Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Β. Γκιτάκος : Ούτε «τακτοποίηση» ούτε «προκηρύξεις», μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κρατική χρηματοδότηση.


 

Τοποθέτηση του Βασίλη Γκιτάκου, γραμματέα του ΣΟΜΕΔΠ και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πανελλαδική σύσκεψη προέδρων Σωματείων – Συλλόγων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ακούσαμε πριν λίγο συνάδελφο της ΣΥΝ.ΑΝ. να διατυπώνει πολιτικό και όχι κομματικό σχόλιο, όπως ισχυρίστηκε, να ενοχλείτε από αναρτήσεις μετά τις εκλογές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από συνδικαλιστικά στελέχη που μιλάνε για «μπλε θάλασσες» και «κόκκινες πλατείες». Δεν ενοχλήθηκε όμως ο συνάδελφος όταν συνδικαλιστικά στελέχη της παράταξης του εκφράζουν απροκάλυπτα την «στεναχώρια» τους για την παραίτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα πλέκοντας το εγκώμιο του….

Συναδέλφισες και συνάδελφοι

οι εκλογές τελείωσαν και μπροστά μας έχουμε την επόμενη μέρα.

Που όπως είχαμε δηλώσει,

εμείς και την επόμενη μέρα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και στα προβλήματα που θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση να δημιουργεί η αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά είμαστε και μπροστά στους αγώνες.

Και αυτό το αποδεικνύεται με την  αναστολή δεκάδων κατασχέσεων λαϊκής κατοικίας που πετυχαίνει καθημερινά το οργανωμένο εργατικό κίνημα.

Τις προθέσεις της η κυβέρνηση της έδειξε από την πρώτη ημέρα με την παράδοση – παραλαβή των υπουργείων και τις δηλώσεις που έκαναν οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης. Δεν μας εξέπληξε το γεγονός αφού πολύ καλά γνωρίζαμε το τι θα ακολουθήσει μέσα από τις δεσμεύσεις που έχουν δώσει σε ΕΕ ΗΠΑ ΝΑΤΟ και κεφάλαιο.

Το ομολογούσε άλλωστε προεκλογικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρας, το καταδείκνυε περίτρανα η εαρινή έκθεση της κομισιόν, το δήλωναν απερίφραστα στελέχη της ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με την παραδοχή τους ότι στα βασικά ζητήματα συμφωνούν όπως συμφωνούσαν και στα κοστολογημένα προγράμματα.

Τι κάνει λοιπόν σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ?

Στη φάκα του υπερμνημονίου του Ταμείου ανάκαμψης προκειμένου να περάσει τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά προαπαιτούμενα βάζει το τυράκι : αυξήσεις στους μισθούς και προσλήψεις στο δημόσιο.

Αλλά με αστερίσκους…

Για τους μισθούς φαίνεται ότι υπάρχει επανασύνδεση με την βαθμολογική εξέλιξη.

Κατάργηση επιδομάτων με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας να έρχεται πάλι στο προσκήνιο.

Μπόνους για τους «άριστους» και γενναίες αυξήσεις στις θέσεις ευθύνης για την εφαρμογή της πολιτικής της.

Για τις δε προσλήψεις οι 10.000 που ακούμε να υπόσχονται αφορούν την υγεία και έρχεται από παλαιότερες υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, ενώ για το υπόλοιπο δημόσιο και τους δήμους προβλέπουν ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ προσωπικού όπου υπάρχουν ανάγκες μέσω μετατάξεων και κινητικότητας. Φέρνοντας αναγκαστικά στη μνήμη μας τα έργα και τις ημέρες της ίδιας κυβέρνησης του πλεονάζοντος προσωπικού, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις κ.ο.κ.

Γι’ αυτό επινοούν ολοένα και ελαστικότερες μορφές και συμβάσεις εργασίας, βουλιάζοντας όλο και περισσότερο την μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, εξυπηρετώντας έτσι το μικρό επιτελικό κράτος που θέλουν να συστήσουν, την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την κερδοφορία των λίγων.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την κατάσταση του προσωπικού στο δήμο Πειραιά που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους.

