλίμου να «πρωτοστατεί»στις απολύσεις, στις αυθαιρεσίες, στον αυταρχισμό και στις παρανομίες, οι προφάσεις δημοτικών αρχών (δήμος Περιστερίου, Αλεξανδρούπολης και αλλού) συνεχίζονται κι έρχονται να καταργήσουν το εξάωρο των παιδαγωγών και του βοηθητικού προσωπικού μετατρέποντάς το σε οκτάωρο, επικαλούμενοι τις αυξημένες ανάγκες λόγω της κατάστασης.

Απ’ τη μια λοιπόν, αυξάνουν το ωράριο για να καλύψουν τα κενά και τις απαιτήσεις κι απ’ την άλλη απολύουν προσωπικό. Οι πρακτικές αυτών των δημάρχων, είναι εξολοκλήρου αντεργατικές και παράνομες.

Η επαναφορά της εξάωρου εργασίας, κατοχυρώθηκε με τους αγώνες των εργαζομένων με την παρ.2β του αρθ.8 του Ν. 4368/21-02-2016, για όλο το παιδαγωγικό προσωπικό, μόνιμους, αορίστου χρόνου, συμβασιούχους. Η εργασία λοιπόν, πέρα από τις 6 ώρες, είναι εκτός νόμου. Η καθιέρωσή του, αναγνωρίζει τον παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό χαρακτήρα των παιδαγωγών και των παιδικών σταθμών και διασφαλίζει το δικαίωμα των παιδιών, στην παροχή ποιοτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Όπως με του αγώνες των εργαζομένων καθιερώθηκαν οι 32 ώρες εβδομαδιαίας υποχρεωτικής εργασίας για το βοηθητικό προσωπικό των Βρεφικών – Παιδικών Σταθμών, που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενους. Κάθε προσπάθεια αύξησης του ωραρίου με οποιονδήποτε τρόπο αποτελεί εντατικοποίηση της εργασίας.

Όλα τα παραπάνω, η καταστρατήγηση των νόμων, του προτύπου κανονισμού λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, των επαγγελματικών δικαιωμάτων, οι απολύσεις, σε συνδυασμό με το ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού, χρηματοδοτήσεων, ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσα σ’ έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, μόνο στο εξής συμπέρασμα μπορούν να οδηγήσουν.

Πως οι δήμαρχοι, συμπλέοντας και εφαρμόζοντας την πολιτική της κυβέρνησης, αναλαμβάνουν το ρόλο του δήμιου για τον αποκεφαλισμό των  εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και του κοινωνικού και παιδαγωγικού ρόλου των Βρεφονηπιακών Σταθμών. Επιχειρούν την αποδόμηση και υποβάθμιση των παιδικών σταθμών, οδηγώντας τους στα χέρια ιδιωτών, όπως ορίζει η «ανάπτυξη» της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, αφαιρώντας την στήριξη των λαϊκών οικογενειών και πάνω απ’ όλα, αφαιρώντας το δικαίωμα της ποιοτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά.

Τα Σωματεία να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στις δημοτικές αρχές να εκμεταλλεύονται την πανδημία ως ευκαιρία για να περάσουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, την αύξηση του ωραρίου, την εκ περιτροπής εργασία, την μερική απασχόληση και ότι άλλο προστάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που συμπιέζει το κόστος της εργασίας και καταργεί δικαιώματα και κατακτήσεις αγώνων των εργαζομένων.

Ο εκφοβισμός και ο εκβιασμός των δημοτικών αρχών για καταστρατήγηση του ωραρίου και εντατικοποίηση της εργασίας δεν θα περάσουν.

Αθήνα, 19/10/2020

δημοσίευσε ...