Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Β. Γκιτάκος : Οι δήθεν αυξήσεις στους μισθούς είναι στη ληστρική λογική της κυβέρνησης «1 σου δίνω 3 σου παίρνω».

 


Συναδέλφισες, συνάδελφοι

Η σημερινή συγκέντρωση πραγματοποιείται κάτω από το βάρος των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές της χώρας, καταστρέφοντας λαϊκές περιούσιες και  φυσικό πλούτο αλλά στοιχίζοντας και ανθρώπινες ζωές, όπως του κτηνοτρόφου και των δύο χειριστών του ΚΑΝΑΝΤΕΡ στην Κάρυστο. Και γι’ αυτούς τους νέους ανθρώπους, όπως στα εργοδοτικά εγκλήματα, δεν φταίει ούτε η κακιά στιγμή ούτε το κακό το ριζικό τους. Φταίει η εγκληματική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης άλλα και όλων των προηγούμενων που βάζει το κέρδος πάνω από τις ζωές μας.

 

Γι’ αυτό βρισκόμαστε και εμείς εδώ σήμερα κάτω από αυτές τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν, γιατί δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία της κυβέρνησης.

Γιατί δεν επιτρέπουμε η κυβέρνηση να μας θεωρεί ιθαγενείς που με καθρεφτάκια μπορεί να μας εξαπατήσει.

Γιατί οι αυξήσεις στους μισθούς που θέλουν να νομοθετήσουν είναι ψίχουλο και όχι παντεσπάνι όπως το παρουσιάζουν σε εμάς, αλλά και στο λαό προκειμένου να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός.

Μετά από μια δωδεκαετία 3 σκληρών μνημονίων και του πετσοκόμματος των μισθών, που εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ,  όχι μόνο δεν αναπληρώνονται οι απώλειες που είχαμε αλλά δεν καλύπτεται ούτε στο ελάχιστο η πραγματική τους μείωση των τελευταίων χρόνων.

Έχουν το θράσος και μιλούν προκλητικά για «μέτρα που δεν θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική πορεία», για «μέτρα ρεαλιστικά και κοστολογημένα», βάζοντας στον κρεβάτι του «Προκρούστη» τις ανάγκες των εργαζομένων για αξιοπρεπή μισθό και ζωή, την ώρα που η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων καλπάζει.

Η οικονομία «αντέχει» να έχουμε 150 εταιρείες στο χρηματιστήριο το 2022 με αύξηση κερδών στο 303%,

«αντέχει» να δίνονται δεκάδες δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης σε επενδύσεις - ενισχύσεις μεγάλων επιχειρήσεων,

«αντέχει» να φορολογούνται «εθελοντικά» οι εφοπλιστές και οι ακτοπλόοι να επιδοτούνται με 130 εκατ. ευρώ τον χρόνο,

 Όταν όμως από τις αυξήσεις στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής ανάγκης, στα καύσιμα και στην ενέργεια, στα ενοίκια και τη φοροληστεία,  ο μισθός εξαφανίζεται από τις πρώτες ημέρες του μήνα, η οικονομία δεν αντέχει για περισσότερα από 40 με 50 ευρώ τον μήνα για τον εργαζόμενο δημόσιο υπάλληλο.

Η κυβέρνηση συνειδητά συντηρεί συνειδητά  τη σύνδεση των μισθών με τη στοχοθεσία και την αντιδραστική «αξιολόγηση», με τα γνωστά «μπόνους» μετατρέποντας συνολικά τη Δημόσια Διοίκηση σε εργαλείο εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών μέτρων υπέρ του κεφαλαίου, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων.

Ενώ επίσης συνειδητά «αυξάνει» το επίδομα θέσης ευθύνης κατά 30% ενισχύοντας κατά κύριο λόγο τα υψηλόβαθμα στελέχη για να υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική της.

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

Ο εμπαιγμός των δήθεν αυξήσεων στους μισθούς είναι ενταγμένος και αυτός στη ληστρική λογική του 1 σου δίνω 3 σου παίρνω. Αποτελεί το «τυράκι» στη φάκα των προαπαιτούμενων σκληρών μέτρων του Ταμείου Ανάκαμψης, των αιματοβαμμένων  πρωτογενών πλεονασμάτων, της εξασφάλισης της επενδυτικής βαθμίδας, του ανταγωνισμού και της «ανάπτυξης» των λίγων.

Οι οξυμένες ανάγκες των εργαζομένων και στο Δημόσιο, δεν καλύπτονται ούτε με ψίχουλα, ούτε και με τα pass της κοροϊδίας.

Απέναντι στην επίθεση απαντάμε με αγώνα για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Αγώνας που δεν σταματά σήμερα εδώ, αλλά συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά ακόμα πιο αποφασιστικά για:

>Αυξήσεις 20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

>Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

>Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική «αξιολόγηση» και στοχοθεσία.

> Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας.

>Κατάργηση της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».

>Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017

>Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία.

>Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και χορήγησή του χωρίς καμία περικοπή.

>Αύξηση και επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου για το σύνολο των υπαλλήλων.

Καλή δύναμη!



δημοσίευσε ...