Το Ιούλιο του 2023 εργάζονται στο δήμο Πειραιά :

ΜΟΝΙΜΟΙ :

838

ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ :

206

ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ :

283

ΟΑΕΔ 1+1 ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ :

80

ΟΑΕΔ ΚΟΙΝΟΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :

75 (210)

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ :

556 !!!

ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ 50 -50 ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΥΝ & ΛΙΓΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Και ερχόμαστε στον Ετήσιο Προγραμματισμό Προσλήψεων που ζητάει το Υπουργείο Εσωτερικών από τους δήμους στο πλαίσιο του 1 προς 1.

Με στοιχεία του 2022

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ   Ι Δ Ο Χ

557

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ

45

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΑΙΤΗΜΑΤΑ

15

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ–ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ-ΚΙΝΗΤΙΚΟΤ

17 ΜΟΝΙΜΟΙ

  9 ΑΟΡΙΣΤΟΥ

 

Γιατί αφού είχαμε 45 αποχωρίσεις το αίτημα ήταν μόνο για 15 ?

Την απάντηση την δίνει το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και προβλέπει ότι στον προγραμματισμό υπολογίζεις μόνο την αυτοδίκαιη απόλυση δηλαδή μόνο όσους συνταξιοδοτούνται στα 67 όλες οι άλλες περιπτώσεις συνταξιοδότησης όπως με το καθεστώς των ΒΑΕ δεν υπολογίζονται.

Εν κατακλείδι να αναφέρω ότι την τελευταία δεκαετία στο δήμο Πειραιά οι αποχωρήσεις ήταν 900 και προσλήφθηκαν μόλις 250 περίπου μόνιμοι εργαζόμενοι συμπεριλαμβανομένων και της 3Κ που οι αγώνες μας τους επέβαλλαν.

Αντίθετα με όλα αυτά στον «Αναπτυξιακό Οργανισμό Δήμος Πειραιά Α.Ε» προσλήφθηκαν άμεσα 31 μηχανικοί όταν τόσους δεν έχουν όλες οι υπηρεσίες του δήμου μαζί…!!!

Γιατί εκεί οδηγούν οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού που τις εκμεταλλεύονται ως άλλοθι οι δήμαρχοι και τις αντιμετωπίζουν με ολιγόμηνους κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους. Στους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς», στις ιδιωτικοποιήσεις και στις εργολαβίες.

Ας γειωθούν λοιπόν με την πραγματικότητα όσοι θεωρούν τους δήμαρχους και την ΚΕΔΕ ως συμμάχους και μιλάνε «κοινή περπατησιά» και κοινά συμφέροντα. Γιατί η πλειοψηφία των δημάρχων στηρίζουν και εφαρμόζουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Μπορεί να χτυπάνε στην πλάτη με δήθεν κατανόηση τους συμβασιούχους, μπορεί ακόμα και να έρχονται στα δικαστήρια για την δήθεν υποστήριξη τους αλλά όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα που ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρωτά τον δικηγόρο του δήμου αν συνομολογεί ο δήμος, οι δικηγόροι απαντούν αρνητικά γιατί ούτε απόφαση δημοτικού συμβουλίου υπάρχει, ούτε βεβαίωση οικονομικής υπηρεσίας.

Άλλωστε από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των δημάρχων δεν κούνησε ούτε το μικρό της δακτυλάκι σε όλες τις αντιδραστικές νομοθετικές διατάξεις διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων που έχουν να κάνουν με το τσεκούρεμα των ΚΑΠ, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πολλά άλλα. Αντίθετα οι ίδιοι είναι που πολλές φορές τις εισηγούνται ή συναινούν με αυτές τις διατάξεις.

Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι σωτήρες δεν υπάρχουν, όπως και κανένας υπουργός ή δήμαρχος δεν θα λύσει τα προβλήματα μας. Καθώς τίποτα δεν μας έχει χαριστεί, όλα τα διεκδικήσαμε και τα κατακτήσαμε με τους αγώνες μας!!!

