Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Η απολογία μου στη δίκη για στην συνδικαλιστική δίωξη του δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη


Κύριε πρόεδρε, κυρία εισαγγελέας

Επειδή κατά την ακροαματική διαδικασία δεν επιτρέπεται κανενός είδους παρέμβαση από μέρους μας, ζητώ τώρα από το δικαστήριο σας να καλέσει τον κατήγορο δήμαρχο Αλίμου κ Ανδρέα Κονδύλη, να ανακαλέσει τον συσχετισμό που έκανε στην αρχή της διαδικασίας και προσομοίασε εμάς και την νόμιμη συνδικαλιστική παρέμβαση μας στην συνεδρίαση στις 12 Ιούλη 2017, με τις εγκληματικές ενέργειες των ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης χ.α.

Το ζητώ αυτό, γιατί τόσο για εμένα όσο και για τους υπόλοιπους συγκατηγορουμένους που είμαστε ενεργά μέλη του αντιφασιστικού κινήματος, που δώσαμε αγώνα για να καταδικαστεί η εγκληματική - φασιστική οργάνωση της χ.α. και συνεχίζουμε να δίνουμε αγώνα για να σπάσει το αυγό του φιδιού και κάθε «εκκολαπτικός» μηχανισμός του, ΑΠΟΤΕΛΕΙ προσβολή και ύβρη κάθε συσχετισμός ή προσομοίωση με τους φασίστες της χ.α. και τις εγκληματικές τους ενέργειες.

Τη δίκη, μαζί με συναδέλφους και συντρόφους – συναγωνιστές παρακολουθεί και η οικογένειά μου.

Μπροστά λοιπόν στις δύο μου κόρες που είναι και αυτές ενεργά μέλη του αντιφασιστικού κινήματος και έχουν μεγαλώσει με τις αρχές της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, να αποκαλεί τον πατέρα τους φασίστα και υποστηρικτή της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης χ.α.

Γιατί αυτό έκανε ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης.

Αν για κάποιους που συνεργάζονται στα δημοτικά συμβούλια με τα ναζιστικά μορφώματα και παίρνουν μαζί αποφάσεις, ο όρος φασίστας τους αφήνει αδιάφορους ή ακόμα μπορεί να αποτελεί γι’ αυτούς τιμητική διάκριση, για εμένα προσωπικά, ξαναλέω, ότι αποτελεί ταπεινωτική προσβολή και βρισιά.

Γι’ αυτό το λόγο ζητώ να τον καλέσετε να ανακαλέσει.

Για τα πραγματικά γεγονότα για τα οποία μας κατηγορούν έχω να καταθέσω τα εξής.

Με την ιδιότητα του Α’ αντιπροέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ μαζί με άλλα συνδικαλιστικά στελέχη της ομοσπονδίας, της ΑΔΕΔΥ, του τοπικού συλλόγου εργαζομένων, εργαζόμενους, συμβούλους δημοτικών παρατάξεων και δημοτών, στις 12 Ιούλη 2017  πραγματοποιήσαμε για δεύτερη φορά μια καθόλα νόμιμη και εντελώς ειρηνική παρέμβαση (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία), στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Αλίμου, για την παραπομπή της συναδέλφισας, αντιπροέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου Δήμητρας Δημητρίου, στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης.

Σύμφωνα με την πρόσκληση η συνεδρίαση διεξαγόταν σύμφωνα με τις διατάξεις των αρθ. 62 και 63 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ / 87). Αν ανατρέξουμε στην συγκεκριμένες διατάξεις πουθενά δεν αναφέρει για «μυστική»!!! συνεδρίαση ή έστω για συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

Όπως επίσης στην πρόσκληση φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν κοινοποιείται στην διωκόμενη συνάδελφο.

Η παρέμβαση μας έγινε γιατί γνωρίζαμε ότι είναι μια συνεδρίαση,

Σκανδαλώδης, γιατί η δημοτική αρχή Αλίμου επιχειρούσε την πειθαρχική δίωξη της αντιπροέδρου του σωματείου, μιας εργαζόμενης των 700 ευρώ και μητέρας δύο παιδιών, με σκοπό την απόλυσή της.

