Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Με ανευθυνότητα και προχειρότητα αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή Πειραιά τα κρούσματα κορωνοϊού στους εργαζόμενους

 


Ανακοίνωση του ΣΟΜΕΔΠ που απαντά στο απαντητικό έγγραφο της δημοτικής αρχής Πειραιά για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν στην υπηρεσία καθαριότητας στο αμαξοστάσιο της οδού Ρετσίνα 45

Η ανευθυνότητα και η προχειρότητα που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή Πειραιά την προστασία των εργαζομένων από την μετάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού   συνεχίστηκε και στην απάντηση που μας έδωσε στο έγγραφο που της απέστειλε το Σωματείο μας με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στον χώρο του δημοτικού αμαξοστασίου της οδού Ρετσίνα 45.

Παρά του γεγονότος ότι στον ίδιο χώρο του γκαράζ της οδού Ρετσίνα 45, της υπηρεσίας καθαριότητας, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού, η δημοτική αρχή προσπαθεί να το αποσιωπήσει και δεν έχει εκδώσει καμία επίσημη ανακοίνωση.

Στο απαντητικό της έγγραφο η δημοτική αρχή υποστηρίζει ψευδώς ότι έχουν χορηγηθεί για τις ανάγκες των εργαζομένων επαρκής ποσότητες των απαραίτητων μέσων προστασίας του κορωνοϊού (μάσκες, απολυμαντικά, υγρό σαπούνι). Αρκεί να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι στις κοινόχρηστες τουαλέτες του γκαράζ της οδού Ρετσίνα 45 από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα μας και μετά από τις συνεχής παρεμβάσεις του Σωματείου μας, τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά, αντισηπτικό, υγρό σαπούνι και χαρτί χεριών στις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ όταν αυτά μέσα σε δέκα περίπου ημέρες τελείωσαν για τον λόγο ότι οι τουαλέτες χρησιμοποιούνται από 200 και πλέον εργαζόμενους, ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν!!!

Στο αίτημα μας για απολύμανση του χώρου του γκαράζ και των οχημάτων μας απάντησαν ότι δεν προβλέπεται στο στάδιο αυτό απολύμανση παρά μόνο στον συγκεκριμένο με το περιστατικό χώρο εργασίας. Πως γίνεται να μιλούν για συγκεκριμένο χώρο εργασίας όταν ο χώρος εργασίας στο αμαξοστάσιο είναι ενιαίος και γίνεται χρήση από όλους τους εργαζομένους, προφανώς μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν.

Την ίδια τύχη είχε και το αίτημα μας για την ιχνηλάτηση με την πραγματοποίηση τεστ όλου του προσωπικού της υπηρεσίας – καθαριότητας. Αφού μας απάντησαν γενικά και αόριστα ότι θα γίνει η ιχνηλάτηση όπου απαιτείται και ότι έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες (σε ποιους;), παρουσιάστηκε σήμερα συνάδελφος διοικητικός στο χώρο του γκαράζ και μάζευε ονόματα στην τύχη προκειμένου να περάσουν την διαδικασία του τεστ.

Χωρίς κανένα σχέδιο και κανένα πρόγραμμα, ποιοι πρέπει δηλαδή να προηγηθούν βάσει των επαφών που είχαν με τους συναδέλφους που διαγνώστηκαν ήδη θετικοί στον κορωνοϊό και ποιοι να ακολουθήσουν, γράφτηκαν μόνο 16 για ιχνηλάτηση που δεν είναι ούτε καν αντιπροσωπευτικό δείγμα για το σύνολο των εργαζομένων που εργάζονται στο γκαράζ της οδού Ρετσίνα 45.

Σε πλήρη ταύτιση με την κυβέρνηση το απαντητικό έγγραφο της δημοτικής αρχής  καταλήγει με την «ατομική ευθύνη» προκειμένου να πετάξει το μπαλάκι στους ίδιους τους εργαζόμενους και να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες.

Όπως είχαμε επισημάνει και στο έγγραφό μας το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά δεν επιδιώκει να κλείσουν οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν καθημερινά τις αυξημένες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, αλλά απαιτούμε υπηρεσίες και συνθήκες που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Απαιτούμε από την δημοτική αρχή :

Την άμεση απολύμανση όλων των χώρων εργασίας της υπηρεσίας καθαριότητας – ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων – μηχανημάτων.

Την άμεση ιχνηλάτηση  με την πραγματοποίηση τεστ σε όλους τους εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας – ανακύκλωσης

Την άμεση χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων προστασία για την μετάδοση του κορωνοϊού (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ), όπως ποτέ αυτή δεν έγινε από την εμφάνιση της πανδημίας.


 Η απάντηση της δημοτικής αρχής Πειραιά ΕΔΩ

δημοσίευσε ...