Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των δήμων

Μπορεί μέσα από τους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες και την ψήφο του ελληνικού λαού να εκδιώχθηκαν οι κυβερνητικοί υπηρέτες των μνημονίων, αλλά πίσω τους άφησαν αιρετούς της Τοπική Αυτοδιοίκησης που στήριξαν με τη στάση τους τα μνημονιακά μέτρα και τώρα επιχειρούν να υλοποιήσουν ότι δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν την προηγούμενη περίοδο.
Η δημοτική αρχή Ελευσίνας αφού πρώτα φρόντισε να απαξιώσει την υπηρεσία της καθαριότητας και να την ερημώσει από προσωπικό, τώρα χρησιμοποιεί ως άλλοθι την απαξίωση και την έλλειψη προσωπικού προκειμένου να την εκχωρήσει στους ιδιώτες.

Με παραπλανητικό ορισμό του θέματος που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή Ελευσίνας προσπάθησε να πάρει απόφαση εν κρυπτό από τους εργαζόμενους για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας, που τελικά όμως παρευρέθηκαν και δήλωσαν την αντίθεσή τους, ενώ έχουν εξαγγείλει σειρά κινητοποιήσεων προκειμένου να ακυρώσουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Είναι γεγονός ότι σε μια σειρά από δήμους σε όλη τη χώρα επιχειρείτε η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας από τους υπηρέτες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων και όχι των δημοτών. Γνωρίζουν καλά οι αιρετοί που το πράττουν ότι το κόστος υπερδιπλασιάζεται αποφέροντας κέρδη στους εργολάβους και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στις πλάτες των ήδη οικονομικά εξαθλιωμένων από τα μνημονιακά μέτρα, δημοτών.

Το φαινόμενο των ιδιωτικοποιήσεων που παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας καταπλακώνοντας εργαζόμενους και δημότες, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο τοπικά και αποσπασματικά. Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων μας έχει δείξει ότι ακόμα και μεγάλοι αγώνες που δόθηκαν σε τοπικό επίπεδο, δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα.

Η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων μας αφορά όλους και πρέπει να γίνει απαίτηση όλου του κλάδου εργαζομένων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας που θα επωμιστεί επιπλέον οικονομικά βάρη.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Ελευσίνας και καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τα πρωτοβάθμια Σωματεία και την Ομοσπονδία, να συστρατευτούν για την καλύτερη οργάνωση και μαζικοποίηση της πάλης ενάντια στα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα και τους υπηρέτες τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στο ξήλωμα των μνημονιακών μέτρων και δεσμεύσεων που χρησιμοποιεί ως εργαλεία η πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να καταργήσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των δήμων.

Να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του αρ. 61 του ν.3979/2011 που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης αποκομιδής απορριμμάτων σε εργολάβους και στην άρση της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού τουλάχιστον σε πρώτη φάση στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ/19-5-2015
Η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ σε μορφή Word για διανομή ΕΔΩ

δημοσίευσε ...