Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Ποιοι παίζουν τον «παπά» στους συμβασιούχους του Δήμου Πειραιά;


 

Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Πειραιά να καταθέσει αίτηση ανάκλησης κατά  της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών για την παραμονή εργαζόμενων - συμβασιούχων στην εργασία τους επ’ αόριστο χρόνο, καταδεικνύει απερίφραστα την εχθρική στάση της Δημοτικής Αρχής του κ. Γιάννη Μώραλη απέναντι στους εργαζόμενους.

Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής φανερώνει και τον τεράστιο εμπαιγμό που δέχονται οι εργαζόμενοι από την Δημοτική Αρχή Πειραιά. Από τη μία ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης παρουσιάζεται στα δικαστήρια δήθεν για να υπερασπιστεί τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αλλά ο ίδιος μαζί με τα άλλα μέλη της πλειοψηφίας στη Δημοτική Επιτροπή ψηφίζει να ακυρωθεί απόφαση ακόμα και προσωρινής διαταγής που κέρδισαν 210 εργαζόμενοι – συμβασιούχοι.

Δεν έχουν περάσει πολλές οι ημέρες που ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δήλωνε αντίθετος με την διάταξη «Βορίδη» που υποχρεώνει τους δήμους να ασκούν όλα τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους και μετατρέπουν τις συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Τώρα ξεπερνώντας ακόμα και την αντεργατική διάταξη «Βορίδη», καταθέτει αίτηση ακύρωσης απόφασης προσωρινής διαταγής παραμονής εργαζομένων στην εργασία τους μέχρι την εκδίκαση της αγωγής τους, θέλοντας να πετάξει τους εργαζόμενους στην ανεργία.


Αιτιολογούν δήθεν την απόφαση τους ότι δεν έχει ο Δήμος λεφτά να τους πληρώσει. Αλλά δεν είδαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια να έχει διεκδικήσει η Δημοτική Αρχή Πειραιά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που τα τελευταία 13 χρόνια έχει μειωθεί κατά 60%. Δεν τους είδαμε ποτέ να διεκδικούν με αξιώσεις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αντίθετα για την Δημοτική Αρχή λεφτά υπάρχουν και περισσεύουν για απευθείας αναθέσεις και εργολάβους.

Ντρέπεται και η ντροπή με τέτοιες αποφάσεις, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή εκμεταλλεύτηκε τους εργαζόμενους  πατώντας πάνω στην ανασφάλεια τους και πουλώντας φρούδες ελπίδες, όπως αποδείχθηκε, ότι θα τους στηρίξουν στα δικαστήρια, με μοναδικό σκοπό να τους ξεζουμίζουν καθημερινά.

Είναι ξεκάθαρο ότι λύση για την μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων δεν μπορούν να αποτελούν μόνο τα δικαστήρια που όπως βλέπουμε καθημερινά ακόμα και οι θετικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους προσκρούουν πάνω στην αντιδραστικότητα της πλειοψηφίας των  δημάρχων και τις αντεργατικές διατάξεις «Βορίδη» και του άρθρου 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Χορτάσαμε εμπαιγμούς και κοροϊδία, συμπονετικά χτυπήματα στην πλάτη και κούφιες υποσχέσεις.  Ούτε σωτήρες υπάρχουν, ούτε ποτέ μας χάρισαν κάτι. Η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για ΟΛΟΥΣ, βρίσκεται στην συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία και στην οργάνωση μαζικών και αποφασιστικών αγώνων, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων που φτιάχνει σύγχρονους δούλους.

Καμία αναμονή, καμία άλλη ανοχή στην κοροϊδία και την εκμετάλλευση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κρατική χρηματοδότηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

δημοσίευσε ...