«Ακάλυπτες επιταγές» αποδείχθηκαν οι δεσμεύσεις που είχαν δώσει τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουπλής όσο και η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Θεανώ Φωτίου στους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι» στην κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο του 2015 στο γραφείo της κ. Φωτίου.
Η δέσμευση τους για την εξασφάλιση πόρων για την επαρκή χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι το 2019 εκτός ΕΣΠΑ αναιρέθηκε και τους ανήγγειλαν ότι σχεδιάζεται η ένταξη του προγράμματος στο ΕΣΠΑ, με άλλη μορφή και επαναπροκήρυξη των θέσεων του υφιστάμενου προσωπικού. Ενώ και η δέσμευση για την ολοκλήρωση της προγραμματικής σύμβασης του 2016 φάνηκε ότι είναι αίολη.
Κάτι ανάλογο επιχειρείται και για τις άλλες προνοιακές δομές (ΚΗΦΗ – Κέντρα Φροντίδας ΑΜΕΑ κλπ) όπου και εκεί - το ΚΗΦΗ έχει πάρει παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2016 - για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, θα αλλάξουν τη μορφή τους και θα επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις εργασίας. Αυτό άλλωστε διατυπώνεται και σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εκδόθηκε στις 2 Μαρτίου 2016 με τίτλο «Εξελίσσεται απρόσκοπτα και με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 στον τομέα της Κοινωνικής Προστασίας», που γίνεται λόγος για τους τελικούς δικαιούχους των πράξεων που θα είναι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι και για την ανάγκη προκήρυξης των θέσεων του προσωπικού σε αυτές τις δομές.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την επιτροπεία των δανειστών, συντηρεί και επεκτείνει την ανακύκλωση της ανεργίας όπως με τις υπόλοιπες ελαστικές σχέσεις εργασίας που προωθεί και εφαρμόζει, κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα (κοινωφελής εργασία, ΙΔΟΧ, συμβάσεις έργου κ.α) προκειμένου να δείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας και ότι καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των Δήμων από την έλλειψη προσωπικού.
Στην ουσία όμως η κυβέρνηση ακυρώνει την εργασία που έχουν προσφέρει οι εργαζόμενοι για εννέα – δέκα και πλέον χρόνια, σε ευαίσθητους τομείς καλύπτοντας βασικές ανάγκες των πολιτών και με την απόλυση τους επιχειρεί να απαντήσει στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους μέσα από τα Σωματεία τους να μετατρέψουν την θλίψη, οργή και αγανάκτηση που προφανώς νοιώθουν από την αντιμετώπιση που έχουν από την κυβέρνηση, σε αντίσταση, αντίδραση και αποφασιστικότητα ώστε να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο πάλης, διεκδικώντας :
• Την εξάλειψη του φαινομένου της απλήρωτης εργασίας, όπου συχνά και σε πολλούς δήμους παρατηρείται
• Να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση ώστε η λειτουργία των κοινωνικών δομών να μην είναι εξαρτημένη υποχρεωτικά από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
• Να ενταχθούν οι κοινωνικές δομές και να μεταφερθούν με ασφάλεια οι εργαζόμενοι στα προγράμματα (Β.Σ.Σ – ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ/ΜΕΑ – Κ.Η.Φ.Η – Παιδικούς/Βρεφονηπιακούς Σταθμούς κλπ) στα οργανογράμματα των Ο.Τ.Α Α’ Βαθμού
• Να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων αυτών από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, καθώς εργάζονται επί δύο δεκαετίες και καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της εξαθλίωσης, της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού σημαντικής μερίδας τους πληθυσμού, αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να ενισχυθούν με πόρους και προσωπικό.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 17-3-2016