Παράνομη, καθώς είχαν εκπνεύσει τα χρονικά όρια της διαδικασίας της πειθαρχικής δίωξης όπως αυτά ορίζει η νομοθεσία και συγκεκριμένα ο νόμος 3584/2007 αλλά και γιατί δεν είχε γίνει ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη κλήτευση με την ημέρα, την ώρα και τον τόπο στην πειθαρχικά διωκόμενη, όπως επίσης ορίζει με σαφήνεια ο ν. 3584/2007. Αυτό άλλωστε αποφάνθηκε και το ΣΕΕΔΔ στο πόρισμα που σας έχει κατατεθεί και

Αιφνιδιαστική, καθώς στην παρέμβαση που είχαμε πραγματοποιήσει στη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου με το ίδιο θέμα στις 4 Απρίλη 2017, ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης είχε δεσμευτεί παρουσία αστυνομικής δύναμης με επικεφαλής τον Ταξίαρχο κ. Τσιγαρίδα, ότι θα πραγματοποιήσει πρώτα συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ΑΔΕΔΥ και τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Αλίμου και μετά θα προχωρήσει σε νέα συνεδρίαση του πειθαρχικού οργάνου. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με τους όρους του δημάρχου και με τελική απόφαση, όπως καθαρά φαίνεται και από το 13σέλιδο απόσπασμα πρακτικού συνεδρίασης που συντάχθηκε και είναι κατατεθειμένο και στο δικαστήριο σας.

Όπου όπως θα διαβάσετε ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά για την συνεδρίαση που διακόπηκε στις 4 Ιούλη από την παρέμβαση συνδικαλιστικών στελεχών, ΚΑΜΙΑ αναφορά δεν κάνει για επεισόδια, για γεγονότα και ότι άλλο ακούστηκε σε όλη την διαδικασία μέχρι σήμερα από την πλευρά των κατήγορων και των μαρτύρων κατηγορίας.

Αντίθετα καταλήγει στο ότι, η επιτροπή αφού άκουσε την εισήγηση του προέδρου και μετά από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη τους όλα τα ανωτέρω, αποφασίζει κατά πλειοψηφία με 5 ψήφους υπέρ και 1 ψήφου κατά, την επιβολή ποινής…..!!!!

Αυτό το πρακτικό υπογράφει ο πρόεδρος της επιτροπής, μηνυτής μου, δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, η γραμματέας της συνεδρίασης που ήταν και μάρτυρας κατηγορίας και τα μέλη της επιτροπής επίσης μηνυτές μου.

Γι’ αυτό και η αστυνομία που είχε κληθεί εξαρχής και βρισκόταν στον προαύλιο χώρο και στο ισόγειο, δεν ήρθε ούτε στην αίθουσα αλλά ούτε και στον όροφο όπου βρισκόμασταν γνωρίζοντας πολύ καλά, όπως είχε διαπιστώσει από την προηγούμενη φορά, ότι πρόκειται για νόμιμη και ειρηνική παρέμβαση.

Γι’ αυτό άλλωστε και η αστυνομία δεν προχώρησε και σε καμία σύλληψη ή αυτόφωρη διαδικασία, όπως θα ήταν λογικό, αν ίσχυαν και είχαν διαδραματιστεί όλα αυτά τα συκοφαντικά που μας κατηγορούν και ακούστηκαν από τους κατήγορους και τους μάρτυρες κατηγορίας.

Χρειάζονταν χρόνο ο δήμαρχος Αλίμου και οι υπόλοιποι μηνυτές ώστε να σκηνοθετήσουν το σκηνικό «γυαλιά - καρφιά» που αντιφατικά ο καθένας περιέγραψε και να κατασκευάσουν τις κατηγορίες που μας έχουν αποδώσει. Αυτόν τον χρόνο τον είχαν άπλετο όταν εμείς αποχωρήσαμε από το δημαρχείο και κατέθεσαν την μήνυση δύο μήνες μετά από την συγκεκριμένη ημερομηνία της συνεδρίασης. Την δε απόφαση της κατάθεσης της μήνυσης η οικονομική επιτροπή του δήμου την πήρε ακόμα ένα μήνα μετά την κατάθεση της.

Δεν αποτελεί απειλή όταν προειδοποιείς κάποιον  να σταματήσει κάτι που κάνει και είναι παράνομο όπως ήταν η συνεδρίαση που τελικά ομοίως αποφάνθηκε και το ΣΕΕΔΔ. Αυτό και μόνο προσπαθήσαμε να κάνουμε εξηγώντας στον δήμαρχο και στο σώμα τον λόγο της παρουσίας μας και το αίτημα μας προκειμένου να αποτραπεί η απόλυση της συναδέλφισας.

