Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά Δημάρχου Μώραλη για τις κάμερες στο αμαξοστάσιο του Δήμου Πειραιά


 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Συνεδρίαση της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2024

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της Δημοτικής Αρχής του κ. Γιάννη Μώραλη να εγκαταστήσει σύστημα βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης (κάμερες) στους χώρους εργασίας του Αμαξοστασίου του Δήμου Πειραιά, επί της οδού Ρετσίνα 45.

Η ενέργεια αυτή της Δημοτικής Αρχής Πειραιά, θίγει κατάφωρα την ελευθερία των εργαζομένων και παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων τους.

Η λήψη, αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων εικόνας και ήχου ατόμου στο χώρο και κατά το χρόνο παροχής της εργασίας του, μέσω συστήματος βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης, που λειτουργεί μόνιμα, συνεχώς ή κατά τακτά χρονικά διαστήματα, στο χώρο της εργασίας του, αποτελεί σαφώς επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον Ν.2472/1997 για την «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Η λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης σε χώρους εργασίας και η μέσω αυτού λήψη δεδομένων εικόνας ή και ήχου εργαζόμενου, συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών δεδομένων, όπως το εν λόγω δικαίωμα συνταγματικώς κατοχυρώνεται στο άρθρο 9Α του Συντάγματος.

Η βούληση της Δημοτικής Αρχής για την τοποθέτηση καμερών βιντεοπαρακολούθησης εντός των χώρων εργασίας του Αμαξοστασίου δεν προστατεύει κανέναν εργαζόμενο ή Δημόσιο αγαθό, γίνεται ξεκάθαρα για την παρακολούθηση των εργαζομένων.

Όφειλε να γνωρίζει η Δημοτική Αρχή Πειραιά ότι απαγορεύεται ρητά η χρησιμοποίηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης σε χώρους εργασίας για τον σκοπό επιτήρησης των εργαζομένων εντός των χώρων αυτών. Όπως ρητά απαγορεύεται και η χρησιμοποίηση των δεδομένων που τυχόν έχουν συλλεγεί μέσω συστήματος βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης ως κριτήρια για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της αποδοτικότητας των εργαζομένων.

Όφειλε επίσης η Δημοτική Αρχή Πειραιά να λάβει σοβαρά υπόψη της την κάθετη αντίθεση και τις παρεμβάσεις των Συλλόγων-Σωματείων Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και όχι αυταρχικά να προχωρήσει στην τοποθέτηση συστήματος βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης στους χώρους εργασίας του Αμαξοστασίου, καταπατώντας θεμελιώδεις δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλούμε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη να πάρει πίσω κάθε ενέργεια τοποθέτησης συστήματος βιντεοεπιτήρησης-βιντεοπαρακολούθησης στους χώρους εργασίας, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «μέτρο προστασίας» των εργαζομένων.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στηρίζει τα Μέλη της, Συλλόγους-Σωματεία Εργαζομένων στο Δήμο Πειραιά και καλύπτει συνδικαλιστικά τις αποφάσεις οποιασδήποτε μορφής αγώνα λάβουν. 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Το ψήφισμα του ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ ΕΔΩ

δημοσίευσε ...