Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

ΣΟΜΕΔΠ: Με μαζικότητα και αποφασιστηκότα η αποχή των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Πειραιά


 

Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές και εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Αυτό το σύνθημα έγινε πράξη από την Δημοτική Αρχή Πειραιά και την Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης, καθώς προσπάθησαν να «σπάσουν» την κινητοποίηση διαμαρτυρίας του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά (ΣΟΜΕΔΠ) και των εργαζομένων, για τον θάνατο συμβασιούχου συναδέλφου, εργάτη καθαριότητας, που άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα της εργασίας του.

Αδιαφορώντας παντελώς, ότι η κινητοποίηση διαμαρτυρίας γινόταν με αφορμή τον θάνατο του 59χρονου συναδέλφου Θοδωρή Γκόνη και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Δημοτική Αρχή και η διοίκηση στους εργαζόμενους, απέδειξαν με τον χειρότερο τρόπο ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί ακατάπαυστα η υπηρεσία καθαριότητας.


 

Οι απειλές, οι εκφοβισμοί και η παρουσία της αστυνομίας, μετά το κάλεσμα από την Διεύθυνση Καθαριότητας, προκειμένου να καταστείλουν την κινητοποίηση των εργαζομένων, συνάντησαν την μαζικότητα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων ώστε να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα, για να μην θρηνήσουμε άλλον συνάδελφο.

Το εργασιακό bullying, η non stop εργασία, τα ρεπό και οι άδειες που δεν δίνονται, η εντατικοποίηση της εργασίας από την έλλειψη προσωπικού, οι τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, οι «κρυμμένοι» από τους εργαζόμενους  γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δεν δίνονται στους δικαιούχους στην ώρα τους ή και καθόλου, τα ακατάλληλα προς κίνηση οχήματα – μηχανήματα, συνθέτουν ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, που επανειλημμένα έχει αναδείξει και καταγγείλει το ΣΟΜΕΔΠ.

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης και η Δημοτική Αρχή Πειραιά παρά του ότι όλα τα προβλήματα τα γνωρίζουν ποτέ δεν μπήκαν στη διαδικασία επίλυσης τους. Όχι από αδιαφορία, ούτε από ανικανότητα, αλλά από την πιστή εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της ΕΕ, που θέλει τα κέρδη πάνω ακόμα και από τη ζωή των εργαζομένων. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι κέρδος για τον κουτσουρεμένο προϋπολογισμό του Δήμου από την συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, να παραμένουν άλυτα τα προβλήματα των εργαζομένων που όμως έχουν ως αποτέλεσμα, νεκρούς συναδέλφους, σακατεμένους και ασθενείς από επαγγελματικές ασθένειες.


 

Καμία έκπτωση και καμία ανοχή στα σοβαρά θέματα που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων. Αυτό το καταμαρτυρούν οι 4 νεκροί μέσα στον μήνα Ιούλιο, οι 72 συνολικά νεκροί του κλάδου, οι εκατοντάδες σακατεμένοι και οι επίσης εκατοντάδες με επαγγελματικές ασθένειες.

Απαιτούμε να διερευνηθούν σε βάθος τα πραγματικά αίτια του θανάτου του συνάδελφου Θοδωρή Γκόνη και να δημοσιευθούν. Η κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του συναδέλφου, με αποχή από τα καθήκοντα, συνεχίζεται μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα που αλλάζει η ημέρα.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά όπως μαζικά συμμετείχαν στο κάλεσμα του ΣΟΜΕΔΠ και στην Αποχή από τα καθήκοντα τους, να συμμετέχουν το ίδιο μαζικά και στην παρέμβαση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 στις 12:30 στο Δημαρχείο Πειραιά, στην πλατεία Κοραή.  

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

δημοσίευσε ...