Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Ανακοίνωση του ΣΟΜΕΔΠ για τον θάνατο εργαζόμενου του Δήμου Πειραιά κατά την εργασία του

 


Απέχουμε από την εργασία για τον θάνατο του συναδέλφου μας

Να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια

Η οικογένεια των εργαζομένων του Δήμου Πειραιά θρηνεί τον άδικο χαμό συναδέλφου, εργάτη καθαριότητας, πλήρωμα σε απορριμματοφόρο, που άφησε την τελευταία του πνοή κατά την ώρα της εργασίας του, εκτελώντας δρομολόγιο αποκομιδής απορριμμάτων τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 30 Ιουλίου 2024, στην περιοχή του 5ου τομέα καθαριότητας.

Το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών & Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου, Γκόνη Θεόδωρου.

Ο 59χρονος συνάδελφος συμβασιούχος είναι ο τέταρτος στη σειρά εργαζόμενος σε δήμο που χάνει τη ζωή του κατά την ώρα της εργασίας του μέσα στον Ιούλιο, αυξάνοντας την μαύρη λίστα των νεκρών που θρηνεί ο κλάδος στους 72.

Αυτοί που θα βιαστούν να αιτιολογήσουν τον θάνατο του συναδέλφου εργάτη καθαριότητας, στην κακιά την ώρα ή το κακό το ριζικό του, ας το σκεφτούν δυο και τρεις φορές. Γιατί υπάρχουν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους που γνωρίζουν ποια είναι τα πραγματικά αίτια που οδηγούν σε ατυχήματα – δυστυχήματα αλλά και ποιοι έχουν τις ευθύνες.

Ας μας πουν όλοι αυτοί πρώτα για την τραγική έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, για την εργασία χωρίς ανάπαυση, για τις εκδικητικές μετακινήσεις βάρδιας και τομέα, για τις τριτοκοσμικές συνθήκες στους χώρους εργασίας, για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δεν χορηγούνται ή χορηγούνται με το σταγονόμετρο, για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων – μηχανημάτων και την κατάσταση τους όταν τα βγάζουν δρομολόγιο. Ας μας πουν για το μπούλινγκ  και το εκφοβισμό που δέχονται οι εργαζόμενοι όταν ζητούν αυτά που δικαιούνται και για πολλά άλλα που το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών & Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά έχει καταγγείλει εγγράφως στο Δήμαρχο Πειραιά και έχει κάνει παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να μην φτάσουμε να θρηνήσουμε νεκρό εργαζόμενο.

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο απαιτούν να διερευνηθούν όλα τα πραγματικά αίτια που στοίχησαν τη ζωή του συναδέλφου κατά την ώρα της εργασίας του.

Η Δημοτική Αρχή να απαντήσει στα ερωτήματα.

Τουλάχιστον για τους τελευταίους δύο μήνες,

Τι ωράριο δούλευε ο συνάδελφος;

Πόσα ρεπό (ημέρες ανάπαυσης) του είχαν χορηγηθεί και πόσα του χρωστούσε η υπηρεσία;

Είχε εξεταστεί από τον γιατρό εργασίας;

Πως γινόταν η αποκομιδή των απορριμμάτων, για πόσα μέτρα ήταν υποχρεωμένος ο συνάδελφος να τραβάει τον ογκώδη κάδο γεμάτο απορρίμματα για να τον αδειάσει στο απορριμματοφόρο και να τον τοποθετήσει ξανά στη θέση του;

Καλούμε τους εργαζόμενους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό του συναδέλφου να απέχουν από την εργασία τους την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 από την αρχή της βάρδιας στις 12:00 τα μεσάνυχτα μέχρι την επομένη.

Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε αναλώσιμοι.

Τα μέτρα προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και τη ζωής των εργαζομένων δεν είναι «ατομική ευθύνη». Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και της Δημοτικής Αρχής.

Η ζωή των εργαζομένων δεν μπαίνει στο ζύγι κόστους – οφέλους.

δημοσίευσε ...