Η νέα πολιτική κατάσταση, η απαξίωση των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές, δημιουργεί νέες δυνατότητες και προοπτικές για το συνδικαλιστικό κίνημα, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους απολυμένους, τους συνταξιούχους, για την ανάπτυξη και μαζικοποίηση της προσπάθειας όλων, προκειμένου να ανατραπούν οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές. Αρκεί να οργανωθεί καλύτερα η πάλη και η αντίσταση των εργαζομένων, με βάσει τα πολιτικά συμπεράσματα από τις εκλογές.
Αυτό εκτίμησε το Γενικό Συμβούλιο του ΜΕΤΑ, κατά την τελευταία συνεδρίασή του, και όπως σημείωσαν μέλη του η προσπάθεια που γίνεται για ενίσχυση της κοινοβουλευτικής μνημονιακής πλειοψηφίας, για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, αποσκοπεί στην αγορά πολιτικού χρόνου για την παραμονή της κυβέρνησης και συνέχιση των αντεργατικών, αντιλαϊκών και αντιαναπτυξιακών μέτρων.
Στο ΓΣ του ΜΕΤΑ, όπως επισημάνθηκε, οι εκλογές –αν και δεν είναι η αιτία του κακού- συνέβαλαν, ώστε να «μουδιάσει» για λίγο το συνδικαλιστικό κίνημα και οι αγώνες τους, ωστόσο, κοινωνικές ομάδες, όπως οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στο Καζίνο Λουτρακίου, οι σχολικοί φύλακες, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που αντιμάχονται τη δήθεν αξιολόγηση, δε σταμάτησαν τους αγώνες και παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης «σε έναν ανυποχώρητο αγώνα, που στέλνει ισχυρό μήνυμα αντίστασης, αποφασιστικότητας, αγωνιστικότητας σε όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία».
Άνοιγμα του ΜΕΤΑ στην κοινωνία και στους εργαζομένους
Η αντοχή και η ενίσχυση της Αριστεράς απέναντι σε ένα λυσσαλέο και σκληρά οργανωμένο νεοφιλελεύθερο μνημονιακό καθεστώς δημιουργεί νέες δυνατότητες για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και για το ΜΕΤΑ, το οποίο –όπως αποφασίστηκε- το επόμενο χρονικό διάστημα:
- Θα επιδιώξει να μιλήσει με τους εργαζόμενους που παρακολουθούν αμήχανοι τις εξελίξεις, να τους καλέσει να επιλέξουν τον αγώνα για να ανοίξουν οι προοπτικές της ανατροπής.
- Να συγκροτήσει τις δυνάμεις του, ώστε να πάει πιο κοντά στους εργαζομένους, που είτε έκαναν το πρώτο βήμα, είτε παρακολουθούν αμήχανοι ως «εκκρεμές», τις διεργασίες συγκρότησης και καταστάλαξης του πολιτικού και κοινωνικού τοπίου. Και αυτό, προτού παραιτηθούν από την προοπτική να παρέμβουν σε αυτές τις εξελίξεις.
- Να συγκεντρώσει και να αποτυπώσει την εικόνα των αγώνων που δίνονται σε διάφορους χώρους (και δε βρίσκουν το φως της δημοσιότητας) και να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης και προβολής των αγώνων αυτών.
- Να ενισχύσει και να διευρύνει τις κινητοποιήσεις που ξεπηδούν σε πολλές γειτονιές και δήμους της Αττικής ενάντια στις συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολείων. Να πλαισιωθούν με την στήριξη των σωματείων των εργαζομένων στους δήμους, με φορείς στη γειτονιά και στη πόλη, να εμπλακούν οι δημοτικές παρατάξεις.
- Να επιδιώξει να συναντηθεί με όλους τους εργαζομένους που αντιστέκονται, ώστε να τους ενώσει και η αντίσταση και η αντίδραση, με σκοπό την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, να φουντώσουν ξανά και πιο δυναμικά.
Ασφαλιστικό: μας αφορά όλους – Καθαρίστριες: παράδειγμα αγωνιστικότητας
Επιπλέον, το ΓΣ του ΜΕΤΑ αποφάσισε να σηκώσει ψηλά στα Συνδικάτα το θέμα του Ασφαλιστικού, με συζητήσεις σε εσωτερικό επίπεδο για τις αλλαγές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό καθώς και των επιχειρημάτων για την υπεράσπιση του συστήματος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστικε και οργανώνεται εκδήλωση- συζήτηση για το ασφαλιστικό, τη Δευτέρα 23 Ιούνη 2014.
Επίσης, να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον αγώνα των καθαριστριών ως παράδειγμα διαρκούς αγώνα, παράδειγμα αγωνιστικότητας. «Η νίκη αυτού του αγώνα θα δώσει ισχυρά μηνύματα σε όλους τους εργαζόμενους, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση την πίστη και την αποφασιστικότητα των αγώνων. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί η στήριξή μας στον αγώνα αυτόν, να ζητήσουμε από όλα τα συνδικάτα να εκδηλωθεί έμπρακτα η ταξική αλληλεγγύη, να μην περιοριστεί στα Δ.Σ αλλά να απλωθεί σε όλους τους εργαζόμενους (ανακοινώσεις, ψηφίσματα, παρουσία, εκδηλώσεις κ.λπ.)», υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά.
Ιδιωτικός τομέας
Ιδιαίτερη αναφορά στο ΓΣ του ΜΕΤΑ έγινε στον ιδιωτικό τομέα, όπου η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο και η απόσταση μεταξύ εργαζομένων και συνδικάτων σε πολλές περιπτώσεις μεγαλώνει.
Όπως εκτιμήθηκε, «η απουσία ΣΣΕ και ο θεσμικός αφοπλισμός των συνδικάτων αποδυναμώνει το ρόλο τους και την ικανότητα τους να υπερασπίζονται τους εργαζόμενους σε αυτές τις συνθήκες ζούγκλας, που έχουν διαμορφωθεί». Για αυτό, «επιβάλλεται χωρίς άλλη καθυστέρηση να εξετάσουμε τι κάνουμε με το κεφάλαιο ΣΣΕ και με ποιες πρωτοβουλίες μπορούμε χωρίς χάσιμο άλλου χρόνου, να κινηθούμε σε μια αντίστροφη πορεία ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος».
πηγή : ergasianet.gr