Ένταση υπήρξε αλλά προκλήθηκε από τον δήμαρχο που δεν ήθελε καν να μας ακούσει και τις προκλήσεις της κ. Σύρμα λέγοντας μας ειρωνικά ότι «πάρτε δρόμο, εμείς δεν μασάμε από τέτοια».

Επίσης είναι χαρακτηριστικό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόσφατο δελτίο τύπου δημοτικής παράταξης Αλίμου για το πως γίνονται οι συνεδριάσεις ακόμα και των δημοτικών συμβουλίων. Η δημοτική παράταξη «ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ» καταγγέλλει τον δήμαρχο κ Ανδρέα Κονδύλη και τον πρόεδρο κ. Διαμαντή ότι τα τελευταία χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο του Αλίμου παραβιάζεται κάθε αρχή δημοκρατικού διαλόγου και κανονισμού του Δ.Σ. και παρεμποδίζεται συστηματικά και μεθοδευμένα η δυνατότητα της μειοψηφίας να διατυπώνει ως οφείλει θέσεις και κριτική…..  

Ακούσαμε από τους κατήγορους και ειδικά από τον δήμαρχο Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη να υποστηρίζει ότι δρούσαμε αυτοβούλως και έξω από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου έχουμε εκλεγεί με την ψήφο των εργαζομένων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αμέσως μετά την κοινοποίηση της μήνυσης που μας έγινε έβγαλε ανακοίνωση όπου αφενός στήριζε την παρέμβαση μας και αφετέρου κατήγγειλε την πρακτική του δημάρχου Αλίμου να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά συνδικαλιστών και τον καλούσε να τις αποσύρει. Το ίδιο έπραξε και η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ διαχρονικά έχει εκδώσει πολλές ανακοινώσεις – καταγγελίες για την πρακτική και πολιτική που εφαρμόζει ο δήμαρχος Αλίμου σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καταγγελίες που αφορούν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών ή τις αναθέσεις σε εργολάβους, απολύσεις εργαζομένων, κατάργηση δικαιωμάτων, ανάθεση αλλότριων καθηκόντων και άλλα.

Δεν είναι ψέμα, όπως ισχυρίστηκε ότι είναι ο κατήγορος και δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης και μάλιστα απείλησε τον μάρτυρα, Γεν. Γραμματέα της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μέλος της Ε.Ε του ΠΑΜΕ Βασίλη Πετρόπουλο με νέες μηνύσεις, ότι η ομοσπονδία στις 3/9/2019 με αρ. πρωτ. 308 εξέδωσε ανακοίνωση που κάνει λόγο για το ανάλγητο πρόσωπο του δημάρχου Αλίμου και την φασίζουσα νοοτροπία του, γιατί απαγόρευσε στους εργαζόμενους του δήμου να παραστούν στην κηδεία συναδέλφου τους που έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα.

Από μόνοι τους ο δήμαρχος Αλίμου και οι κατήγοροι έδωσαν πολιτική και ταξική διάσταση στη δίκη. Έκαναν λόγο πολλές φορές ότι ανήκουμε σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και παράταξη, κάτι που φυσικά ποτέ δεν κρύψαμε και ούτε πρόκειται ποτέ να το κρύψουμε, ενώ μίλησαν και απαξιωτικά για την εργατική τάξη, διαχωρίζοντας η κ. Σημητροπούλου  τον δικό μας κόσμο από τον δικό τους κόσμο. Θα είχε βέβαια ενδιαφέρον να ακούσουμε σήμερα από την κ. Σημητροπούλου ως νέα αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ για τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ για αυτόν τον ταξικό προσανατολισμό που χρησιμοποίησε, αλλά και τις συνδικαλιστικές διώξεις που η ίδια εφαρμόζει.

Κ πρόεδρε και κα εισαγγελέας,

Βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας όχι για ποινικά κολάσιμες πράξεις, αλλά για την συνδικαλιστική μου δράση και την συχνή παρουσία μου στους χώρους εργασίας του Δήμου Αλίμου και τις παρεμβάσεις μου στα δημοτικά συμβούλια, για τα προβλήματα των εργαζομένων που δημιουργεί η δημοτική αρχή αλλά και η πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.

