Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Ζωές στα σκουπίδια…



Του Αλέκου Γαϊτάνου (πρ. προέδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου)
Αργά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, εν μέσω καύσωνα ίσως στην πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού, έφθασε το μαντάτο στους συμβασιούχους εργάτες καθαριότητας των Ο.Τ.Α. Ο λόγος για την περίφημη εγκύκλιο Σκουρλέτη, με την οποία εν είδει τελεσιγράφου, καθίστανται τετελεσμένες από 7 Ιούνη οι απολύσεις χιλιάδων εργατών καθαριότητας σε όλους τους Δήμους της Χώρας, μεταξύ δε αυτών και 48 συναδέλφων από το Δήμο της Χίου.

Ήταν η 7η Ιούνη, ημερομηνία στην οποία οι διαρροές αρκετών ημερών πριν, απέκτησαν σάρκα και οστά και η πολυαναμενόμενη απόφαση για τους συμβασιούχους εργάτες του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα. Ναι καλά καταλάβατε, το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το ίδιο δικαστήριο του οποίου Σύμβουλος του, είναι μέλος του διαβόητου μνημονιακού «Παρατηρητηρίου» Οικονομικών των Ο.Τ.Α και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Έτσι λοιπόν ένα μήνα μετά εν μέσω καύσωνα, την ώρα του απόλυτου αιφνιδιασμού μεσημέρι Παρασκευής, ο Υπουργός απέστειλε στους εργάτες την εγκύκλιο-απόλυσης τους από τη δουλειά. Ήταν η ώρα που οι εργάτες επέστρεφαν στα σπίτια τους από το μάζεμα των σκουπιδιών στους δρόμους. Ήταν δύο μέρες μετά τη συνθηκολόγηση της Ομοσπονδίας, το σπάσιμο της απεργίας και τις κίβδηλες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού περί διασφάλισης της εργασιακής προοπτικής όσων συμβασιούχων μαζεύουν τα σκουπίδια μας.
Τα σκουπίδια βέβαια μαζεύτηκαν. Η διασαλευθείσα τάξις αποκατεστάθη. Η προσβλητική εικόνα του «πολιτισμού» μας έπαψε να υφίσταται. Η ζωή μας επανέρχεται στην κανονικότητα. Οι «ταραξίες» της καθημερινότητας μας κατατροπώθηκαν. Ο συνδικαλιστικός «πατερναλισμός» ηττήθηκε κατά κράτος. Οι εργάτες απολύθηκαν. Οι Ζωές στα σκουπίδια…

δημοσίευσε ...