Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Ανακοίνωση του ΣΟΜΕΔΠ για τον θάνατο μεταλλεργάτη την ώρα της εργασίας του

Φωτό από 902.gr

 

Η πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που βάζουν πάνω από τη ζωή των εργαζομένων το κέρδος, στοίχισε άλλη μία ζωή εργαζόμενου και τον τραυματισμό ενός δεύτερου σε χώρο δουλειάς.

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, στα ναυπηγεία του Κόρου στη Σαλαμίνα, όταν ένας μεταλλεργάτης άφησε την τελευταία του πνοή κατά την εκτέλεση της εργασίας του κάτω από καταπέλτη που τον καταπλάκωσε, ενώ ένας ακόμη μεταλλεργάτης, στο ίδιο σημείο, τραυματίστηκε.

Τα εργοδοτικά εγκλήματα στον συγκεκριμένο κλάδο που αυξάνονται διαρκώς από την ασυδοσία και αυθαιρεσία της εργοδοσίας, με τις πλάτες και την ανοχή όλων των κυβερνήσεων, αφήνουν πίσω τους νεκρούς και σακατεμένους, θεωρώντας τους εργαζόμενους αναλώσιμους.

Με βάση τα στοιχεία της Έκθεσης Απολογισμού της Επιθεώρησης Εργασίας για το 2023, η κάθε επιχείρηση μπορεί να ελεγχθεί μόνο μία φορά κάθε 9 χρόνια για τις συνθήκες εργασίας και μία φορά κάθε 12,5 χρόνια για την τήρηση μέτρων Υγείας και Ασφάλειας. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι, η εργοδοσία είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.

Σε εκατόμβες νεκρών μετατρέπονται όλοι οι χώροι εργασίας καθώς παρόμοια εφιαλτική κατάσταση ζουν και οι εργαζόμενοι στους Δήμους που ξεκινούν για τη δουλειά τους και δεν ξέρουν αν θα ξαναγυρίσουν πίσω στο σπίτι τους και στις οικογένειες τους. 

Τα ζητήματα των μέσων και μέτρων προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων  δεν είναι «ατομική ευθύνη», είναι ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Με τον μαζικό αγώνα των εργαζομένων και με στόχο την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, στο ερώτημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» απαντάμε, οι ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια νεκρού συνάδελφου και τους οικείους του και εύχεται γρήγορη ανάρρωση στον τραυματία συνάδελφο.

δημοσίευσε ...