Οι ελλείψεις προσωπικού και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που οι δήμοι αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πεδίο δοκιμής τους, εκτός από τους εργαζομένους που τους οδηγούν στην ομηρία και την ανασφάλεια, από τα στοιχεία που έχουμε οδηγούν και σε τραγικά εργατικά ατυχήματα – δυστυχήματα. Και θα πρέπει και εμείς να εντάξουμε στη ΣΣΕ μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων όπως έχουν προχωρήσει άλλοι κλάδοι. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης που με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι μετά από ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα που στοίχησε την ζωή ενός συναδέλφου και σακατεύτηκαν άλλοι τρεις, κατάφεραν να κάνουν υποχρεωτική την εφαρμογή της ΣΣΕ που στο μεγαλύτερο μέρος της εμπεριέχει μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων. Όταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με νόμο έθεταν στην ευχέρεια της εργοδοσίας την εφαρμογή ή μη της ΣΣΕ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να εναντιωθούμε σε καμία αγωνιστική κινητοποίηση που θα είναι στην κατεύθυνση της μόνιμης και σταθερής εργασίας με δικαιώματα για όλους. Ωστόσο θα πρέπει να μας προβληματίσει και για το ενδιάμεσο συνέδριο της ομοσπονδίας το γεγονός ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει απομείνει η μοναδική μεγάλη ομοσπονδία που δεν εντάσσει τους συμβασιούχους στη δύναμη της. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν ακόμη σωματεία που αποκλείουν τους συμβασιούχους ή βάζουν αστερίσκους και περιορισμούς.

Να έχουμε καθαρό και χωρίς διγλωσσία ότι μιλάμε για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κρατική χρηματοδότηση. Και επειδή «δυσφορείτε» στο άκουσμα της κρατικής χρηματοδότησης, να εξηγήσουμε ότι όταν μιλάμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ποιος θα καλύψει τη μισθοδοσία τους ο δήμος ή το κράτος? Όταν μιλάμε για μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, επίσης ποιος θα καλύψει την μισθοδοσίας τους, ο δήμος ή το κράτος? Γιατί παραξενεύεστε?

Δεν μιλάμε ούτε για «τακτοποίηση», γιατί οι εργαζόμενοι σε καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας δεν είναι πράγματα να τα τακτοποιήσεις σε ένα ράφι, ούτε μιλάμε για προκηρύξεις που τελικά αφήνουν απ’ έξω σημαντικό αριθμό συμβασιούχων όπως έγινε με την 3Κ ή το ΒΣΣ.

Όπως και ότι δεν μιλάμε μόνο για την κατάργηση της διάταξης Βορίδη, γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα καλά αρματωμένο νομοθετικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης και των δημάρχων που μέσα σ’ αυτό εντάσσεται και η συγκεκριμένη διάταξη.

Και επειδή ακούμε πολλά τις τελευταίες ημέρες και εκφράζονται και αγωνίες από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για το αν θα πετύχει η κυβέρνηση στο αντεργατικό και αντιλαϊκό έργο της

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε  κανένα λόγο να μοιραστούμε αυτές τις αγωνίες  για το πώς θα τα πάει η κυβέρνηση.

Το ακριβώς αντίθετο πρέπει να μας απασχολεί, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε ο καθένας στις εκλογές,

Πώς θα βάλουμε περισσότερα και μεγαλύτερα εμπόδια στην αντεργατικά και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Πώς θα πιέσουμε με τον αγώνα μας για να αποσπάσουμε έστω και μικρές ανάσες, μικρές ή μεγαλύτερες κατακτήσεις

Πώς θα δυναμώσουν οι αγώνες και η οργάνωση στο κίνημα

Πώς θα μεγαλώνουν - με τη δική μας καθοριστική παρέμβαση - οι ρωγμές σ' αυτό το σάπιο σύστημα, που ανακυκλώνει αδιέξοδα σε βάρος μας.

Υπό αυτήν την έννοια να οργανώσουμε τον αγώνα μας

Για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κρατική χρηματοδότηση

Για κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου που απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων

Αυξήσεις στους μισθούς 20%

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

Ξεπάγωμα της διετίας 16 – 17 για την μισθολογική εξέλιξη

Έχοντας κατά νου ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι πανίσχυρη όταν υπάρχει δυνατό εργατικό – λαϊκό κίνημα

Καλή δύναμη και καλούς αγώνες!

δημοσίευσε ...