Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

ΣΟΜΕΔΠ: Η Δημοτική Αρχή Πειραιά λειτουργεί εκδικητικά και τιμωρητικά σε όσους δεν πάνε με τα "νερά" της


 

Μετά τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής Πειραιά κατάφερε τελικά με την τρίτη προσπάθεια να περάσει τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου Πειραιά.

Χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει, οι αυθαιρεσίες, παρατυπίες, παρανομίες, η ωμή παρέμβαση του δημάρχου Πειραιά στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ο αποκλεισμό του αιρετού μέλους των μονίμων υπαλλήλων από την συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αλλά πρωτίστως η «χείρα βοηθείας» του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ήταν τα συστατικά της «επιτυχίας» της δημοτικής αρχής.

Δεν είναι άλλωστε πρωτοτυπία το σύστημα να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, θεμιτά ή αθέμιτα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον σκοπό του, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πως θα απαξιωθούν οι υπηρεσίες του δήμου, πως θα γίνουν πιο δυσλειτουργικές, πως θα εντατικοποιηθεί ακόμα περισσότερο η εργασία, πως θα δίνονται με μεγαλύτερη ευκολία εργολαβίες σε ιδιώτες, πως θα λειτουργήσει ο δήμος ως προθάλαμος του «Αναπτυξιακού Οργανισμού Α.Ε», πως θα βολέψουμε τους «δικούς μας» σε θέσεις ευθύνης ενόψει και των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη.

Μετά την τόσο «μεγάλη επιτυχία» του ΟΕΥ ήρθε η ώρα της εκδίκησης για τον δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και το γραφείο του απέναντι σε όσους δεν συμμορφώνονται με την πολιτική και τις επιλογές του.

Το απειλητικό «θα τα πούμε μετά» του δημάρχου σε πρόεδρο Συλλόγου Εργαζομένων και μέλους του Υπηρεσιακού Συμβουλίου στην παρέμβαση κατά του ΟΕΥ, μεταφράστηκε με την εφαρμογή του ΟΕΥ, σε υποβάθμιση της συναδέλφου από προϊσταμένη τμήματος με πολυετή εμπειρία σε υφιστάμενο υπάλληλο. Όπως και άλλη συνάδελφος, προϊσταμένη τμήματος επίσης με πολυετή εμπειρία, επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της ιδιαιτέρας του δημάρχου να διώξει πειθαρχικά σχολικό καθαριστή και επειδή τόλμησε να αναδείξει με θάρρος τα προβλήματα της υπηρεσίας, θέτοντας την δημοτική αρχή προ των ευθυνών της, είχε την ίδια κατάληξη, από προϊσταμένη τμήματος σε υφιστάμενο υπάλληλο. Δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις. Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις αυθαίρετης υποβάθμισης που δείχνουν ξεκάθαρα το εκδικητικό μένος του δημάρχου και του γραφείου του, σε όποιους δεν πάνε με τα «νερά» τους.

Το εκδικητικό μένος τους όμως δεν σταματά στις τοποθετήσεις διευθυντών, τμηματαρχών και υπαλλήλων κατ’ εφαρμογή του νέου ΟΕΥ. Στο στόχαστρό τους έχουν βάλει και τον γραμματέα του ΣΟΜΕΔΠ Βασίλη Γκιτάκο που τον έχουν αποκλείσει εντελώς από τους σχετικούς πίνακες τοποθετήσεων υπαλλήλων του δήμου και μετά από 8 ημέρες εργασίας από την επάνοδο του μετά την παραίτηση λόγω υποψηφιότητας του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές με το ΚΚΕ στην Α’ Πειραιά,  του διαμήνυσε η υπηρεσία ότι δεν μπορεί να εργάζεται μέχρι να εκδοθεί ΦΕΚ επανόδου.

Όλοι τους, δήμαρχος, γραφείο δημάρχου και υπηρεσία, γνωρίζουν ότι ο νόμος προβλέπει:

«Η επάνοδος συντελείται, αυτοδικαίως, με μόνη την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο στην υπηρεσία και στη θέση από την οποία είχε παραιτηθεί.».

Γιατί λοιπόν σχεδόν 20 ημέρες από την αίτηση επανόδου, καμία ενέργεια δεν έχει προχωρήσει για την επάνοδο στην υπηρεσία του συναδέλφου, έχοντας μισθολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες; Μήπως φταίει το γεγονός ότι ο συνάδελφος έβαλε υποψηφιότητα με το ΚΚΕ και δεν στήριξε τα αστικά κόμματα του σάπιου συστήματος της βάρβαρης εκμετάλλευσης, αλλά αντίθετα βρίσκεται καθημερινά στο πλάι των εργαζομένων και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους;

Προφανώς θεωρούν, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η «αυλή» του, ότι λειτουργώντας τιμωρητικά και εκδικητικά, φθάνοντας μέχρι τον οικονομικό στραγγαλισμό,  θα φιμώσουν τα σωματεία και οι αγωνιστές εργαζόμενοι θα καταστείλουν την μαχητικότητα τους «καταπίνοντας» αγόγγυστα την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της δημοτικής αρχής Πειραιά μαζί με την αντεργατική πολιτική της.

Δεν είναι όμως έτσι επειδή έτσι θέλουν, οι εργαζόμενοι με τον αγώνα και την συσπείρωση στα συνδικάτα ούτε εκφοβιζόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε. Οργανώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων που την στηρίζουν και γεννά εκμετάλλευση και αδιέξοδα για τους εργαζόμενους και τον λαό.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


 

δημοσίευσε ...