Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΜΕΤΑ: Να μπει τέλος επιτέλους στην εργοδοτική αυθαιρεσία του κέρδους που κοστίζει ανθρώπινες ζωές

Και τρίτος εργαζόμενος, από τους 6 τραυματισθέντες του εργατικού δυστυχήματος της 8ης Μαΐου στα ΕΛ.ΠΕ, έχασε τη μάχη με το θάνατο: πρόκειται για τον 27χρονο Αντώνη Αβράμπο, ο οποίος δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη κατέληξαν δύο ακόμη εργαζόμενοι: ο υπάλληλος των ΕΛ.ΠΕ Χαράλαμπος Δευτεραίος, 41 ετών, πατέρας δύο παιδιών και ο εργαζόμενος της εργολαβικής εταιρείας Ραμαντάν Ντελιλάι, κάτω των 30 ετών, πατέρας ενός παιδιού. Οι υπόλοιποι τρεις εργαζόμενοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε εξέλιξη, πάντως, βρίσκονται τα δύο από τα τρία πορίσματα για τα αίτια της πυρκαγιάς στα ΕΛ.ΠΕ, της Επιθεώρησης Εργασίας και της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πόρισμα των ΕΛ.ΠΕ έχει ολοκληρωθεί και αποδίδεται το θανάσιμο εργατικό ατύχημα σε ανθρώπινο λάθος.
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΜΕΤΑ

Τα συλλυπητήρια του και την αμέριστη συμπαράστασή του στην οικογένεια του Αντώνη Αβράμπο, του τρίτου κατά σειρά τραυματία εργαζομένου των ΕΛ.ΠΕ από το θανατηφόρο δυστύχημα της 8ης Μαΐου,  εκφράζει το ΜΕΤΑ. Με το δεδομένο δε ότι το ελληνικό κράτος έχει την πλειοψηφία των ΕΛ.ΠΕ, θεωρεί αυτονόητο πως η νέα κυβέρνηση θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος, θα αποδώσει τις ευθύνες στους υπευθύνους και θα τους τιμωρήσει παραδειγματικά.

Όσο οι επιχειρήσεις δε διαθέτουν κεφάλαια για λήψη μέτρων ασφάλειας, όσο κυριαρχεί η λογική της μεγιστοποίησης των κερδών μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας, όσο οι εργολάβοι κάνουν «πάρτι», τα εργατικά δυστυχήματα σαν αυτό που έγινε στα ΕΛ.ΠΕ θα επαναλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι θα είναι τα θύματα στο «βωμό» της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

 Το ΜΕΤΑ καλεί τη νέα κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, όπως έπραξε και στις περιπτώσεις των άλλων δύο εργαζομένων την ΕΛ.ΠΕ που έχασαν τη ζωή τους, να αλλάξει επιτέλους τα πράγματα στις εργασιακές σχέσεις που ισοπέδωσαν τα μνημόνια και οι μνημονιακές κυβερνήσεις, «εγκαθιστώντας» τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εργασιακή ανασφάλεια και τους ανύπαρκτους ελέγχους στην ασφάλεια και στην υγιεινή των εργαζομένων προς χάριν του κεφαλαίου και της κερδοφορίας.

Την καλεί και απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση να ενσκήψει στο πρόβλημα και -εάν είναι δυνατόν- να το εκμηδενίσει. Άμεσα και ουσιαστικά να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα ΕΛ.ΠΕ, και -στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο- να τα επανασχεδιάσει, προκειμένου να αποτραπεί ένα νέο, παρόμοιο θλιβερό γεγονός στο μέλλον. Να εντατικοποιήσει τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και να επιβάλλει αυστηρότερες ποινές σε κάθε επιχείρηση που δεν τηρεί τους όρους ασφαλείας.

Καλεί την εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακούσει τις εκκλήσεις των εργαζομένων για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στις μονάδες των ΕΛ.ΠΕ.

Το ΜΕΤΑ, τέλος, καλεί τη νέα κυβέρνηση να μπει «ανάχωμα» στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα που επιβάλλουν εις βάρος της σωματικής σωματική ακεραιότητας και της ζωής των εργαζομένων. Να βάλει τον παράγοντα «άνθρωπο / εργαζόμενο» πάνω από την κερδοφορία.

Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα δεν μπορούν να λογίζονται ως «κακιά στιγμή»: είναι ο δρόμος του κεφαλαίου προς τη δική του «ανάπτυξη» και κερδοφορία, και σίγουρα δεν αφορά στη ζωή και στην ασφάλεια των εργαζομένων.

ΜΕΤΑ, 24-05-2015

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ – ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ:
Καμία συγκάλυψη στα αίτια του δυστυχήματος

Τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αντώνη Αβράμπου εκφράζουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος.

Δηλώνουν τη βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης να στηρίξουν την οικογένεια του θύματος με όλα τα δυνατά μέσα τα οποία διαθέτουν, κάτι που έχει δηλώσει ότι θα κάνει και η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ, και τονίζουν ότι η νέα τραγική εξέλιξη με το θάνατο και τρίτου εργαζόμενου υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει σε βάθος και χωρίς κανένα συμβιβασμό και συγκάλυψη η διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος.

Παράλληλα, δηλώνουν τη βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης να στηρίξουν την οικογένειά του με όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτουν, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ότι θα κάνει και η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Ο Π. Λαφαζάνης και ο Α. Αλεξόπουλος τονίζουν ότι η νέα τραγική εξέλιξη με το θάνατο και τρίτου εργαζόμενου, του Αντώνη Αβράμπου, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει σε βάθος και χωρίς κανένα συμβιβασμό και συγκάλυψη, η διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθεί με παραδειγματικό τρόπο και χωρίς εξισορροπήσεις, η τιμωρία όσων έχουν, άμεση ή έμμεση ευθύνη για την τραγωδία.

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:
Η απόδοση ευθυνών είναι επιβεβλημένη

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότιοι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, όπως οφείλουν άλλωστε, θα εκτελέσουν με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το καθήκον τους, ελέγχοντας την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στο χώρο των εγκαταστάσεων.

Η πλήρης διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος και η απόδοση ευθυνών είναι επιβεβλημένη, σημειώνει και υπογραμμίζει: η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, πολύ περισσότερο σε τομείς που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, δεν είναι πολυτέλεια, ιδίως σε δύσκολους καιρούς. Είναι υποχρέωση και καθήκον, για την εκπλήρωση των οποίων θα εργαστεί συστηματικά το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. 

πηγή : ergasianet.gr

δημοσίευσε ...