Γι’ αυτό τον λόγο με έχει στοχοποιήσει ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή Αλίμου και αυτά που λένε ότι βρήκαν τα στοιχεία μου από διαδικτυακή  αναζήτηση είναι απλά προφάσεις, όλοι τους με ήξεραν στο δήμο.

Το μένος του Δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη κατά του συνδικαλιστικού κινήματος είναι γνωστό σε όλο το πανελλήνιο  από την σωρεία μηνύσεων και εξωδίκων που έχει στείλει σε συνδικαλιστικά στελέχη και συνδικάτα πανελλαδικά, γιατί τόλμησαν κατά το δήμαρχο να του ασκήσουν κριτική και να στηρίξουν εργαζόμενους που διώκονται από τον ίδιον.

Οι συνδικαλιστές και η δράση μας αποτελούμε καρφί στο μάτι της δημοτικής αρχής Αλίμου, όπως και της κυβέρνησης που θέλουν να απαλλαγούν από το συνδικαλιστικό κίνημα, από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Θέλουν τους εργαζόμενους μοιραίους άβουλους και σκυφτούς να περιμένουν ένα θαύμα με συνδικάτα απαξιωμένα και στο γύψο, για να μπορούν εφαρμόζουν την πολιτική της εκμετάλλευσης και της υποβάθμισης των εργαζομένων.

Στόχος του δημάρχου Αλίμου και των υπόλοιπων μηνυτών από την δίκη μας είναι να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να μας περιφέρουν ως παράδειγμα στο τι παθαίνει όποιος αντιδρά και αντιστέκεται στις αποφάσεις τους.

Το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται από τέτοιες ενέργειες. Οι αγωνιστές συνδικαλιστές δεν φιμώνονται και θα συνεχίσουν να είναι η πρωτοπορία στους αγώνες και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για εργασία με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης μας, εμείς είμαστε δικαιωμένοι απέναντι στους συναδέλφους μας που μας εμπιστεύονται και μας εκλέγουν επί σειρά ετών για εκπροσώπους τους.

Είμαστε δικαιωμένοι για έναν και μόνο λόγο, γιατί η συναδέλφισα εργαζόμενη των 700 ευρώ, μητέρα δύο παιδιών,  συνεχίζει στην εργασία της και έχει αθωωθεί τελεσίδικα από τα ελληνικά δικαστήρια για τις κατηγορίες που τις είχε αποδώσει ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.

------

Τελικά, μετά από τέσσερις ημέρες δίκης οι τρεις συγκατηγορούμενοι μου Κατερίνα Γιαννούλια (ΑΔΕΔΥ) Μάριος Κατσουρός (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και Γιάννης Καπράλος (Σύλλογος Εργαζομένων Δ. Αλίμου) αθωώθηκαν πανηγυρικά.

Εγώ κρίθηκα ένοχος και καταδικάστηκα σε 9μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, ποινή στην οποία άσκησα έφεση.

Αν νομίζουν ότι με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τις ποινές θα μας φιμώσουν και θα φύγουμε με την «ουρά στα σκέλια», γελιούνται. Αυτές οι ενέργειες μας πεισμώνουν και μας δυναμώνουν να παλέψουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις αυθαιρεσίες, τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία του σάπιου πολιτικού συστήματος μέρος του οποίου είναι και οι δήμαρχοι.

Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το δίκιο του εργαζόμενου με οποιοδήποτε κόστος και μέσα από τις γραμμές του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος θα δυναμώσουμε την πάλη κατά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και ενάντια του καπιταλισμού που την γεννά.

Ευχαριστώ πολύ όλους τους συναδέλφους, συναγωνιστές και συντρόφους που παραβρέθηκαν στην πολυήμερη δίκη μας και μας στήριξαν με την παρουσία τους, όπως και όλους τους αλληλέγγυους και τα συνδικάτα πανελλαδικά που μας στήριξαν με τις ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα συμπαράστασης.

Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω προσωπικά την δικηγόρο μας Αντωνία Λεγάκη που έδωσε πραγματικές μάχες με τα «θηρία» του συστήματος όλες αυτές τις ημέρες αποδεικνύοντας  με την υπεράσπισή της τόσο την αθωότητα μας όσο και ότι η δίκη ήταν ξεκάθαρα κατά της συνδικαλιστικής μας δράσης με πολιτικές και ταξικές διαστάσεις.

Αντωνία σ’ ευχαριστώ!

Βασίλης Γκιτάκος

 

δημοσίευσε ...