Την ωμότητά τους έδειξαν για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά και ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, που έστειλαν το απόγευμα τα ΜΑΤ να χτυπήσουν για μια ακόμη φορά τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, στην οδό Νίκης, μετά το «όχι» του Αρείου Πάγου στην επαναπρόσληψη των καθαριστριών. Από τη νέα επέμβαση των ΜΑΤ, τραυματίστηκαν δύο καθαρίστριες και μία φωτορεπόρτερ, που διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.
Νωρίτερα, το μεσημέρι, δεκτό έκανε ο Άρειος Πάγος, υπό την προεδρία του αρεοπαγίτη Χριστόφορου Κοσμίδη, το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών και ανέστειλε προσωρινά την υπ. αριθμ. 1584/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που διέταζε την επανατοποθέτηση των καθαριστριών που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο υπουργείο Οικονομικών και στις εφορίες.
Οι καθαρίστριες στο άκουσμα της απόφασης «πάγωσαν», ενώ το πρώτο σοκ διαδέχθηκε γρήγορα η οργή, που μεταφράζεται σε αγωνιστικότητα, καθώς δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ήδη, σήμερα, συμπληρώνουν 37 ημέρες καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην Καραγιώργη Σερβίας.
Μετά την αποδοχή του αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών από τον Άρειο Πάγο, ο δικηγόρος των καθαριστριών Γιάννης Καρούζος σημείωσε ως η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, κάτι, όπως είπε, που θα κριθεί τον Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε όμως πως ασφαλώς και δεν είναι ευχάριστη απόφαση. «Δυστυχώς πλέον αμφισβητείται το δικαίωμα των εργαζομένων στη ζωή, όχι απλώς στην εργασία, και αυτό ίσως να αποτελεί ένα ορόσημο για τους μετέπειτα αγώνες τους» συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, δήλωσε ότι οι εφοριακοί θα αγωνιστούν μέχρι να επιστρέψει και η τελευταία καθαρίστρια.
Κατά τη συζήτηση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης την Τρίτη, οι δικηγόροι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο και πως οι απολύσεις των καθαριστριών, έγιναν για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.
Επίσης, το υπουργείο υποστήριξε ότι από την υπόθεση των καθαριστριών επιβαρύνεται το Δημόσιο με 209.000 ευρώ τον μήνα - χωρίς όμως να διευκρινίσει από πού προέρχεται η εν λόγω επιβάρυνση - ενώ προσέθεσε ότι εάν επανέλθουν οι καθαρίστριες το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση. Δεν εξήγησε, όμως, ούτε σε αυτήν την περίπτωση γιατί θα πρέπει να υπάρχουν εργολάβοι καθαριότητας, όταν θα υπάρχουν οι καθαρίστριες.
Οι δικηγόροι των καθαριστριών από την πλευρά τους επεσήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Χαρακτήρισαν επίσης απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης της δικαστικής απόφασης, καθώς το δικονομικό αυτό μέτρο, επιτρέπεται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο έχει καταθέσει και αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την εκδίκαση της οποίας, στις 23 Σεπτεμβρίου, θα κλείσει αμετάκλητα το θέμα. Βεβαίως, η απόφαση του Πρωτοδικείου που ζητούσε την επαναπρόσληψη είναι σε αναστολή μέχρι τότε.
Φωτογραφίες - συνεχής ενημέρωση - βίντεο από left.gr και @dromografos.